Motorverzekering

Als je een motor bezit ben je net als bij een auto verplicht om die te verzekeren. Naast de wettelijk verplichte WA-dekking kun je ook schade aan je eigen motor verzekeren. Het is verstandig de mogelijkheden goed te vergelijken. Het maakt nogal verschil waar je jouw motorverzekering afsluit.

Motorverzekering vergelijken

Je kunt je motorverzekering vergelijken vanaf eind juli 2024.

Qua mogelijkheden lijkt de motorverzekering sterk op een autoverzekering. Dat is niet vreemd: je doet er ongeveer hetzelfde mee, alleen zonder dak. De verschillende dekkingen voor een motorverzekering:

WA-motorverzekering

In de wet is geregeld dat je verplicht bent jouw eigen aansprakelijkheid voor gebeurtenissen met de motor te verzekeren. Daarbij gaat het om de schade die je aanricht bij anderen. Dat kan gaan om schade aan hun voertuig (hun motor, auto, brommer of fiets), maar zeker ook om de kosten van opgelopen letsel. Juist die kosten kunnen heel hoog uitpakken. We noemen dit de wettelijke aansprakelijkheid (WA).

Dat je aansprakelijk bent voor de schade, wil niet zeggen dat jij ook het geld hebt om die te vergoeden. Daarom moet je het verzekeren. Zodat een ander niet de dupe wordt van schade die jij veroorzaakt met je motor.

WA-plus motorverzekering

De schade die je bij een ander veroorzaakt met je motor moet je dus van de wet verzekeren. Maar hoe zit het dan met je eigen schade? De WA plus motorverzekering is een uitgebreidere verzekering waarbij schade aan de eigen motor ook is meeverzekerd. Tenminste, als die het gevolg is van brand, blikseminslag, hagelschade, diefstal, storm, of bijvoorbeeld een botsing met een loslopende hond. Kortom: allerlei oorzaken van schade die niet jouw schuld zijn.

All-risk motorverzekering

Wil je dat jouw schade aan jouw motor ook vergoed wordt als die jouw eigen schuld is? Bijvoorbeeld omdat je een behoorlijk nieuwe motor hebt? Dan heb je een all-risk motorverzekering nodig. Daarmee is alle schade aan jouw motor verzekerd, ook bij gebeurtenissen zoals een botsing, slippen of omslaan. De all-risk motorverzekering wordt ook wel 'volledig casco' of WA casco genoemd. Met zo'n polis heb je de meest uitgebreide dekking voor je motor.

Kreeg een tip van mijn broer om mijn premie te berekenen via jullie site, en nu loopt mijn motorverzekering bij jullie

C. Buijse uit Kapelle op woensdag 2 juli 2014

2017
  • Diefstalstijging motoren (17-07-2017)

    Motoren zijn steeds populairder. Zo ook onder dieven. Slecht nieuws dus voor verzekeraars. In het eerste half jaar van 2017 werden er zo’n 10% meer motoren gestolen, zo is gebleken uit diefstalcijfers van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc).