Zorgverzekering

In Nederland moeten we allemaal een zorgverzekering hebben. Dat is wettelijk verplicht. Je mag wél zelf beslissen waar je die verzekering afsluit. De verschillen tussen verzekeraars zijn groot, dus zorgverzekeringen vergelijken loont wel degelijk.

Zorgverzekering vergelijken

Je kunt je zorgverzekering vergelijken vanaf eind juli 2024.

De zorg kost erg veel geld. Steeds meer, doordat we steeds ouder worden. En met ouderdom komen de gebreken meestal. De kosten van de zorg worden in Nederland uit verschillende potten betaald. We hebben langdurige (en erg kostbare) zorg, zoals opname in een verpleeghuis. Deze zorg wordt betaald vanuit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Voor kortere zorg, gelukkig vaak eenmalig, hebben we een andere wet: de Zorgverzekeringswet. In die wet staat dat iedereen verplicht is om een zorgverzekering te hebben. Er zijn echter nogal wat verschillen tussen de verschillende dekkingen van de zorgverzekering.


Basisverzekering

De verplichte zorgverzekering is de basisverzekering. Deze verzekering heeft een dekking die door de politiek wordt vastgesteld. Wat er wel en niet onder valt, wordt ieder jaar in januari wel aangepast. Het maakt voor de dekking dus niet uit waar je deze basisverzekering afsluit. Wel rekent de ene verzekeraar daar een heel andere premie voor dan de andere. Zorgverzekeringen vergelijken kan dan ook voor een behoorlijke besparing zorgen. Het vergelijken van de basisverzekering is tevens heel eenvoudig. Voor kinderen is de basisverzekering overigens gratis. Alleen voor de volwassen gezinsleden betaal je premie.

Aanvullende verzekering

Veel mensen vinden de basisdekking niet voldoende. Zij zijn bang dat ze voor hun gezondheid kosten moeten maken die niet vanuit de basisverzekering vergoed worden. Willen niet het risico lopen dat ze de rekening daarvan niet kunnen betalen. Zij sluiten daarom een aanvullende zorgverzekering af. Daarvoor bestaan ontzettend veel verschillende mogelijkheden. Iedere zorgverzekeraar heeft wel een aantal mogelijk aanvullende dekkingen, elk met een eigen prijskaartje. De juiste keuze maken qua aanvullende verzekering kan nog flink wat tijd kosten. De verschillen in dekking en premies zijn namelijk groot. Ook voor de aanvullende verzekeringen geldt dat je meestal voor de kinderen geen zorgpremie hoeft te betalen. Die zijn gratis meeverzekerd bij een ouder.

Tandartsverzekering

Buiten de aanvullende verzekering kun je ook nog kiezen voor een aparte tandartsverzekering. De kosten van de tandarts zijn namelijk niet gedekt op de basisverzekering, en ook niet in hetzelfde aanvullende pakket als de fysiotherapeut en de brillen.


Verplicht eigen risico

In de basisverzekering zit een wettelijk verplicht eigen risico. In 2016 staat dat op € 385 per verzekerde. Dit betekent dat je de eerste € 385 die je onder de basisdekking aan kosten maakt zelf moet betalen. Pas als je meer kosten maakt dan die € 385 zal de verzekeraar gaan vergoeden. De rekeningen worden trouwens, ook voor zorg die onder het eigen risico valt, wel eerst door de zorgverzekeraar betaalt. Jij krijgt vervolgens een rekening van de verzekeringsmaatschappij om de gemaakte kosten terug te betalen. In 2017 blijft het verplicht eigen risico, voor het eerst sinds de invoering, gelijk.

Voor een paar dingen is het eigen risico niet van toepassing. In ieder geval niet voor kinderen - voor hen is alle zorg verzekerd. Maar ook voor volwassenen gelden een paar uitzonderingen. De belangrijkste zijn:

 • huisartsbezoek
 • verloskundige zorg en kraamzorg
 • bevolkingsonderzoeken
 • griepprik (voor risicogroepen)

Een bezoek aan de huisarts kost je dus nooit geld, ook al heb je het eigen risico nog niet opgemaakt.

Vrijwillig extra eigen risico

Wie genoeg geld heeft én goed gezond is kan ervoor kiezen het eigen risico nog wat hoger te stellen. Wie normaal gesproken het verplichte eigen risico van € 385 al niet opgebruikt, kan daar heel gunstig uitspringen. Het accepteren van een hoger eigen risico zorgt voor een behoorlijk lagere premie. Wel moet je dan het geld van het vrijwillige extra eigen risico ergens hebben staan. Want gebeurt er iets waardoor je het hoge eigen risico wel verbruikt, dan moet je het natuurlijk wél kunnen betalen.

Algemeen
Dekkingen
Premie
Overzichtelijke website met de diverse zorgverzekeraars gerangschikt op prijs en kwaliteit. Ieder jaar kijk ik waar de premie en kwaliteit het beste aansluiten op mijn situatie. Eerder al verzekeringen afgesloten bij andere vergelijkers. Nu via Verzekeringen.com, alles werkte zoals je verwacht en bij vragen word je snel geholpen.

D. Suijkerbuik uit Heteren op woensdag 2 juli 2014

2017
 • Werknemers collectieve zorgverzekering erg trouw (02-11-2017)

  Verzekerden die zijn aangesloten bij een collectieve zorgverzekering maken daar vaak al ruim tien jaar gebruik van. Uit onderzoek is gebleken dat meer dan de helft van deze groep al sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel verzekerd is via de huidige verzekeraar.

 • 2 miljoen Nederlanders met beperkte zorgpolis (11-10-2017)

  Zo’n 13,1 procent van alle verzekerden hebben een zorgverzekering met beperkende polisvoorwaarden. Een forse toename ten opzichte van vorig jaar toen het aantal nog op slechts 8,6 procent lag. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

 • DSW verlaagd zorgpremie 2018 en eigen risico (09-10-2017)

  Zorgverzekeraar DSW heeft de knuppel in het hoenderhok gegooid door de zorgpremie en het eigen risico voor 2018 te verlagen. Dit in tegenstelling tot wat het kabinet aangaf tijdens Prinsjesdag.

 • Eigen risico 2018 mogelijk toch niet omhoog (21-09-2017)

  Het eigen risico in de zorg stijgt mogelijk toch niet naar 400 euro per verzekerde. Informateur Gerrit Zalm heeft dit bekend gemaakt. Dit terwijl uit de miljoenennota zou blijken dat het eigen risico zou stijgen.

 • Prinsjesdag: zorgverzekering 2018 (20-09-2017)

  Tijdens Prinsjesdag worden de plannen van het kabinet voor komend jaar bekend gemaakt. Dit gebeurd ieder jaar op de derde dinsdag van september en gisteren was het weer zover. Wat de wijzigingen en verwachtingen voor de zorgverzekering in 2018 zijn, zetten wij weer voor u op een rij.

 • Eigen risico en premie zorgverzekering mogelijk omhoog (06-09-2017)

  De zorgverzekering wordt waarschijnlijk fors duurder. Dat blijkt uit de conceptstukken voor Prinsjesdag zo laten diverse Haagse bronnen weten. Niet alleen de zorgpremie zal gaan stijgen ook het eigen risico zal naar verwachting omhooggaan.

 • Zorgverzekeraars vorderen kosten terug op fraudeur (28-08-2017)

  Zorgverzekeraars hebben afspraken gemaakt omtrent het terugvorderen van de kosten voor het onderzoek naar fraude. Fraudeurs zullen voortaan opdraaien voor deze kosten. Dat meldt Zorgverzekeraars Nederland op de website.

 • 447 meldingen zorgfraude in 2016 (24-08-2017)

  Vorig jaar ontving het Informatie Knooppunt Zorgfraude (IKZ) circa 447 fraudesignalen. Dat zijn er 19 minder dan een jaar ervoor. Maar liefst 1 op de 4 meldingen had betrekking op de mondzorg.

 • Zorgverzekeringspremie stijgt in 2018 volgens zorgverzekeraar DSW (07-08-2017)

  De zorgverzekering wordt ook volgend jaar weer duurder. Deze uitspraak deed Chris Oomen, directeur van zorgverzekeraar DSW, in een interview met Radio 1. Oomen is niet de enige die verwacht dat de basispremie in 2018 zal gaan stijgen.

