RoyData

In de database RoyData wordt vastgelegd hoeveel schadevrije jaren je hebt voor je autoverzekering. Alle verzekeraars moeten het aantal schadevrije jaren van een klant doorgeven zodra een autoverzekering is beëindigd.

Bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering controleert de verzekeraar in Roy Data het opgegeven aantal schadevrije jaren. Als je een autoverzekering hebt, bouw je namelijk schadevrije jaren op. Ieder jaar dat je geen schade claimt komt er een schadevrij jaar bij. Bij het opzeggen of oversluiten van de verzekering kun je de opgebouwde schadevrije jaren meenemen naar een nieuwe verzekering. Daarom worden ze vastgelegd in een centrale database: RoyData. Dit systeem vervangt de vroegere papieren royementsverklaring waarop de schade vrije jaren stonden vermeld.

Die schadevrije jaren bepalen weer hoeveel korting je krijgt op de premie van je autoverzekering. Je wordt ingeschaald op een bepaalde trede van de bonus-malusladder, die trede geeft aan welk kortingspercentage er wordt berekend. De schade vrije jaren staan geregistreerd op naam, dus de verzekeringnemer dan wel de bestuurder van de autoverzekering.

Schadevrije jaren in Roy Data blijven geldig tot drie jaar na het opzeggen van de oude autoverzekering. Bij opschorten van een polis blijven de schadevrije jaren drie jaar staan en kun je verder gaan op dezelfde polis. Dit is aan de orde wanneer je tijdelijk, bijvoorbeeld 3 maanden geen auto hebt, maar na 3 maanden weer een andere auto koopt en op je naam registreert.

Wanneer je een lease auto hebt gereden, kan de leasemaatschappij je een verklaring afgeven hoeveel schade vrije jaren je hebt gereden bij deze lease maatschappij. Deze verklaring lijkt op de oude papieren verklaring en kan dienen als bewijs voor een verzekeraar dat je schade vrije jaren hebt opgebouwd en je daarmee ook schade vrije jaren toegekend krijgt, zonder dat je in RoyData geregistreerd staat. Vaak is dit gemaximeerd voor 3 tot 5 schade vrije jaren die de verzekeraar je wilt toekennen.

Begrip over de autoverzekering omschreven in december 2012. Laatst gewijzigd op 8 juni 2021.