Annuleringsverzekering

Waarom een annuleringsverzekering? Stel je voor: vakantie voor de boeg maar drie dagen voor vertrek komt het nieuws dat een familielid ernstig ziek is. Daar gaat je vakantie, en je geld.

Annuleringsverzekering vergelijken

Je kunt je annuleringsverzekering vergelijken vanaf eind juli 2024.

Een reisverzekering dekt de risico's van de verzekerde op reis. Een annuleringsverzekering vergoedt de kosten van het annuleren of afbreken van een reis door onvoorziene omstandigheden.

Het sleutelwoord bij deze verzekeringsvorm is overmacht. De situatie die jouw vakantie verpest mag niet jouw schuld zijn. De verzekeringsmaatschappij zal daar ook bewijs van vragen. Voor bepaalde gebeurtenissen wordt ook een periode in acht genomen. Denk aan de toewijzing van een huurwoning of het verkopen van de eigen woning: dat moet dan wel in de laatste 30 dagen voor de vertrekdatum plaatsvinden. Deze periodes variëren per aanbieder, het kan lonen dit van te voren even goed na te lopen. In ieder geval als je bezig bent met het zoeken naar een huurwoning of het verkopen van je eigen huis.

Verschillende dekkingen

Er zijn verzekeringen die heel ruim zijn: ieder onvoorzien voorval waarvan jij vindt dat je daardoor niet op vakantie kan gaan (al gaat het om het overlijden van de kat), is een geldige reden om een beroep te doen op de annuleringsverzekering. Het idee daarachter is dat je in principe graag op vakantie gaat, en een reis hebt uitgekozen die je graag wilde, dus dat je die niet zonder goede reden zult annuleren.

Vaak is het mogelijk om een annuleringsverzekering en een reisverzekering te combineren, dit kan financieel aantrekkelijk zijn. Het kan opgenomen zijn als standaard dekking in een doorlopende reisverzekering. Ook de annuleringsverzekering is er in een doorlopende variant en in een aflopende variant.

Deze verzekering wordt meestal ook aangeboden bij het boeken van een reis, een ticket of een weekendje weg. Daarbij ben je vaak veel duurder uit dan bij een losse annuleringsverzekering. Wie een doorlopende annuleringsverzekering heeft (al dan niet opgenomen in de doorlopende reisverzekering), kan zich die kosten besparen.

Onvoorziene omstandigheden

Wat er onder onvoorziene omstandigheden verstaan wordt, varieert per verzekeringsmaatschappij. Je kunt hierbij denken aan situaties als:

 • ziekte,
 • overlijden van een naaste,
 • diefstal van of schade aan het reisvoertuig,
 • diefstal of vermissing van benodigde reisdocumenten,
 • onverwachts en onvrijwillig ontslag,
 • onverwachte toewijzing van een woning,
 • andere dringende gebeurtenissen waardoor de reis niet kan doorgaan.
In de meeste gevallen goedkoper dan via verzekeraar zelf..

P. van Drongelen uit Malden op woensdag 2 juli 2014

2016
 • Reisverzekeraars bieden ruimere dekking annuleringsverzekering (20-04-2016)

  Door toenemende angst voor terroristische aanslagen en de mogelijke uitbreiding van het zikavirus zijn vakantiegangers eerder geneigd een ruimere annuleringsverzekering af te sluiten. Reisverzekeraars spelen daar handig op in door ruimere dekking te verlenen op annuleringsverzekeringen, echter betaal je al snel 30 procent meer premie.

2012
 • Speciale annuleringsverzekering voor astronauten (12-12-2012)

  Verzekeringsmakelaar Aon heeft in samenwerking met ruimtevaartbedrijf Space Expedition Corporation (SCX) een verzekering voor astronauten gelanceerd. De verzekering bevat een speciale annuleringsverzekering met een ongevallendekking.