 • Zorgverzekeraar accepteert aflossing schuld in natura niet (26-07-2017)

  Zorgverzekeraar Anderzorg kreeg te maken met een verzekerde die haar boete voor het te laat betalen van de zorgpremie wilde omzetten naar een boete in natura. De kantonrechter stak hier echter een stokje voor.

 • Nieuwe zorgverzekeraar treedt toe tot Nederlandse zorgverzekeringsmarkt (19-07-2017)

  Sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel in 2006 is er geen enkele nieuwe zorgverzekeraar toegetreden tot de markt. Vanaf volgend jaar gaat hier echter verandering inkomen en zal IptiQ de Nederlandse zorgverzekeringsmarkt betreden.

 • Flinke stijging zorgpremie onnodig (03-05-2017)

  Zorgverzekeraars zouden over nog genoeg reserves beschikken om de stijging van de zorgverzekeringspremie in de hand te houden. Dat vindt minister Schippers van Volksgezondheid, welzijn en sport.

 • Zorgmonitor: feiten & cijfers zorgverzekeraars 2017 (24-04-2017)

  Van zorgverzekeraar veranderen dat doen Nederlanders niet graag. Uit onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) blijkt dat de helft van alle consumenten al zeker tien jaar verzekerd is bij dezelfde zorgverzekeraar.

 • Naturapolis meest gekozen vorm zorgverzekering (20-04-2017)

  De naturapolis is de meest gekozen vorm van zorgverzekering in 2017. Zo’n driekwart van de verzekerden koos voor een dergelijke polis. Dat blijkt uit cijfers van de Zorgthermometer Verzekerden in Beeld 2017.

 • Zorgpremie CZ gaat stijgen (30-03-2017)

  Zorgverzekeraar CZ heeft 2016 met rode cijfers afgesloten. Zowel op de basisverzekering als op de aanvullende verzekeringen maakte de verzekeraar een fors verlies.

 • Collectieve zorgverzekering voor inwoners Rotterdam (13-03-2017)

  Rotterdam wil alle inwoners van de stad een zorgverzekering aanbieden met een eigen risico van slechts 50 euro. Vanaf 2019 zou de zorgpolis voor iedereen beschikbaar moeten zijn.

 • NZa ontvangt fors meer meldingen over zorg 2016 (22-02-2017)

  De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft in 2016 bijna zeventig procent meer meldingen ontvangen dan het jaar ervoor. Verreweg de meeste meldingen ging over ziekenhuizen en zorgverzekeraars.

 • Verzekeraar moet zorg uit handen geven aan de overheid (07-02-2017)

  De zorg zou door de overheid moeten worden overgenomen van de verzekeraars. Dat vindt het merendeel van de Nederlanders. Er blijkt onder de Nederlandse bevolking nog maar weinig vertrouwen te zijn in het zorgstelsel dat zo’n 11 jaar geleden pas werd ingevoerd.

 • Premiestijging zorgt niet voor massale overstap op goedkopere zorgverzekering (09-01-2017)

  Verzekerden lijken massaal trouw te blijven aan hun zorgverzekering. Ondanks de fikse premiestijging zou er niet massaal worden overgestapt naar een goedkopere zorgpolis.

2016
 • Colllectieve zorgverzekering niet altijd voordeliger (22-12-2016)

  Een collectieve zorgverzekering lijkt vaak een stuk voordeliger. Toch blijkt dat veel mensen met een collectieve verzekering juist duurder uit zijn. Toch sluiten jaarlijks veel mensen een collectieve zorgverzekering af.

 • Interesse voor vrijwillige verhoging eigen risico zorg stijgt (07-12-2016)

  Zorgverzekeraars zien dat de interesse voor een vrijwillige verhoging van het eigen risico in de zorg stijgt. Dit heeft te make met de fikse stijging van de zorgpremies voor volgend jaar. In ruil voor een hoger vrijwillig eigen risico ontvangt een verzekerde korting op de maandpremie.

 • Zorgverzekeringen vergelijken: premies 2017 zijn bekend (23-11-2016)

  De premies voor de basis zorgverzekering van 2017 zijn bekend. Afgelopen zaterdag maakten de laatste verzekeraars hun plannen voor volgend jaar openbaar. De consument moet dieper in zijn buidel gaan tasten, want gemiddeld worden zorgverzekeringen per maand ruim 7 euro duurder.

 • 5 tips voor het kiezen van de juiste zorgverzekering (14-11-2016)

  Voor 19 november moeten de zorgverzekeraars de premies voor het volgende jaar bekend hebben gemaakt. Vanaf dan is het mogelijk voor consumenten om een nieuwe verzekering te kiezen en daarmee over te stappen. Wij geven jou 5 tips voor het kiezen van de juiste zorgverzekering.

 • Zorgverzekeraar VGZ maakt ziekenhuistarieven tot 885 euro openbaar (10-11-2016)

  Zorgverzekeraar VGZ maakt haar ziekenhuistarieven openbaar voor behandelingen tot 885 euro. Dit doen zij in navolging van CZ die als eerste haar tarieven inzichtelijk maakte eerder dit jaar. Patiënten krijgen op deze manier meer inzicht in de kosten van een ziekenhuisbehandeling.

 • Zorgpremie CZ stijgt met 7,5% (09-11-2016)

  CZ heeft de premies voor de basisverzekering 2017 openbaar gemaakt. De zorgpremie voor de basis zorgverzekering van CZ gaat volgend jaar met maar liefst 7,5% omhoog. Hoger dan eerder door Minister Schippers was voorspeld.

 • Consumentenbond: Forse stijging zorgpremies onnodig (27-10-2016)

  Zorgverzekeraars zouden ruim € 3,3 miljard aan overtollige reserves bezitten volgens berekeningen van de Consumentenbond. De bond wil niet dat verzekeraars ‘onnodig geld oppoten’, maar vindt dat zorgverzekeraars er juist alles aan moeten doen om premiestijging van de zorgverzekering te beperken.

 • Recordaantal overstappers zorgverzekering verwacht (20-10-2016)

  Anderhalf miljoen Nederlanders denken erover om van zorgverzekering te veranderen. Dit blijkt uit een peiling van ZorgWijzer.nl onder 2195 respondenten. Volgens de site komt dit neer op een recordaantal personen.

 • Zorgkosten buiten Europa blijven in basiszorgverzekering (03-10-2016)

  De werelddekking blijft onderdeel van de basiszorgverzekering. Het voorstel van minister Schippers om de werelddekking voor medische kosten per 1 januari 2017 te laten verdwijnen uit de basiszorgverzekering is definitief van de baan. Wie buiten Europa reist blijft hierdoor standaard verzekerd voor de meeste medische kosten in het buitenland.

 • Premies zorgverzekering vallen hoger uit dan voorspeld (28-09-2016)

  Zorgverzekeraar DSW heeft als eerste de premie voor de zorgverzekering van volgend jaar bekend gemaakt. De maandelijkse premie wordt maandelijks met € 9,25 verhoogd. De stijging van de premie valt fors hoger uit dat het kabinet op Prinsjesdag voorspelde.

 • Beter inzicht basis zorgverzekering dankzij zorgverzekeringskaart (26-09-2016)

  Zorgverzekeraars introduceren dit najaar een zorgverzekeringskaart bij elke basis zorgverzekering. Op deze manier willen zorgverzekeraars hun klanten op een heldere en uniforme wijze informeren over de belangrijkste polisvoorwaarden van 2017 van de door hen aangeboden basis zorgverzekeringen.

 • Prinsjesdag: veranderingen zorgverzekering 2017 op een rij (22-09-2016)

  Op Prinsjesdag wordt er traditiegetrouw door de overheid bekend gemaakt welke wijzigingen er volgend jaar zijn voor de basis zorgverzekering. Afgelopen dinsdag was het weer zover en maakte het kabinet haar plannen voor 2017 bekend. Wij zetten de belangrijkste veranderingen voor je zorgverzekering op een rij.

 • 75% Nederlanders wil lager eigen risico in de zorg (14-09-2016)

  Zorgverzekeraar VGZ heeft, in samenwerking met TNS Nipo, onderzoek gedaan naar de ervaring van het eigen risico in de zorg onder de Nederlandse bevolking. Uit het onderzoek van de zorgverzekeraar is gebleken dat bijna 75% van de Nederlanders vindt dat het eigen risico in de zorg drastisch omlaag moet. VGZ vindt dat dit signaal dan ook niet genegeerd mag worden en roept daarom de politiek op het eigen risico van de zorgverzekering fors te verlagen.

