Reisverzekering

Ga goed verzekerd op reis en sluit voor je vertrekt een reisverzekering af. Je kunt daarbij kiezen tussen een doorlopende of kortlopende reisverzekering.

Reisverzekering vergelijken

Verzekeringen vergelijken

Wanneer je reisverzekering wilt vergelijken zul je eerst moeten bepalen of je kiest voor een doorlopende reisverzekering of een kortlopende reisverzekering. De verschillen tussen beide verzekeringen leggen wij op deze pagina aan je uit. Naast een reisverzekering kun je ook een annuleringsverzekering afsluiten. Een annuleringsverzekering vergoedt de kosten als je de reis onverhoopt toch moet annuleren.


Naast dat je kunt kiezen voor een doorlopende- of kortlopende reisverzekering kun je ook kiezen voor verschillende dekkingen. De dekking bepaalt voor een groot deel de hoogte van de premie, maar ook hoe goed je verzekerd bent. Hieronder leggen we de begrippen doorlopende- en kortlopende reisverzekering verder uit:

 • Doorlopende reisverzekering

  Ga je meerdere keren per jaar op vakantie? Dan is het én makkelijker, én voordeliger om te kiezen voor een doorlopende reisverzekering.

Een doorlopende reisverzekering dekt alle vakanties in een jaar. Een paar weken zomervakantie, een weekje wintersport, een weekendje naar een mooie stad en een paar dagen in een bungalowpark - ze vallen allemaal onder de doorlopende reisverzekering.

Wat er meestal niet onder valt is de zakenreis. Reizen voor het werk moeten meestal apart verzekerd worden. Er zijn veel verschillende doorlopende reisverzekeringen te krijgen. Let bij het kiezen van de beste doorlopende reisverzekering voor jou in ieder geval op de volgende dingen:

 • Kortlopende reisverzekering

  Ga je eigenlijk maar zelden op vakantie? Zeker niet vaker dan één keer per jaar? Dan is het vaak voordeliger om een kortlopende reisverzekering af te sluiten, alleen voor die ene reis.

Een kortlopende reisverzekering sluit je af voor één specifieke reis of vakantie. Bij het afsluiten van de polis geef je op vanaf welke datum de verzekering moet gelden, en op welke datum je weer terugkomt. Dan loopt de polis vanzelf af. De kortlopende reisverzekering wordt daarom ook wel de aflopende reisverzekering genoemd.

Net als de doorlopende reisverzekering heeft de kortlopende reisverzekering verschillende dekkingen. Omdat je deze afsluit voor één vakantie, kun je de dekking precies laten aansluiten op waar je naartoe gaat (welk land) en wat je gaat doen (gevaarlijke sporten?).

Een nadeel van de kortlopende reisverzekering is dat je er wel aan moet denken er één af te sluiten voordat je vertrekt. Dat kan er in de hectiek rondom het voorbereiden van de vakantie soms net even bij inschieten. Onverzekerd op reis gaan is niet verstandig, daarvoor zijn er teveel zaken die niet op een andere manier verzekerd zijn.

 • Tip: als je er meerdere keren per jaar op uit trekt, kan het verstandig - en bovendien voordeliger - zijn om te kiezen voor een doorlopende reisverzekering.

Dekkingen reisverzekering

Wat meestal niet onder de reisverzekering valt is de zakenreis. Reizen voor het werk moeten meestal apart verzekerd worden. Er zijn veel verschillende doorlopende reisverzekeringen te krijgen. Let bij het kiezen van de beste reisverzekering voor jou in ieder geval op de volgende dingen.

Waar is de verzekering geldig?

Er hangt vaak een gebied aan de polis: dekking in alleen Europa, of wereldwijd. Wat er wel en niet onder Europa valt, verschilt per verzekeraar. Bij de ene horen sommige Noord-Afrikaanse landen (Egypte, Marokko) wél bij de Europadekking, en bij de andere niet. Reis je een keer buiten het gedekte Europa-gebied, dan moet je er wel aan denken om de dekking uit te breiden tot werelddekking. Werelddekking biedt de meeste zekerheid, je hoeft je dan nooit meer af te vragen of jouw polis wel dekking biedt bij jouw reis. Aan de andere kant: voor een werelddekking betaal je ook een hogere premie.

Welke gevaarlijke sporten zijn gedekt?

Ga je skieën, bergbeklimmen, abseilen of duiken? Check dan altijd wel even of jouw reisverzekering dekking biedt voor die activiteit. Het zou bijzonder vervelend kunnen uitpakken als je dénkt goed verzekerd te zijn, als dan na een ongeluk blijkt dat die gevaarlijke sport niet gedekt was.

Er zijn ook doorlopende reisverzekeringen met een annuleringsdekking. Daarbij hoef je dan dus géén losse annuleringsverzekering af te sluiten bij het boeken van jouw vakantie.

Voor mijn reis naar Gambia had ik een reisverzekering nodig. Was even zoeken, maar kwam uiteindelijk op verzekeringen.com. De verschillende reisverzekeringen vergeleken en vervolgens direct een afgesloten. Ik kon met een gerust hart op reis, Top!!

F. Aaldijk uit Nieuw-Vennep op woensdag 2 juli 2014

2017
 • EUClaim gaat consumenten wijzen op rechten reisverzekering (22-05-2017)

  Reisverzekeraars mogen hun borst nat maken. EUClaim, het bedrijf dat consumenten bijstaat om geld terug te krijgen van vliegtuigmaatschappijen na een vertraging, gaat zijn pijlen nu ook richten op reisverzekeraars.

 • Aantal ongelukken tijdens wintersportvakantie neemt toe (26-04-2017)

  Het aantal wintersporters dat tussen december 2016 en half april 2017 in nood kwam is toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Dat meldt Eurocross Assistance op basis van meldingen die binnen kwamen op hun alarmcentrale.

 • Blind vertrouwen wintersporter in reisverzekering (16-02-2017)

  Wintersporters vertrouwen blind op hun reisverzekering. Dat is de conclusie uit de wintersportkennistest van verzekeraar Generali. Hoeveel 90% kiest voor een reisverzekering met wintersportdekking, weet het merendeel niet wat er met deze dekking precies is verzekerd.

2016
 • 7 tips voor een goed verzekerde wintersportvakantie! (15-12-2016)

  De winter komt eraan en de komende maanden trekken vele mensen weer naar allerlei populaire wintersportgebieden. Maar skiën en snowboarden is niet geheel zonder risico. Hoe voorkom ik vervelende verrassingen en blessures tijdens mijn wintersportvakantie? Wij geven je een aantal tips zodat je goed (verzekerd) op reis gaat!

 • Reisverzekeringen populair vanwege terreurdreiging (29-08-2016)

  Reisverzekeringen worden steeds vaker afgesloten. Door toenemende angst voor terroristische aanslagen, maar ook de uitbreiding van het Zika-virus zijn vakantiegangers eerder geneigd om zich te verzekeren.

 • Reisverzekeraar biedt pechhulp op waterscooters (08-08-2016)

  Reisverzekeraar Allianz Global Assistance biedt pechhulp via waterscooters bij drukbezochte vakantiebestemmingen. De verzekeraar zet waterscooters in om vakantiegangers met pech snel van hulp te kunnen voorzien.

 • Zwangerschap bij helft reisverzekeringen niet geldig als reden voor annulering (21-04-2016)

  Bij de helft van de reisverzekeringen worden de kosten van annuleren bij zwangerschap niet vergoed. Uit onderzoek door MoneyView blijkt dat zwangerschap vaak niet gedekt is op de reisverzekering. Sommige verzekeraars zijn zelfs in geval van zikavirus-gebieden niet soepeler met de annuleringsdekking op de reisverzekering.

