Inboedelverzekering

Met een inboedelverzekering zijn de spullen die in je woning staan verzekerd. Wel zo'n fijn idee, maar niet alle inboedelverzekeringen dekken dezelfde schade aan je inboedel. Zelf een inboedelverzekering vergelijken? Bekijk welke spullen gedekt zijn en welke niet.

Inboedelverzekering vergelijken

Verzekeringen vergelijken

Een inboedelverzekering vergelijken kan op verschillende vormen van dekking. Na het kiezen van de dekking kun je de polisvoorwaarden en premies met elkaar vergelijken. Om een beter beeld te krijgen van wat een inboedelverzekering is, wordt hieronder extra informatie gegeven over de verschillende dekkingen en eventuele beperkingen.

Wat is een inboedelverzekering?

Op een inboedelverzekering is je inboedel verzekerd. Wat is dat, een inboedel? Simpel gezegd zijn het de spullen die in je woning staan. Formeel zeggen we: 'alle roerende zaken die tot de particuliere huishouding behoren'.

Die spullen, daar kun je op allerlei manieren schade door lijden. Denk aan brand: als jouw woning afbrandt is alles wat erin staat ook weg. Dan moet je het allemaal nieuw gaan kopen. Dát kost een smak geld. Dat forse bedrag is verzekerd op de inboedelverzekering.

Maar brand is niet de enige oorzaak van schade aan je inboedel. Ook inbraak zorgt voor veel schade en wat dacht je van waterschade?


Dekkingen inboedelverzekering

Niet alle inboedelverzekeringen zijn hetzelfde. Een inboedelverzekering vergelijken is vaak niet heel ingewikkeld, maar je moet er wel rekening mee houden dat er verschillende vormen van dekking zijn:

  • Uitgebreide dekking
  • Extra uitgebreide dekking
  • Meest uitgebreide dekking (all risk)

Uitzonderingen allrisk dekking

De meest uitgebreide dekking wordt ook wel 'all-risk' of 'elk van buiten komend onheil' genoemd. Deze inboedelverzekering dekt eigenlijk iedere schade die wordt veroorzaakt door iets wat plotseling en onvoorzien gebeurt. Alleen kent ook deze erzekering nog best veel uitzonderingen. De volgende schades zijn meestal niet gedekt:

  • Schade veroorzaakt door huisdieren
  • Schade door aardbevingen, overstromingen, molest (oorlog/opstand) en atoomkernreacties

Het bedrag dat verzekerd wordt op deze verzekering wordt meestal bepaald met een inboedelwaardemeter. Verder kennen inboedelverzekeringen meestal voor bepaalde spullen een beperking van de dekking:

  • Geld en 'geldswaardig papier' (zoals cheques)
  • Antiek
  • Schilderijen
  • Kunst
  • Verzamelingen
  • Sieraden
  • Audiovisuele apparatuur (TV, CD/DVD-speler, camera's, CD's, DVD's, computers, enzovoort)

Vaak dekt een inboedelverzekering schade aan zulke spullen maar tot een maximaal bedrag. Heb je er meer van in huis dan kun je dat extra verzekeren. Een inboedelverzekering vergelijken op dit punt is dan ook heel zinvol: de verschillen in dekkingen en premie kunnen namelijk behoorlijk oplopen.

Algemeen
Dekkingen
Premie
Schade
Telefonisch werd ik prima te woord gestaan. Inboedel was daarna binnen 5 minuten geregeld.

C Wisse uit Enschede op dinsdag 2 september 2014

Mijn partner en ik gingen samenwonen en wilde daardoor de inboedelverzekering samenvoegen. Werd prima geholpe met de vragen die we hadden. Uiteindelijk ware we zo een stuk goedkoper uit.

L.J. de Ploeg uit Luyksgestel op maandag 25 augustus 2014

Geen verborgen kosten of onduidelijkheid. Prima vergelijkingssite, is de inboedel ook weer verzekerd na m'n verhuizing.

B. Dingenouts uit Vaals op dinsdag 19 augustus 2014

Graag deel ik mijn positieve ervaring met anderen. Verschillende inboedelverzekeringen vergeleken, maar zaten toch grote vershcillen. Hier kreeg ik direct een duidelijk overzicht van alle gegevens die men van mij wilde. Daarnaast ging het vergelijken makkelijk en was ik binnen een aantal minuten verzekerd. Top gedaan, ga zo door!

Verdonck uit Delft op donderdag 14 augustus 2014

Verzekering afgesloten en toen ik mijn polis thuis kreeg klopte mijn naam niet. Na telefonisch contact was alles snel geregeld en kreeg ik een nieuwe polis thuisgestuurd

Anoniem uit Maarssen op dinsdag 5 augustus 2014

Vergelijken van de verschillende inboedelverzekeringen ging erg eenvoudig. Na wat klikken had ik een duidelijk overzicht. Had nog een vraag over mijn inboedelwaarde, kreeg binnen een paar minuten al een reactie terug. Bedankt voor de service!

D. Geritsen uit Heerlen op woensdag 2 juli 2014

2017
  • Inboedelverzekeraars schrappen steeds vaker de mobiele telefoon (06-11-2017)

    Steeds meer verzekeraars kiezen ervoor om de mobiele telefoon uit de inboedelverzekering te halen. Ter vervanging bieden zij de opties om deze als extra dekking bij te verzekeren. Ook een aparte smartphone verzekering behoort tot de mogelijkheden.

  • Hoe goed is jouw huis bestand tegen inbrekers? (30-10-2017)

    Wintertijd! De klok ging het afgelopen weekend weer een uur achteruit en dat betekent dat het buiten langer donker is. Tijdens deze donkere dagen zien verzekeraars de schades uit inbraken aanzienlijk stijgen. Maar wat kan je hiertegen doen?