 • Zorgverzekeraar CZ maakt als eerste ziekenhuistarieven openbaar (10-08-2016)

  Zorgverzekeraar CZ heeft onlangs als eerste de kosten van ziekenhuisbehandelingen tot € 885 bekend gemaakt. Dit is het maximale vrijwillige eigen risico waar verzekerden voor kunnen kiezen bij het afsluiten van een zorgverzekering. Nu de verschillende tarieven bekend zijn kunnen ziekenhuispatiënten makkelijker hun behandelingen vergelijken.

 • NZa: Zorgverzekeraars onvoldoende transparant (25-07-2016)

  Om het nieuwe overstapseizoen voor zorgverzekeringen goed in te gaan heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een actieplan ontwikkeld. Consumenten moeten namelijk op een transparante manier inzicht hebben in wat je betaalt voor een zorgverzekering en waarvoor je dan verzekerd bent. Volgens de zorgautoriteit zijn zorgverzekeraars lang niet altijd even transparant en duidelijk hierover.

 • ‘Winstuitkering door zorgverzekeraars moet worden verboden’ (20-07-2016)

  Volgens de SP, CDA en PvdA moet de winstuitkering door zorgverzekeraars aan aandeelhouders of anderen permanent worden verboden. Eerder stemde de Kamer in met een voorstel van de SP om de winstuitkering tijdelijk te verbieden. Dit wetsvoorstel geldt tot 2018. De drie partijen willen het tijdelijk verbod nu definitief maken.

 • ‘Meer transparantie over tariefafspraken ziekenhuis en zorgverzekeraar’ (06-07-2016)

  De Consumentenbond pleit voor meer transparantie over tariefafspraken tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars. Verzekerden zouden nu vaak vooraf niet weten wat een behandeling gaat kosten en kunnen prijzen tussen ziekenhuizen niet vergelijken. De bond wil daarom dat ziekenhuistarieven openbaar worden.

 • Basispakket zorgverzekering zonder eigen risico (28-06-2016)

  Als het aan de Socialistische Partij (SP) ligt hebben we straks in Nederland geen zorgverzekeraars meer, maar één Nationaal Zorgfonds. Een basisverzekering zonder eigen risico voor iedereen, moet volgens de partij een einde maken aan de geldverslindende concurrentie tussen zorgverzekeraars.

 • Kleine verschuiving marktverdeling zorgverzekeraars (08-06-2016)

  In de afgelopen jaren is er sinds de invoering van het huidige zorgstelsel in 2006, nog maar weinig veranderd in de marktverdeling van zorgverzekeraars in Nederland. De vier grootste verzekeraars Achmea, CZ, VGZ en Menzis hebben sinds de invoering van het zorgstelsel slechts 3 procent ingeleverd: van 91 naar 88 procent.

 • Zorgverzekeraars tegen afschaffing werelddekking bij zorgverzekering (01-06-2016)

  De ministerraad stemde vorig jaar in met een voorstel van minister Schippers van Volksgezondheid om de werelddekking bij het basispakket van de zorgverzekering af te schaffen. Dit zou een kostenbesparing van 60 miljoen euro opleveren. Zorgverzekeraars en brancheorganisaties zijn tegen afschaffing van de werelddekking.

 • Overstappen zorgverzekering: langer bedenktijd in 2017 (23-05-2016)

  Vanaf 2017 zijn zorgverzekeraars verplicht de premie van de zorgverzekering een week eerder bekend te maken. De ministerraad heeft hier vrijdag mee ingestemd op voorstel van minister Schippers van Volksgezondheid. Verzekerden hebben dus vanaf volgend jaar één week langer bedenktijd.

 • Tandarts terug in de basisverzekering? (15-03-2016)

  Mensen met een hoger inkomen gaan vaker naar de tandarts dan mensen met een lager inkomen. De verschillen lopen hoog op, wordt het tijd om tandartskosten terug te stoppen in de basisverzekering? Als het aan de SP en tandartsen ligt wel: nu dreigt de tandarts namelijk een luxe product te worden.

 • ‘Zorgverzekeraar moet patiënt informeren bij inzage dossier’ (10-03-2016)

  Alle zorgverzekeraars zouden patiënten moeten informeren wanneer hun dossier is ingezien. Op dit moment informeren nog maar enkele verzekeraars daarover. Minister Schippers van Volksgezondheid pleit er in de Kamer voor dat alle zorgverzekeraars dit doen.

 • Zorginstituut Nederland: 318 miljoen euro te besparen op basisverzekering (09-03-2016)

  Volgens het Zorginstituut Nederland (ZiN) is het mogelijk om in 2018 ruim 318 miljoen euro te besparen op de basisverzekering. De overheid zou in dat geval de adviezen van ZiN voor de besparingen moeten opvolgen. Een deel van deze adviezen wordt al opgevolgd.

 • Opmerkelijke werkwijze Zilveren Kruis ten aanzien van pgb-houders (23-02-2016)

  De werkwijze van Zilveren Kruis om pgb-houders een verklaring te laten tekenen om afstand te doen van het recht een klacht in te dienen of rechtszaak aan te spannen, is opmerkelijk. De verzekeraar zou dit volgens consumentenprogramma Radar in een brief aan pgb-houders hebben gevraagd.

 • Minder overstappers zorgverzekering dan verwacht (22-02-2016)

  Het aantal verzekerden dat is overgestapt van zorgverzekering is lager uitgevallen dan verwacht. Eerder werd verwacht dat 7 procent van de verzekerden zou overstappen, dit werd uiteindelijk 6,3 procent. In totaal zijn ruim één miljoen Nederlanders overgestapt naar een andere zorgverzekeraar, aldus cijfers van Vektis.

 • 66% overstappers zorgverzekering kiest pas in januari (04-02-2016)

  Ruim 66% van de verzekerden die overstapt van zorgverzekering gaf aan dat pas in januari 2016 te doen. Dat blijkt uit een poll van de Consumentenbond. Mogelijk ligt dit aan het feit dat er in december nog veel onduidelijkheid was over de contracten die zorgverzekeraars met zorgverleners moesten sluiten.

 • Nederlanders besparen op zorgverzekering door verhogen eigen risico (02-02-2016)

  Tijdens de afgelopen overstapperiode is beduidend minder vaak gekozen voor de bugetpolis. Dit jaar kiezen overstappers eerder voor een hoger eigen risico. Op die manier kunnen verzekerden toch besparen op de zorgverzekering. Dat blijkt uit een rondgang onder vergelijkingssites en zorgverzekeraars door dagblad Trouw.

 • Online buzz rond zorgverzekeraars met kwart gedaald (28-01-2016)

  Tijdens de overstapperiode was er flink minder buzz rond zorgverzekeraars. De online buzz ten opzichte van een jaar eerder daalde met 25 procent. Voornaamste reden zou zijn dat verzekeraars minder reclame rond zorgverzekeringen hebben gemaakt, zo blijkt uit onderzoek van Porter Novelli en Clipit.

 • Zorgverzekeraars onterecht op vingers getikt (18-01-2016)

  Volgens het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) zijn zorgverzekeraars door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) onterecht op de vingers getikt. Eerder onderzoek van de toezichthouder zou hebben uitgewezen dat zorgverzekeraars hun klanten slecht informeren. De NZa zou deze resultaten echter onvoldoende kunnen onderbouwen.

 • Mogelijk recordaantal overstappers van zorgverzekeraar (05-01-2016)

  Dit jaar stappen ongeveer 1,2 miljoen verzekerden over van zorgverzekeraar. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van informatiecentrum Vektis. In de voorgaande jaren kwam het definitieve overstapcijfer gemiddeld 0,3 procent hoger uit. Mocht dit het geval zijn, dan kan dit leiden tot een recordaantal overstappers.

 • Rokers maken nauwelijks gebruik van gratis stopcursus (04-01-2016)

  Rokers die willen stoppen hebben vanuit de basisverzekering recht op vergoeding van één ‘stoppen met roken’-programma per kalenderjaar. Toch maken rokers volgens zorgverzekeraars maar weinig gebruik van deze gratis stopcursus. Veel rokers stoppen liever op eigen kracht, maar dit blijkt veel minder effectief.