2015
 • Smartphone valt niet altijd onder dekking reisverzekering (30-09-2015)

  Schade of diefstal aan de smartphone tijdens de vakantie valt niet altijd onder de dekking van de reisverzekering. Als er wel sprake is van een dekking, dan geldt dat de vergoeding vaak beperkt is.

 • Meeste schadeclaims op reisverzekering: koptelefoon in opmars (14-09-2015)

  De zomer is inmiddels voor velen ten einde gekomen, dat betekent dat verzekeraars de schade weer kunnen opmaken. De Europeesche Verzekeringen heeft ook dit jaar weer een top 10 samengesteld van meest geclaimde artikelen tijdens de zomervakantie. Er zijn dit jaar opvallend veel claims ingediend van gestolen of beschadigde koptelefoons.

 • Ga je wel zo goed verzekerd op vakantie? (30-06-2015)

  De zomervakantie staat inmiddels voor de deur. Veel mensen denken met een afgesloten reisverzekering wel goed te zitten. Er zijn echter een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Voorkom verrassingen en lees onze tips!r

 • Reisverzekering onmisbaar voor iedere vakantie (25-06-2015)

  Er zijn risico´s in het leven die te verzekeren zijn. Toch zijn er nog altijd mensen die niet bij de gevolgen van een risico stilstaan en achteraf met de gevolgen geconfronteerd worden. Dat is onder meer het geval ten aanzien van de reisverzekering.

 • Unigarant reisverzekering als beste uit de test bij Consumentenbond (12-05-2015)

  In het meinummer van de Reisgids is de ANWB/Unigarant doorlopende reisverzekering op basis van het onderzoek dat door de Consumentenbond is uitgevoerd als beste uit de tekst gekomen.

 • Claim reisverzekering direct afhandelen met debetkaart van verzekeraar (01-05-2015)

  Er is een revolutionaire oplossing bedacht voor het claimen van schade via de reisverzekering. Het idee van het rechtstreeks claimen van schade via een debetkaart is ontwikkeld door PassportCard en Allianz Global Assistance Germany.

 • Annuleringsdekking kent grote verschillen bij reisverzekering (21-04-2015)

  Uit een onderzoek van MoneyView is gebleken dat er grote verschillen bestaan in de annuleringsdekkingen en premies van reisverzekeringen. De verschillen kunnen grote vormen aannemen en oplopen tot wel 200 procent.

 • Onderzoek ANWB Reisverzekering: top 5 irritaties wintersporters (20-02-2015)

  ANWB Reisverzekering heeft een onderzoek gedaan naar de irritaties van Nederlandse wintersporters. Op basis van de uitkomsten van het onderzoek is er een top 5 met ergernissen samengesteld.

 • Ga goed verzekerd op reis tijdens de voorjaarsvakantie (18-02-2015)

  De voorjaarsvakantie staat voor veel gezinnen op het punt van beginnen. Er gaan weer veel mensen op reis en het is zeker aan te raden om dat goed verzekerd te doen door een goede reisverzekering af te sluiten.

 • Wintersportdekking vaak onvoldoende bij reisverzekering (04-02-2015)

  Uit een onderzoek is gebleken dat de wintersportdekking vaak onvoldoende is bij een reisverzekering. Het is zelfs zo dat op basis van het onderzoek duidelijk is geworden dat maar 5 van de 26 reisverzekeringen voldoende dekking bieden.

 • Jongeren claimen vaker op reisverzekering bij wintersport (16-01-2015)

  In samenwerking met onderzoeksbureau Multiscope is er een onderzoek ANWB Reisverzekering uitgevoerd. Uit de resultaten blijkt dat jongeren opvallend vaak vaker te maken hebben met schade of pech tijdens de wintersport.

