Acceptatie

Wanneer een verzekeraar jou accepteert bij het afsluiten van een verzekering, is de verzekeraar bereidt het risico te willen dragen bij schade. Dit wordt ook wel acceptatie genoemd.

Bij de zorgverzekering zijn verzekeraars wettelijk verplicht om je te accepteren, ongeacht je leeftijd, geslacht en gezondheid. Voor aanvullende zorgverzekeringen zijn ze niet verplicht je te accepteren.

De acceptatieplicht is ingevoerd om te voorkomen dat verzekeraars hun verzekerden gaan selecteren. Met name voor oudere verzekerden of verzekerden met gezondheidsproblemen wordt het met deze plicht eenvoudiger om van zorgverzekeraar te switchen. Ondanks het feit dat elke automobilist in Nederland verplicht is minimaal een WA-autoverzekering af te sluiten, kennen autoverzekeraars geen acceptatieplicht.

Ook voor andere verzekeringen kunnen er verschillende redenen zijn waarom een verzekeraar kan besluiten wel of geen acceptatie voor de verzekering te verlenen. Het kan dus gebeuren dat je voor een autoverzekering wordt geweigerd bij de ene verzekeraar, maar dat je word geaccepteerd bij de andere verzekeraar. Verzekeraars hanteren hiervoor verschillende regels.

Begrip omschreven in juli 2014. Laatst gewijzigd op 21 april 2015.