2015
 • Health check in basisverzekering: meten is weten (23-12-2015)

  Verschillende gezondheidsorganisaties willen dat een health check in de basisverzekering komt. Eerder liet ook minister Schippers van Volksgezondheid weten dat health checks voor iedereen in Nederland toegankelijk moeten worden. Maar bieden verzekeraars deze mogelijkheid nog niet aan?

 • Zorgkosten voor Nederlanders gemiddeld 5.300 euro per jaar (18-12-2015)

  Iedere Nederlander betaalt voor het systeem van zorg. De gemiddelde Nederlander is op jaarbasis gemiddeld een bedrag van 5.300 euro kwijt aan zorgkosten, dat is 1.300 euro meer in vergelijking met het eerste jaar dat de Zorgverzekeringswet werd ingevoerd. De gemiddelde kosten van de zorgverzekering komen uit op meer dan 1.100 euro.

 • Helft daklozen heeft geen zorgverzekering (17-12-2015)

  Het aantal daklozen dat geen zorgverzekering heeft blijft groeien. Volgens onderzoek in opdracht van het Leger des Heils blijkt dat bijna de helft van de daklozen geen zorgverzekering heeft. Dit zorgt voor onnodig hoge zorgkosten en uiteindelijk een pover resultaat, omdat mogelijkheden voor preventie en nazorg onvoldoende worden benut.

 • Tandartsverzekering in 2016: heb je die wel nodig? (10-12-2015)

  De tandartsverzekering is de meest gekozen aanvullende zorgverzekering, maar heb je deze eigenlijk wel nodig? Veel Nederlanders verzekeren hun gebit omdat men bang is dat er onverwachts iets mee gebeurd. Stel je verliest een aantal tanden, dan keert deze aanvullende verzekering ook maar uit tot een bepaald bedrag. Waar doe je goed aan?

 • ‘Kennis van ouderen over zorgverzekering zorgwekkend’ (08-12-2015)

  Veel ouderen weten maar weinig over hun zorgverzekering. Er zijn dan ook veel misvattingen over vergoedingen en men denkt vaak wel goed te zitten bij de huidige verzekeraar. Dat blijkt uit onderzoek van ANBO onder 6.500 senioren.

 • Tweede kamer wil duidelijkheid in zorgverzekeringen doolhof (07-12-2015)

  De Tweede Kamer eist dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) ingrijpt om de onduidelijkheid rond zorgverzekeringen weg te nemen. Een meerderheid vindt het onaanvaardbaar dat veel verzekeraars nog in onderhandeling zijn met ziekenhuizen over de verzekerde zorg. Daardoor is er nog bij veel polissen onduidelijkheid.

 • Mogelijk nieuwe zorgverzekeraar in 2017 (03-12-2015)

  In 2017 moet een nieuwe goedkopere zorgverzekeraar met een nieuwe zorgverzekering op de markt komen onder de naam Zorgeloos Care. De initiatiefnemers willen met deze nieuwe verzekering, goedkoper en eenvoudiger zijn dan de al bestaande zorgverzekeringen.

 • ‘Aanbod zorgverzekeringen moet op de schop’ (01-12-2015)

  Als het aan de Consumentenbond en VARA Kassa ligt, gaat het aanbod van zorgverzekeringen op de schop. Consumenten hebben nu nog te veel keuze bij het kiezen van een zorgverzekering. Onderzoek door Kassa en de Consumentenbond laat zien dat consumenten keuze hebben uit ruim 1400 verschillende zorgpolissen.

 • Keurmerk Objectief Vergelijken voor vergelijkingssites zorgverzekeringen (20-11-2015)

  Een viertal vergelijkingssites hebben het initiatief genomen om een gedragscode en keurmerk te ontwikkelen voor sites die zorgverzekeringen vergelijken. Keurmerk Objectief Vergelijken is gekoppeld aan de gedragscode.

 • Zorgverzekering vergelijken: premies in 2016 stijgen (17-11-2015)

  Zorgverzekeraars moeten uiterlijk deze week hun nieuwe zorgpremie en voorwaarden bekendmaken. De premies voor volgend jaar worden door verzekeraars mondjesmaat gepubliceerd. Feit is in ieder geval dat de zorgverzekering in 2016 opnieuw duurder wordt. Bekijk het complete overzicht van alle premies die inmiddels bekend zijn gemaakt.

 • Halveren eigen risico zorgverzekering kan rekenen op weinig steun (12-11-2015)

  Het voorstel van de SP op het eigen risico van de zorgverzekering te halveren, kan rekenen op weinig steun vanuit de Kamer. De motie van SP-politicus Henk van Gerven om het eigen risico op maximaal € 200 te zetten kreeg weinig steun van andere politieke partijen.

 • Zorgverzekeraars laat met bekendmaking premie (10-11-2015)

  Consumenten moeten bij veel zorgverzekeraars nog wachten op de premie van de zorgverzekering voor 2016. Voorlopig heeft namelijk alleen verzekeraar DSW haar premie voor 2016 bekendgemaakt. Zorgverzekeraars wachten steeds langer met de nieuwe premies, maar hoe komt dit?

 • ‘Eigen risico zorgverzekering op de schop’ (05-11-2015)

  Het eigen risico voor de zorgverzekering moet volgens SP-kamerlid Henk van Gerven op de schop. Volgens het SP-kamerlid moet het eigen risico in de zorg zo snel mogelijk worden gehalveerd en uiteindelijk helemaal worden afgeschaft.

 • Eigen risico bij zorgverzekering geen reden huisarts te mijden (29-10-2015)

  Nederlanders gaan niet minder vaak naar de huisarts vanwege het stijgende eigen risico. Slechts 3 procent ziet om financiële redenen wel eens af van een bezoek aan de huisarts. Dat blijkt uit onderzoek naar zorgmijding in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

 • Dokter op Zak app voor consumenten met FBTO zorgverzekering (26-10-2015)

  Iedereen die een zorgverzekering heeft bij FBTO kan een speciale applicatie downloaden, waarmee zeven dagen per week toegang wordt geboden tot een medisch team. De app Dokter op Zak is gratis beschikbaar.

 • 20% maakt keuze voor hoogste eigen risico bij zorgverzekering (21-10-2015)

  Er is door de Consumentenbond een onderzoek via een poll uitgevoerd, waarbij aan consumenten gevraagd is naar de keuze met betrekking tot het eigen risico. Daaruit is naar voren gekomen dat 20% van plan is om bij de zorgverzekering het hoogste eigen risico te nemen.

 • Zorgkosten buiten Europa vallen vanaf 2017 niet meer in basisverzekering (20-10-2015)

  Vanaf 1 januari 2017 vallen zorgkosten die Nederlanders buiten Europa maken niet meer onder het basispakket van de zorgverzekering. Wie op vakantie gaat buiten Europa, kan dan beter ook een aanvullende reisverzekering afsluiten.

 • Verkeerd gekozen zorgverzekering leidt tot hoge kosten (06-10-2015)

  Er zijn talloze consumenten met een zorgverzekering die naar nu blijkt een verkeerde zorgpolis hebben gekozen. De verkeerd gekozen polis zorgt onder meer voor hoge kosten en beperking in vrije zorgkeuze.

 • DSW verhoogt premie zorgverzekering in 2016 (23-09-2015)

  Zorgverzekeraar DSW heeft bekendgemaakt dat de premie van de zorgverzekering in 2016 verhoogt wordt. De maandelijkse premie wordt met 3,75 euro verhoogd en op jaarbasis komt dat neer op een bedrag van 45 euro.

 • Zorgverzekering en Prinsjesdag: de veranderingen op een rijtje (16-09-2015)

  Gister was het Prinsjesdag en dat betekent dat de veranderingen op het gebied van zorg en de zorgverzekering bekend zijn gemaakt. De belangrijkste veranderingen voor je zorgverzekering hebben wij op een rijtje gezet.

 • ‘Basispakket zorgverzekering moet voor iedereen gelijk zijn’ (15-09-2015)

  De ongelijkheid in het basispakket van zorgverzekeringen moet verdwijnen. Apothekersorganisatie KNMP heeft hiervoor gepleit. De apothekersorganisatie wil dat er een einde komt aan de bevoegdheid van zorgverzekeraars om afzonderlijk te bepalen welke apotheekbereiding zij vergoeden en welke niet.

