Rechtsbijstandverzekering

Rechtsbijstandverzekering, nuttig? Je zult maar een geschil krijgen met iemand en niet weten wat je rechten en/of plichten zijn, maar ook geen geld hebben voor een advocaat. Dan is het erg prettig om een rechtsbijstandverzekering te hebben.

Rechtsbijstandverzekering vergelijken

Je kunt je rechtsbijstandverzekering vergelijken vanaf eind juli 2024.

De rechtsbijstandverzekering is er om burgers de mogelijkheid te bieden om de juiste hulp te krijgen in de juridische molen: rechtshulp. De gemiddelde burger weet niet wat zijn rechten of plichten zijn op het moment dat hij in een (juridisch) conflict komt met een ander. Meteen een advocaat in de arm nemen is vaak onbetaalbaar en overbodig, maar een beetje deskundige hulp kan geen kwaad. Daarom hebben veel verzekeraars die deze verzekering aanbieden zelf juridisch geschoolden in huis, die jou met je vragen kunnen helpen.

De rechtsbijstandverzekering kan op twee manieren hulp bieden:

 • In natura: hierbij krijg je assistentie van een van de juridische medewerkers van de verzekeringsmaatschappij die jou bijstaan in je conflict.
 • In geld: hierbij stelt de verzekeringsmaatschappij een bepaald bedrag beschikbaar waarmee je zelf de hulp kan zoeken die je nodig hebt.

Verschillende soorten rechtsbijstandverzekeringen

 • Motorrijtuigenrechtsbijstandverzekering: deze verzekering biedt dekking voor geschillen rond het verzekerde motorvoertuig in gevallen zoals schade, ongevallen,vervolging bij overtredingen en invordering van het rijbewijs.
 • Verkeersrechtsbijstandverzekering: deze verzekering biedt dezelfde dekking als een motorrijtuigenrechtsbijstandverzekering, maar is niet gebonden aan een voertuig. Deze verzekering dekt iedereen onder de polis in verkeersdeelname (op de fiets, bij een ander in de auto, in de eigen auto).
 • Gezinsrechtsbijstandverzekering: deze verzekering biedt bijstand in het geval van strafrechtelijke vervolging, bij sociale wetgeving, arbeidsconflicten, contractuele conflicten en conflicten op het gebied van familierecht of erfrecht.
 • Bedrijfsrechtsbijstandverzekering: deze verzekering is bedoeld voor kleine ondernemers en biedt bijstand in conflicten rond aankoop en verkoop, personeel en vergunningen.

Vaak is het bij bovengenoemde verzekeringen mogelijk om bepaalde onderdelen van dekking uit te sluiten, waardoor korting op de premie wordt verleend. Er zijn veel verschillende aanbieders, en de polis voor een rechtsbijstandsverzekering bevat vaak veel zogenaamde kleine lettertjes, voorwaarden of verplichtingen indien bijstand ingeschakeld wordt.

Erg prettig dat ik niet zelf in een wirwar van sites moet gaan zoeken. Kon het een en ander vergelijken en afsluiten, ideaal..

M. van Meulen-Kiep uit Goes op woensdag 2 juli 2014

2017
 • DAS: Ryanair komt gedupeerde reiziger onvoldoende tegemoet (10-10-2017)

  Rechtsbijstandsverzekeraar DAS krijgt momenteel veel vragen over de geannuleerde vluchten van prijsvechter Ryanair. De budgetmaatschappij schrapte onlangs behoorlijk wat vluchten, omdat het kampt met een tekort aan piloten. De verzekeraar is van mening dat Ryanair de gedupeerde onvoldoende tegemoet komt.

 • Rechtsbijstandverzekering steeds vaker aangesproken (02-02-2017)

  Rechtsbijstandverzekeringen worden door consumenten steeds vaker aangesproken. Dat blijkt uit de door Stichting Achmea Rechtsbijstandverzekering gepresenteerde juridische barometer.

2016
 • Rechtsbijstandverzekeraars stellen dat procederen niets oplevert (12-12-2016)

  Rechtsbijstandverzekeraars Achmea en DAS hebben gereageerd op de uitzending van Radar. Het consumentenprogramma stelde in de uitzending van vorige week onder meer dat rechtsbijstandverzekeraars er bij conflicten alles aan doen om te schikken.

 • Rechtshulp bij aardbevingsschade niet altijd gedekt (21-09-2016)

  Inwoners van Noordoost-Groningen hebben als gevolg van aardbevingen door gaswinning, te maken met schade aan hun woonhuis. Deze aardbevingsschade is door de inwoners te claimen op de NAM, maar voor rechtshulp bij het claimen hoeven zij niet altijd te rekenen op de rechtsbijstandverzekering.

2015
2014
2013
 • Verzekeraar DAS ook geraakt door crisis (26-06-2013)

  Ook rechtsbijstandverzekeraar DAS merkt de crisis in de portemonnee. Dit komt enerzijds door de toename van de kosten, en anderzijds moeten meer inspanningen worden verricht om rekeningen betaald te krijgen. In 2012 boekte de verzekeraar een omzet van 276 miljoen euro.

 • Druk in rechtsbijstand door crisis (02-04-2013)

  De rechtsbijstandsverzekeraars hebben het druk. De crisis zorgt voor veel ontslagen en faillissementen, met als gevolg een groeiend aantal arbeidszaken. Wellicht stevenen we op een record af voor 2013.