  • Inboedel in schuren slecht beveiligd (04-09-2017)

    De inboedel in schuren wordt slecht beveiligd. Dat blijkt uit onderzoek van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken. Nederlanders geven de beveiliging van hun bergruimtes een krappe zes.

  • Inboedelverzekeraars bieden vaak korting op inboedelverzekering (02-08-2017)

    Meer dan de helft van de verzekeraars geeft korting op de inboedelverzekering wanneer er sprake is van een goed beveiligde woning. Dat blijkt uit onderzoek van het Inboedelverzekering Informatie Centrum.

  • Unigarant schrapt smartphone uit dekking inboedelverzekering (11-07-2017)

    Verzekeraar Unigarant schrapt de dekking voor schade aan onder andere smartphones uit de inboedelverzekering. Ook andere mobiele apparatuur zoals tablets zijn niet langer meer standaard verzekerd bij Unigarant. Wel biedt de verzekeraar een extra dekking voor smartphones en tablets.

2016
  • Hoe kun je onderverzekering bij de inboedelverzekering voorkomen? (21-01-2016)

    De inboedelverzekering is zo’n verzekering waarvoor veel Nederlanders teveel betalen, of niet goed verzekerd zijn. Het verzekerd bedrag vaststellen is namelijk lastig. De verzekeraars hebben de inboedelwaardemeter ontwikkeld om de verzekering zo goed mogelijk op jouw situatie af te stemmen. Hoe werkt het?

2015
  • Voorkom zowel inbraak op Oudjaarsavond als claim op inboedelverzekering (31-12-2015)

    Tijdens Oudjaarsavond verlaten veel mensen het huis om de avond bij familie of vrienden door te brengen of om ergens feest te gaan vieren. Oudjaarsavond is net als de kerstperiode voor het inbrekersgilde ideaal omdat er vaak alle gelegenheid en tijd is om in te breken. Voorkom daarom een inbraak en claim op inboedelverzekering met onze tips.

  • Slechts helft studenten heeft inboedelverzekering afgesloten (22-07-2015)

    Steeds vaker maken studenten zich zorgen over hun bezittingen, zoals smartphones en laptops. Toch heeft slechts 46% van de uitwonende studenten een inboedelverzekering afgesloten voor de studentenwoning. Dat blijkt uit een enquête van Studentenwegwijzer.nl.

  • Minder claims inboedelverzekering door dalend aantal woninginbraken (13-07-2015)

    Het aantal woninginbraken in de zomermaanden is de afgelopen twee jaar fors gedaald en dat betekent dat er minder claims op de inboedelverzekering zijn gedaan. In 2012 werd er nog melding gemaakt van 13.000 inbraken in de zomer en dat aantal kwam vorig jaar uit op 10.000.

  • Inboedelverzekering en inbraakpreventie als je op vakantie gaat (25-06-2015)

    Het is heerlijk om op vakantie te gaan met de wetenschap dat je een goede inboedelverzekering hebt afgesloten voor het geval dat. Een inbraak is zo gepleegd en zeker als jouw woning onbeheerd achterblijft en er geen maatregelen zijn getroffen om inbraak tegen te gaan.

  • Toenemende schadefrequentie zorgt voor aanpassing eigen risico inboedelverzekering (23-06-2015)

    De dalende trend van het aantal inboedelverzekeringen zonder eigen risico wordt voortgezet. Bij 68 procent van de inboedelverzekeringen kan gekozen worden voor een eigen risico van 0 euro. Vorig jaar was dit nog mogelijk bij 79 procent van de verzekeringen. Dat blijkt uit het Special Item over Woonverzekeringen van MoneyView.

  • Minder claims inboedelverzekering door digitale training voor senioren (09-06-2015)

    Senioren zijn doorgaans vaker slachtoffer van brand, inbraak, babbeltrucs en woningovervallen. Het aantal claims op inboedelverzekeringen kan afnemen als ouderen een speciale digitale training Veilig Wonen volgen.

  • Vaker beroep op inboedelverzekering door ongelukken met elektriciteit (05-05-2015)

    In en rond het huis is de kans op een ongeluk groot. Het gaat dan niet alleen om valpartijen, maar ook om ongelukken met elektriciteit. In 2014 is er een stijging geweest van dergelijke ongevallen en is er vaker een beroep op de inboedelverzekering gedaan.

  • Schade door stroomstoring - Wat vergoedt de verzekeraar? (10-04-2015)

    Door verschillende oorzaken kan de elektriciteit tijdelijk wegvallen. Dit is niet alleen lastig want er kan ook een schade uit voortvloeien. Het grootste probleem voor particulieren vormt de inhoud van de vrieskist. Door het ontdooien kan de inhoud van een vrieskist weggegooid worden. Vergoeden verzekeraars deze schade?

  • Minder claims inboedelverzekering door daling aantal woninginbraken (02-03-2015)

    Er is sprake van een daling van het aantal claims op de inboedelverzekering als gevolg van inbraken. Het aantal woninginbraken is in Nederland het afgelopen jaar met maar liefst 19 procent gedaald.

2014
2013
  • Vergelijken inboedelverzekering kan flink geld besparen (22-05-2013)

    Consumenten kunnen flink geld besparen door regelmatig hun inboedelverzekering te vergelijken. Uit een onderzoek van MoneyView blijkt dat prijsvergelijken bij inboedelverzekeringen nog altijd loont. Afgelopen 15 maanden zijn de premies van deze verzekering gemiddeld met 3,5 procent gestegen.