 • Zorgverzekering wordt mogelijk duurder in 2016 (08-09-2015)

  Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) verwacht dat de zorgverzekering in 2016 wat duurder wordt. Dit heeft te maken met strengere EU-regelgeving met betrekking tot solvabiliteit, toename van de salarissen in de zorg en veranderingen in de wijkverpleging die zorgen voor meer financiële risico’s voor zorgverzekeraars.

 • Eén op de tien verzekerden verbruikt vrijwillig eigen risico volledig (04-09-2015)

  Ruim één op de tien verzekerden verbruikt naast het verplicht eigen risico, ook volledig het vrijwillig eigen risico. De ‘goedkope’ zorgverzekering wordt dan ineens wel een stuk duurder. Dat blijkt uit cijfers van de Zorgthermometer van Vektis.

 • Klanten bij goedkopere zorgverzekeraar vaker tevreden (12-08-2015)

  Goedkopere zorgverzekeraars scoren volgens onderzoek van ZorgWijzer.nl beter dan dure verzekeraars. De service van een dure zorgverzekeraar is dus niet per definitie beter dan die van een goedkopere. Dat blijkt uit onderzoek onder 30 verzekeraars en meer dan 3.500 klantbeoordelingen.

 • China gaat dekking zorgverzekering verder uitbreiden (03-08-2015)

  De Chinese regering heeft plannen bekendgemaakt waarbij de dekking van de zorgverzekering verder wordt uitgebreid. Medische kosten voor levensbedreigende ziekten als diabetes of kanker worden straks voor de helft vergoed.

 • Steeds meer daklozen zonder zorgverzekering (22-06-2015)

  Er lopen steeds meer daklozen rond zonder zorgverzekering. Dat is gebleken uit een enquête van de Nederlandse Straatdoktersgroep. De straatdokters willen dat er een structurele oplossing komt zodat zij de nodige zorg en medicatie meteen aan daklozen kunnen leveren, zonder daarbij financiële risico’s te lopen.

 • KNMP lanceert meldpunt voor klachten over medicijnvergoedingen (04-06-2015)

  Apothekersorganisatie KNMP lanceert vandaag het Meldpunt Medicijnkosten om klachten van patiënten te inventariseren over vergoedingen van medicijnen en hulpmiddelen. Complexe regelgeving en onduidelijke polisvoorwaarden van zorgverzekeraars zorgen voor veel klachten en vragen bij patiënten.

 • Nederlanders besparen op aanvullende zorgverzekering (28-05-2015)

  Verzekerden die willen bezuinigen op hun zorgverzekering, zeggen vaak de aanvullende verzekering op. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat Nederlandse huishoudens in 2013 minder betaalden voor hun zorgverzekering dan in 2012. Deze daling werd veroorzaakt doordat meer Nederlanders niet langer betaalden voor een aanvullende verzekering.

 • Wederzijds wantrouwen huisartsen en zorgverzekeraars (19-05-2015)

  Het wederzijds wantrouwen tussen huisartsen en zorgverzekeraars gaat ten koste van de patiënt. Zorgverzekeraars Nederland wil daarom om de tafel met de zorgverleners om onderhandelingsmogelijkheden te bespreken. Steeds vaker krijgt de dokter het gevoel dat niet hij, maar de zorgverzekeraar het voor het zeggen heeft in de spreekkamer.

 • Studenten betalen zorgverzekering vaak op tijd (13-05-2015)

  Steeds vaker komen mensen in de problemen door het niet of te laat betalen van hun zorgverzekering. Van de Nederlandse bevolking staat gemiddeld 2,1% als wanbetaler geclassificeerd. Toch betaalt de meerderheid van de studenten de zorgverzekering netjes op tijd, zo blijkt uit onderzoek.

 • Vrijwillig eigen risico zorgverzekering populair (20-04-2015)

  Uit recent onderzoek door Vektis blijkt dat ruim 12 procent van de verzekerden in 2015 kiest voor een vrijwillig eigen risico bij het afsluiten van de zorgverzekering. Onder verzekerden is het verhoogd eigen risico dan ook populair. Ruim 69 procent kiest zelfs voor het maximaal eigen risico.

 • De kleinere die zorgverzekeringen aanbieden winnen van grotere (25-03-2015)

  Er is het afgelopen jaar met een uitgave van 72 miljoen euro weer veel geld besteed aan reclame door de zorgverzekeraars. Dat de grote uitgaven geen garantie voor succes zijn, blijkt uit het feit dat de kleintjes het in dat opzicht gewonnen hebben van de groten.

 • Consumenten met zorgverzekering dupe van conflict huisarts en verzekeraar (08-01-2015)

  Er is een conflict tussen vijfhonderd huisartsen en de zorgverzekeraar VGZ over het contract voor 2015. Het conflict kan voor 1,1 miljoen huisarts-patiënten gevolgen hebben met betrekking tot het eigen risico.

 • Meer dan miljoen verzekerden wisselen van zorgverzekering (07-01-2015)

  Aan de hand van de voorlopige cijfers van het informatiecentrum Vektis heeft Zorgverzekeraars Nederland bekendgemaakt dat er dit jaar in totaal bijna 1.1 miljoen verzekerden van zorgverzekering zijn gewisseld.

2014
 • Crisis in het kabinet na sneuvelen plan nieuwe zorgverzekering (17-12-2014)

  De Eerste Kamer heeft het plan van de nieuwe zorgverzekering met beperking van vrije artsenkeuze laten sneuvelen. Dat is tegen de verwachting in en heeft ertoe geleid dat er nu sprake is van een crisis in het kabinet tussen de VVD en PvdA.

 • Zorgpremie in 2015 gemiddeld 97 euro per maand (16-12-2014)

  Alle zorgverzekeraars hebben inmiddels hun premie voor 2015 bekendgemaakt. Uit berekeningen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) blijkt dat de zorgverzekeringen gemiddeld duurder worden dan in 2014.

 • Vrijwillig eigen risico zorgverzekering wordt weinig gekozen (12-12-2014)

  Naast het verplichte eigen risico dat per 1 januari 2015 op 375 euro is gesteld, kunnen consumenten voor een vrijwillig eigen risico kiezen bij de zorgverzekering. In de praktijk blijken maar weinig verzekerden van deze mogelijkheid gebruik te maken.

 • Premie zorgverzekering voor consument belangrijkst (09-12-2014)

  Ruim 40% van de Nederlanders kijkt bij het vergelijken van zorgverzekering eerst naar de premie en in vele mindere mate naar de vergoedingen. Bijna 40% maakt voornamelijk gebruik van vergelijkingssites om informatie over de zorgverzekering op te zoeken. Dit blijkt uit onderzoek van PanelWizard in opdracht van zorgverzekeraar Zilveren Kruis.

 • Zorginstituut adviseert second opinion in basisverzekering te houden (08-12-2014)

  Het Zorginstituut heeft een concept-advies uitgebracht waarin geadviseerd wordt om een second opinion vanuit de basisverzekering te blijven vergoeden. De minister is vrij om het advies al dan niet op te volgen, maar doet dat in de meeste gevallen wel.

 • Eigen risico zorgverzekering voor veel mensen niet meer te betalen (04-12-2014)

  Er zijn in Nederland honderdduizenden consumenten die problemen hebben om het verplichte eigen risico dat van toepassing is op de zorgverzekering te betalen. Alleen bij VGZ is er al sprake van 250.000 betalingsregelingen met verzekerden.

 • Budgetpolis zorgverzekering: onduidelijkheid over kostenvergoeding (21-11-2014)

  De budgetpolis als basisverzekering is de meest goedkope zorgverzekering, waarbij een beperkte vergoeding wordt geboden als van niet-gecontracteerde zorg gebruik wordt gemaakt. Nu blijkt echter dat er waarschijnlijk meer kosten vergoed kunnen worden.

 • Ruim 54 miljoen euro bespaard door overstappen van zorgverzekering (17-11-2014)

  Overstappen van zorgverzekering kan per consument een maandelijkse besparing opleveren. Het afgelopen jaar hebben de overstappers gezamenlijk in totaal 54,2 miljoen euro bespaard op de premie van de zorgverzekering.

