Onzinverzekeringen: nummer 4 de garantieverzekering

In de ‘special’ over onzinnige verzekeringen komt vandaag de garantieverzekering aan bod. Een garantieverzekering kan worden afgesloten bij aankoop van bijvoorbeeld een televisie of wasmachine.
Onzinnige verzekeringen: de garantieverzekering onder de loep

Onzinnige verzekeringen: de garantieverzekering onder de loep

Winkeliers zijn wettelijk verplicht ook zonder garantie een degelijk product te leveren. Bovendien vallen schade aan spullen in huis of op reis vaak onder een inboedel- of reisverzekering.

Waarom voor iets betalen waar je wettelijk gezien al recht op hebt?
Dat geldt dus ook voor de garantieverzekering. De verzekering die je kunt afsluiten bij het kopen van bijvoorbeeld elektronica, zoals een wasmachine of televisie. Aan deze verzekering wordt door winkeliers fors verdiend, maar ook zonder garantie zijn zij verplicht een deugdelijk product te verkopen. Vaak is de premie hoog naar verhouding tot het risico. Daarnaast is er een grote kans op oververzekeren.

Oververzekeren met inboedel – en reisverzekering
Grote kans dat je na het afsluiten van de garantieverzekering dubbel verzekerd bent. Voor spullen in huis ben je vaak gedekt met een inboedelverzekering. En tijdens de vakantie kan de reisverzekering de gewenste dekking bieden. Ook bieden inboedelverzekeringen tegenwoordig vaak buitenhuisdekking. Mocht je twijfelen over het wel of niet afsluiten van een garantieverzekering, kijk dan goed naar toegevoegde waarde van de verzekering en onder welke voorwaarden je kunt claimen. In veel gevallen zal je de garantieverzekering niet afsluiten.


Uitsluitingen garantieverzekering
Naast het feit dat schade vaak al door andere verzekeringen worden gedekt, worden bij de meeste garantieverzekeringen allerlei zaken uitgesloten van vergoeding. Voorwaarden zijn vaak zo opgesteld dat een claim makkelijk kan worden afgewezen. De Consumentenbond gaf een aantal populaire uitsluitingen:

  • Accu’s en software zijn van dekking uitgesloten;
  • In het vliegtuig zijn alleen de spullen in de handbagage gedekt;
  • De verzekering stopt als het product waarvoor die verzekering is afgesloten, na schade of verlies door de verzekeraar is vervangen;
  • De verzekering is op naam en gaat dus niet mee naar de nieuwe eigenaar als je het weer van de hand doet;
  • Geen uitkering als de schade ook door een andere verzekering wordt gedekt.

Conclusie: met de garantieverzekering zit je dus nog steeds niet ‘safe’ bij een kapotte koelkast of laptop. Veel beperkingen en uitsluitingen bij de garantieverzekering. Bovendien een hoge premie met vaak overlap met inboedel- of reisverzekering.

Betalen voor iets waar je recht op hebt
Vaak willen verkopers het laten overkomen dat je gek bent als je geen extra verzekering afsluit na de aankoop van een laptop, camera of wasmachine. Ook wordt er vaak nog een extra verkoopargument gebruikt dat de eerste maand of twee maanden gratis zijn. Toch is de garantieverzekering in de meeste gevallen helemaal niet nodig.

In principe is het kopen van een product welke onder de fabrieks- of verkopersgarantie valt voldoende om gegarandeerd te zijn van een deugdelijk product gedurende langere tijd.

Laatste tip; vraag informatie over de garantieverzekering om thuis te kunnen bekijken en sluit de verzekering niet direct af in de winkel!

Dit artikel is gebaseerd op een eerder onderzoek van de Consumentenbond naar ‘De top-10 Zinloze verzekeringen’ uit de Consumentengids van maart 2014.

Gepubliceerd op 15 april 2014 om 12:20 uur. Geactualiseerd op 29 juni 2016 om 11:24 uur.