 • Zorgpremie 2015 van alle zorgverzekeraars in handig overzicht (14-11-2014)

  De zorgpremie 2015 is gemiddeld genomen fors gestegen en dat is nu voor veel consumenten aanleiding om de mogelijkheden van overstappen naar een voordeliger verzekeraar te onderzoeken. Alle zorgpremies 2015 zijn hier terug te vinden in een handig overzicht.

 • Premie zorgverzekering van CZ en Ohra stijgen beperkt (13-11-2014)

  Ohra en CZ hebben de premies voor de zorgverzekeringen 2015 bekendgemaakt. De premie wordt verhoogd, maar de stijging is minder groot in vergelijking met bijvoorbeeld de premie van VGZ.

 • IZZ verhoogt premie zorgverzekering 2015 (11-11-2014)

  De zorgverzekeraars komen langzamerhand naar buiten met het bekendmaken van de premies zorgverzekering 2015. Verzekeraar IZZ heeft in navolging van DSW, IZA en UMC de nieuwe premie vastgesteld en deze blijkt voor 2015 hoger uit te vallen.

 • Zorgverzekeraars gaan meer inzicht geven in opbouw premie zorgverzekering (03-11-2014)

  Minister Schipper is met de zorgverzekeraars overeengekomen dat de verzekerden op een eenduidige manier geïnformeerd dienen te worden over de opbouw van de premie van de zorgverzekering voor 2015.

 • Meer overstappers zorgverzekering, meer ontevredenheid (29-10-2014)

  Het aantal Nederlanders dat de intentie heeft om over te stappen van zorgverzekeraar is, net als voorgaande jaren, weer toegenomen. Een groot deel van het percentage dat overstapt is echter minder tevreden over zijn zorgverzekeraar dan het aantal ‘zittenblijvers’.

 • Vrijwillig eigen risico zorgverzekering vaak goedkoper (24-10-2014)

  Uit een onderzoek is gebleken dat het verhogen van het vrijwillig eigen risico van de zorgverzekering voor ongeveer 50 procent van de consumenten met een basisverzekering voordelig zal zijn.

 • Veel patiënten komen bedrogen uit met zorgverzekering (02-10-2014)

  Gemiddeld krijgt één op de negen patiënten geen vergoeding voor alle kosten van een behandeling vanuit de zorgverzekering, terwijl zij dat wel hadden verwacht. Ruim dertig procent moet de volledige rekening onvoorzien volledig voldoen.

 • Ixorg geweerd bij Independer en andere vergelijkingssites (30-09-2014)

  Ixorg biedt een alternatief voor een tandartsverzekering, maar is niet opgenomen in vergelijkingssites, zoals Independer. De start-up is teleurgesteld doordat consumenten nu geen mogelijkheid hebben om het alternatief in de vergelijking van tandartsverzekeringen mee te nemen.

 • Goedkopere zorgverzekering mogelijk in 2015 (24-09-2014)

  Op zoek naar een goedkopere zorgverzekeringen? Dit lijkt voor komend jaar mogelijk. De grote verzekeraars hebben in 2013 een grote winst geboekt en beschikken in totaal over een bedrag van 9,7 miljard euro in kas. Dat is volgens de Consumentenbond een teken dat een goedkopere zorgverzekering zeker tot de mogelijkheden behoort in 2015.

 • DSW laat premie zorgverzekering in 2015 niet stijgen (23-09-2014)

  DSW is de eerste zorgverzekeraar die in 2014 de premie zorgverzekering voor 2015 bekend heeft gemaakt met goed nieuws voor de verzekerden. De zorgpremie van 2015 zal op hetzelfde niveau blijven als dit jaar en dus niet stijgen.

 • Wat betekent Prinsjesdag voor de zorgverzekering? (17-09-2014)

  De maatregelen die op Prinsjesdag officieel naar buiten zijn gebracht, leiden onder meer tot een verhoging van de premie van de zorgverzekering. Ook zal het eigen risico per 1 januari 2015 stijgen en wordt de zorgtoeslag versoberd.

 • Verzekerden kiezen voor fysiotherapie in basispakket zorgverzekering (26-08-2014)

  Er is een onderzoek uitgevoerd waarin verzekerden een keuze hebben mogen maken voor onderdelen die in het basispakket van de zorgverzekering zouden moeten worden opgenomen en mogen verdwijnen.

 • Efficiënte controle levert zorgverzekeraars grote besparing op (16-07-2014)

  De zorgverzekeraars hebben vorig jaar strenge controles uitgevoerd en efficiënt ingezet op fraudebestrijding. Deze aanpak heeft de zorgverzekeraars een besparing opgeleverd van in totaal 356 miljoen euro.

 • Nieuwe polis voor zorgverzekering met lagere premie (03-06-2014)

  De minister van Volksgezondheid wil een nieuwe polis voor de zorgverzekering lanceren. Het gaat om de introductie van een nieuwe polisvorm die naast de bestaande opties zal komen, maar een lagere premie zal kennen.

 • Verzekeraars leiden consument naar specifieke polis zorgverzekering (01-05-2014)

  Zorgverzekeraars doen er van alles aan om consumenten die op zoek zijn naar een zorgverzekering in de richting van bepaalde polissen te leiden. Verschillende doelgroepen krijgen andere polissen voorgeschoteld.

 • Helft consumenten wil tandarts en fysiotherapie in basisverzekering (23-04-2014)

  Bijna de helft van de consumenten wil graag dat de tandarts en fysiotherapie weer opgenomen wordt in de basisverzekering. Dat de basisverzekering dan duurder zal worden doet daar niet aan af.

 • Toename stijging aantal klachten zorgverzekering (17-04-2014)

  In 2013 is het aantal klachten over de zorgverzekering fors toegenomen in vergelijking met het jaar 2012. Er is daarbij geen duidelijke aanwijsbare reden van de stijging van het aantal klachten.

 • 1,1 miljoen consumenten kozen voor andere zorgverzekering (16-04-2014)

  De definitieve cijfers van het aantal consumenten dat voor een andere zorgverzekering heeft gekozen zijn bekend geworden. In totaal blijken er ongeveer 1,1 miljoen personen naar een andere verzekeraar te zijn overgestapt.

 • Centraal Planbureau verwacht stijging premie zorgverzekering in 2015 (20-03-2014)

  Het Centraal Planbureau (CPB) verwacht op basis van berekeningen dat er voor 2015 sprake zal zijn van een stijging van de premie van de zorgverzekering. Het CDA wil nu dat het kabinet daar alvast duidelijkheid over geeft.

 • Premie zorgverzekering 100 euro te hoog op jaarbasis (12-03-2014)

  Consumenten in Nederland blijken op jaarbasis 100 euro te veel aan premie zorgverzekering kwijt te zijn. Dat komt doordat verzekeraars vergoeding bieden voor behandelingen van zorgverleners, waarmee geen overeenkomst is gesloten.

 • Wijkverpleging in basisverzekering en stijging zorgpremie (06-03-2014)

  De wijkverpleging zal met ingang van 2015 weer in de basisverzekering worden opgenomen. Tegelijkertijd zal de premie van de zorgverzekering volgens Edith Schippers maximaal 20 euro op jaarbasis stijgen.

 • Kleine zorgverzekeraars voeren betere controle uit op zorgrekeningen (26-02-2014)

  Kleine zorgverzekeraars blijken een betere controle uit te voeren op zorgrekeningen dan de grotere zorgverzekeraars. De Nederlandse Zorgautoriteit wil dat er bij de andere verzekeraars ook een betere controle komt.

 • Dubbele premie voor honderdduizenden overstappers van zorgverzekering (06-01-2014)

  In de maand december heeft een groot aantal verzekeraars bij verzekerden die de zorgverzekering hebben opgezegd toch nog een premie geïnd voor de eerste maand van het nieuwe jaar.

 • Aanvullende zorgverzekering - meest gezocht naar steunzolen (02-01-2014)

  Gedurende de periode van 1 december tot 13 december heeft Independer bijgehouden waar het meest op gezocht werd als gewenste aanvullende dekking voor de zorgverzekering. Zoals verwacht wordt er veel gezocht naar ADHD-medicijnen. Het meest werd er echter gezocht naar de vergoeding voor steunzolen.

2013
 • Eigen risico zorgverzekering in 2014 in termijnen betalen (10-12-2013)

  Meer en meer verzekerden ondervinden problemen met het betalen van het eigen risico. Dat is een aanleiding voor meer zorgverzekeraars om in 2014 het eigen risico in termijnen te laten betalen door de verzekerde.

 • Vara Kassa: goedkoopste zorgverzekering bij Zekur (05-12-2013)

  Dit jaar kan de consument voor de goedkoopste zorgverzekering terecht bij Zekur. Dat blijkt uit de zorgspecial van Vara Kassa naar de verschillende zorgverzekeringen. Toch worden consumenten gewaarschuwd bij het vergelijken van de voordeligste zorgverzekeringen. Niet alle vergelijkingswebsites zouden namelijk een correct beeld geven.

 • Meer problemen met betalen eigen risico aan zorgverzekeraars (03-12-2013)

  Steeds meer verzekerden met financiële problemen zijn niet meer in staat om het eigen risico van de zorgverzekering te betalen. De zorgverzekeraars treffen momenteel dagelijkse betalingsregelingen met verzekerden.

 • Meer dan 12.000 personen weigeren zorgverzekering (29-11-2013)

  In de afgelopen jaren zijn er steeds meer mensen die zich beroepen op een geloofsovertuiging om geen zorgverzekering te hoeven afsluiten. Tegenwoordig zijn er al meer dan 12.500 personen die om die reden niet verzekerd zijn.

 • Uniek grote verschillen in de premies van basisverzekeringen (20-11-2013)

  Er zijn altijd verschillen in de premies van de basisverzekeringen vast te stellen, maar voor de premies van de zorgverzekeringen in 2014 lijken de verschillen uniek groot te worden.

 • Zorgverzekering – geven vergelijkingssites tegenstrijdige adviezen? (19-11-2013)

  Afgelopen zaterdag is er in de Volkskrant en in de NRC kritiek geuit op de drie grootste vergelijkingssites van zorgverzekeringen. Het ging hierbij om Independer, ZorgKiezer en de Consumentenbond.

 • Consumentenbond adviseert de tijd te nemen voor overstappen zorgverzekering (14-11-2013)

  Een groot aantal zorgverzekeraars heeft de premie voor de zorgverzekeringen voor 2014 al bekendgemaakt, maar de Consumentenbond adviseert om niet direct over te stappen, maar rustig de tijd te nemen.

 • Aanvullende zorgverzekeringen worden beperkt (13-11-2013)

  Het goede nieuws voor 2014 is de lagere premie voor de basisverzekering. De aanvullende verzekeringen worden juist in prijs verhoogd, terwijl de dekkingen wordt teruggeschroefd.

 • Grootste zorgverzekeraars laten premies basisverzekering dalen (12-11-2013)

  Nu ook Menzis en CZ naar buiten zijn gekomen met de nieuwe premies voor de zorgverzekering 2014 is duidelijk geworden dat de grootste zorgverzekeraars in Nederland de premie van de basisverzekering laten dalen.

 • Onduidelijkheid zorgverzekering zorgt voor minder overstappers (06-11-2013)

  Het aantal Nederlanders dat daadwerkelijk overstapt ligt fors lager dan de intentie die men vooraf heeft. De complexiteit en onduidelijkheid over de zorgverzekering zijn de belangrijkste oorzaken. Generieke adviezen over het eigen risico, de dekking en polis maken het de consument niet makkelijker.

 • Jongeren kiezen in 2014 voor zorgverzekering zonder keuzevrijheid (06-11-2013)

  Uit onderzoek van ZorgWijzer.nl blijkt dat jongeren in 2014 massaal gaan kiezen voor een zorgverzekering zonder keuzevrijheid. Ze kiezen namelijk liever voor de natura zorgverzekering dan voor de restitutieverzekering of de combinatiepolis.

 • Consumentenbond organiseert veiling voor lagere premie zorgverzekering (05-11-2013)

  Er wordt door de Consumentenbond een veiling georganiseerd waar zorgverzekeraars aan kunnen deelnemen. Het doel is om consumenten zorgpakketten aan te bieden met een lage premie.

 • Bijna 80% procent consumenten stapt online over van zorgverzekering (31-10-2013)

  In het afgelopen jaar zijn er een groot aantal consumenten overgestapt van zorgverzekering en bijna 80% daarvan heeft de overstap naar een andere verzekeraar online gemaakt.

 • Tandartsverzekering niet erg populair onder consumenten (29-10-2013)

  Bijna vijftig procent van de verzekerden is het komend jaar niet van plan om een tandartsverzekering af te sluiten als aanvullende zorgverzekering. Veel verzekerden twijfelen nog over wat ze volgend jaar gaan doen, de hoogte van de premie is namelijk in veel gevallen nog niet bekend.

 • Premie Zilveren Kruis zorgverzekering wordt verlaagd (24-10-2013)

  De verzekeraar Achmea heeft besloten de premie voor de Zilveren Kruis zorgverzekering per 1 januari 2014 te verlagen. Ook de premies van andere zorgverzekeringen van het merk Achmea worden verlaagd.

 • 1,4 miljoen verzekerden gaan overstappen naar een andere zorgverzekeraar (23-10-2013)

  TNS Nipo heeft in opdracht van Independer onderzocht hoeveel verzekerden er vermoedelijk gaan wisselen van zorgverzekeraar per 2014. Maar liefst 11,6% van de verzekerden heeft het voornemen om over te stappen.

 • Zorgverzekeraars geven €541 miljoen uit aan marketing (16-10-2013)

  De komende maanden maken de zorgverzekeraars de premies bekend voor het jaar 2014. Per 1 januari hebt u weer de mogelijkheid om over te stappen naar een andere verzekeraar. Verzekeraars hebben al weer miljoenen euro’s gereserveerd om ons te verleiden om over te stappen.

 • Eigen zorgverzekering van samenwerkende algemene ziekenhuizen (10-10-2013)

  De Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen brengen aan het einde van dit jaar een eigen zorgverzekering op de markt. De premie van deze zorgverzekering kan tot 10 procent lager uitvallen in vergelijking met eenzelfde zorgpolis van een andere verzekeraar.

 • Consumentenbond start actie Premiejagen voor lagere premie zorgverzekering (27-09-2013)

  De Consumentenbond is van mening dat de premie voor zorgverzekeringen in 2014 met 300 euro omlaag kan en is de actie ‘Premiejagen’ gestart om steun voor de eis van een lagere zorgpremie te krijgen.

 • DSW verlaagt de zorgpremie in 2013 en 2014 (24-09-2013)

  De Schiedamse zorgverzekeraar DSW heeft de premie voor de zorgverzekering tussentijds verlaagd. In de laatste drie maanden van het jaar maken verzekeraars normaal gesproken de premies bekend voor het komende verzekeringsjaar. DSW heeft de premie nu nog verlaagd voor 2013 en voor 2014 een verdere verlaging aangekondigd.

 • Premie zorgverzekering kan in 2014 omlaag (19-09-2013)

  Minister Edith Schippers van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft tijdens Prinsjesdag naar buiten gebracht, dat de premie voor de zorgverzekering in 2014 op jaarbasis met 24 euro kan dalen.

 • Negen procent van de verzekerden wil overstappen van zorgverzekering (10-09-2013)

  In de maand september worden naar verwachting de eerste premies van de zorgverzekeringen voor het jaar 2014 bekendgemaakt en het blijkt dat negen procent van de consumenten voornemens is om van zorgverzekering te veranderen. Dit blijkt uit de uitkomsten van een stelling van ZorgWijzer.

 • Onzekerheid over verlaging premie zorgverzekering 2014 (05-09-2013)

  Het optimisme van minister van Volksgezondheid, Edith Schippers, over een mogelijke verlaging van de premie zorgverzekering voor 2014 is wat voorbarig geweest. Het is namelijk allerminst zeker dat de winsten van de zorgverzekeraars worden doorberekend naar een lagere premie.

 • Zorgverzekeraars bundelen krachten tegen misbruik (29-08-2013)

  Het ongepast en oneigenlijk gebruik van zorg wordt met een nieuw actieprogramma van Zorgverzekeraars Nederland hard aangepakt. De zorgverzekeraars gaan zich met het programma ‘Zinnige zorg, zuivere rekening’ richten op het volledige zorgproces, van wetgeving tot controle achteraf.

 • Kosten zorgverzekering omlaag, eigen risico omhoog (15-08-2013)

  Nederlanders kiezen er vaker voor het eigen risico te verhogen waardoor de premie van de zorgverzekering omlaag gaat. Uit onderzoek van de Nederlands Zorgautoriteit (NZa) blijkt dat de zorgverzekering dit jaar gemiddeld 13 euro goedkoper is dan in 2012.

 • Basisverzekering: geen werelddekking meer voor ziektekosten (01-08-2013)

  Iedereen in Nederland is verplicht in ieder geval een basisverzekering te hebben voor ziektekosten. In die basisverzekering is een dekking opgenomen voor de kosten van medische behandeling, ongeacht waar die plaatsvindt. Er is dus een werelddekking.

 • Restitutiepolis blijft bestaan in nieuw zorgakkoord (17-07-2013)

  Ook in het nieuwe zorgakkoord blijft de restitutiepolis bestaan. Dat zijn Minister Schippers van Volksgezondheid, Zorgverzekeraars Nederland en de zorgsector in de zorgakkoorden voor 2014 overeengekomen. Wel zullen er belangrijke aanpassingen plaatsvinden om kostenstijgingen in de zorg terug te dringen.

 • Patiënten inzetten bij terugdringen zorgfraude (11-07-2013)

  In de strijd tegen zorgfraude wil de minister de medewerking van patiënten vragen. Ze gaat de zorgverzekeraars verzoeken hiervoor een stimulans te bedenken. Een bonus bij het ontdekken van een fout in de ziekenhuisrekening bijvoorbeeld.

 • Steeds meer wanbetalers zorgverzekering (28-06-2013)

  De premie voor de zorgverzekering drukt in veel huishoudens zwaar op het maandelijkse budget. Er zijn dan ook steeds meer mensen die het niet lukt deze premie te blijven betalen. Uit cijfers van het CVZ blijkt dat het aantal wanbetalers groeit.

 • Nieuwe zorgverzekeraar op komst (07-06-2013)

  Er komt een nieuwe zorgverzekeraar. Geen nieuwe naam of een nieuw product van een bestaande verzekeraar - een echt nieuwe verzekeraar. ANNO12 is de naam - de oprichters hebben net genoeg kapitaal om een vergunning aan te vragen bij De Nederlandsche Bank.

 • Premie zorgverzekering veel te hoog (15-05-2013)

  Nederlanders betalen jaarlijks tot 300 euro te veel aan premie voor de zorgverzekering. Deze te hoge premie wordt veroorzaakt door slim declarerende zorginstellingen en fraude in de zorg.

 • Steeds minder trouw aan zorgverzekeraar (14-05-2013)

  De tijd dat we automatisch bij het regionale ziekenfonds waren aangesloten ligt al ver achter ons. Steeds meer mensen blijken zich dat te beseffen: de neiging om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar wordt elk jaar groter.

 • Zorgpremie moet omlaag na recordwinst (18-04-2013)

  Als het aan de belangenvereniging voor medici en paramedici VvAA ligt dan moeten verzekeraars de premie met 15 euro kunnen verlagen. De megawinst die zorgverzekeraars afgelopen jaar hebben geboekt moet ten goede komen aan een premieverlaging.

 • Zorgverzekeraars worden gewaarschuwd (12-04-2013)

  De winsten van onze zorgverzekeraars zijn torenhoog. In 2012 hebben deze bedrijven maar liefst 1,4 miljard euro aan winst geboekt. In 2011 was dat nog 500 miljoen euro. Dat is een doorn in het oog van verschillende politieke partijen. Vooral SP en PvdA trekken aan de bel.

 • Bezuinigen op zorgverzekering populair (28-03-2013)

  De zorgverzekering kost in een gemiddeld gezin een behoorlijke hap uit het maandbudget. Steeds meer mensen zijn zich daarvan bewust, en doen er ook iets aan. Meer dan één op de vijf verzekerden heeft in 2013 een goedkopere ziektekostenpolis dan in 2012.

 • CPB: zorgkosten meer voor de zieken (22-03-2013)

  Het Centraal Planbureau (CPB) heeft een rapport gepubliceerd over de zorg, en dan met name over de kosten van de zorg. Die rijzen immers de pan uit. Om dat een halt toe te roepen moet er iets gebeuren. Het CPB wil terug naar een verschil in de kwaliteit van de zorg - afhankelijk van de dikte van de portemonnee.

 • Ziekenhuiszorg hoogste kostenpost uit basisverzekering (11-03-2013)

  De ziekenhuiszorg neemt verreweg het grootste deel in van de zorgkosten uit de basisverzekering. In 2010 werd voor zorg die onder de basisverzekering valt gemiddeld € 2.100 per Nederlander uitgekeerd. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

 • Misschien boete voor zorgverzekeraars (08-03-2013)

  Bij het controleren van de jaarcijfers van zorgverzekeraars heeft de Nederlandse Zorgautoriteit flinke fouten gevonden. Vijf van de maatschappijen zouden zelfs een boete kunnen krijgen.

 • Onderhandelingen Slotervaart en Achmea opnieuw geopend (27-02-2013)

  Zorgverzekeraar Achmea opent opnieuw de onderhandelingen met het Slotervaartziekenhuis en verwacht binnenkort een nieuw contract. Eerder liepen de onderhandelingen nog spaak, maar bestuursvoorzitter Willem van Duin meldt dat de gesprekken zijn hervat.

 • Geen zorg in Slotervaart voor Achmea klanten (19-02-2013)

  Gesteggel rondom het contract tussen het Slotervaart Ziekenhuis en zorgverzekeraar Achmea heeft ertoe geleid dat Achmea klanten niet meer naar dat Amsterdamse ziekenhuis kunnen voor nieuwe behandelingen. Een dieptepunt in de zorgverzekeringshistorie.

 • Verzekeraar moet eerder duidelijkheid geven over zorgcontract (14-02-2013)

  Zorgverzekeraars moeten worden verplicht om vóór 1 november duidelijkheid te geven over contracten met zorginstellingen. Independer en de Consumentenbond pleiten ervoor dat consumenten eerder weten waar zij aan toe zijn.

 • Verplichte zorgpremie wordt niet door iedereen betaald (16-01-2013)

  Honderdduizenden Nederlanders zouden volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek hun verplichte zorgpremie niet betalen. Het gaat om in totaal bijna 300.000 wanbetalers verspreid over het hele land.

 • Recordaantal Nederlanders overgestapt met zorgverzekering (02-01-2013)

  Niet eerder stapten zoveel Nederlanders over van zorgverzekeraar, veelal geprikkeld door de vele reclame campagnes op internet, radio en televisie. Er werd door de overstappers voornamelijk bespaard op aanvullende verzekeringen, de verhoging van het eigen risico of middels een collectiviteitskorting.

2012
 • Zorgverzekeraars onduidelijk over gecontracteerde zorgverleners (19-12-2012)

  Een groot deel van de zorgverzekeraars is onduidelijk over welke zorgverleners voor 2013 zijn gecontracteerd. Het is daardoor voor consumenten lastig een goede zorgverzekering te vinden. Dit blijkt uit een inventarisatie van de website Geld.nl.

 • Besparen met extra eigen risico (18-12-2012)

  Bij je zorgverzekering hoort een eigen risico, dat is wettelijk verplicht. De eerste € 350 van de zorgkosten moet je zelf betalen in 2013. Maar je kúnt ook een hoger eigen risico nemen. Dat levert je een forse premiekorting op...

 • Losse tandartsverzekering kan nu ook! (11-12-2012)

  Het wereldje van de zorgverzekeringen is wat lastig. De basisdekking is bij alle verzekeraars gelijk, want die is wettelijk bepaald. Maar de premies niet. En de aanvullende verzekeringen ook niet. Neem nou de tandartsdekking.

 • Zorgverzekering zonder eigen risico? (29-11-2012)

  Er is veel te doen over de zorgverzekering, de laatste tijd. Nederland stond op z'n kop over de inkomensafhankelijke zorgpremie, die Rutte en Samsom hadden bedacht. Nu is die alweer van de baan. Nu gaat de aandacht vooral naar het eigen risico.