2014
 • Top 5 schadeclaims reisverzekering in zomerperiode (28-08-2014)

  Verzekeraar Allianz heeft afgelopen vakantieperiode de cijfers verzameld van claims op de reisverzekering. Daaruit blijkt dat de bril het vaakst wordt geclaimd. Daarnaast komen de meeste meldingen binnen van diefstal van kleine bagagespullen.

 • Kortlopende reisverzekering soms goedkoper (03-07-2014)

  In Nederland heeft ongeveer 75 procent van de consumenten een reisverzekering, waarvan de ruime meerderheid over een doorlopende polis beschikt. Een klein deel van deze groep kan echter goedkoper uit zijn met een kortlopende reisverzekering.

 • Meer dan 10 procent van de vakanties zonder reisverzekering (16-06-2014)

  Er zijn nog altijd mensen die onverzekerd op reis gaan. In het afgelopen jaar werden er in totaal meer dan 17 miljoen vakanties geboekt in het buitenland. Meer dan 10 procent daarvan vond plaats zonder dat er een reisverzekering voor was afgesloten.

 • Reisverzekering via online reisbureau valt duur uit (13-06-2014)

  Consumenten die op vakantie gaan en de reis via een online reisbureau boeken, doen er verstandig aan om niet daarbij direct een reisverzekering en annuleringsverzekering af te sluiten.

 • Sluit reisverzekering af voor vertrek naar WK in Brazilië (02-06-2014)

  De voetbalfans die binnenkort naar het WK in Brazilië gaan om de wedstrijden bij te wonen en het Nederlands elftal aan te moedigen, worden aangeraden om voor vertrek een reisverzekering af te sluiten.

 • Meeste schadeclaims op reisverzekering: helmcamera nieuwe binnenkomer (02-04-2014)

  Het seizoen voor de wintersport komt ten einde en de verzekeraars kunnen de schade weer opmaken. Opvallend is dat de helmcamera dit jaar voor het eerst in de top 10 van schadeclaims is binnengekomen.

 • ProductRating Prijs 2014 voor reisverzekeringen bekendgemaakt (26-03-2014)

  Er worden regelmatig onderzoeken uitgevoerd naar reisverzekeringen en aan één daarvan is de ProductRating Prijs 2014 gekoppeld. Daarbij is er gekeken naar de prijs en kwaliteit van de reisverzekeringen.

 • Smartphone niet volledig vergoed bij claim reisverzekering (05-02-2014)

  Uit recent onderzoek is gebleken dat het claimen van diefstal of verlies van een smartphone via de doorlopende reisverzekering geen volledige vergoeding biedt. Verzekerden met een kortlopende reisverzekering komen er nog slechter vanaf, daar ligt de vergoeding namelijk nog tientallen euro’s lager.

 • Buiten de piste skiën? Mogelijk geen dekking op reisverzekering (29-01-2014)

  U moet niet te lichtzinnig denken over de gevaren die dreigen tijdens een wintersportvakantie. Let voorafgaand aan de reis goed op de dekking in uw zorgverzekering en de reisverzekering.

2013
 • Grote verschillen in premies bij doorlopende reisverzekeringen (16-12-2013)

  Er blijken grote verschillen te bestaan in de hoogte van de premies bij doorlopende reisverzekering. Dat is gebleken uit een onderzoek van de vergelijkingssite Independer op basis van een analyse van meer dan zesduizend vergelijkingen.

 • OAD failliet! Betaalt mijn reisverzekering uit? (30-09-2013)

  Vorige week is de OAD Groep failliet verklaard. Een deel van het bedrijf gaat een doorstart maken. Wat gebeurt er met de bij OAD geboekte reis? Kunt u de schade claimen op uw reisverzekering of uw annuleringsverzekering?

 • Meeste bagage schadeclaims reisverzekering deze zomer uit Spanje (12-09-2013)

  Deze zomer zijn de meeste bagageschadeclaims voor de reisverzekering voortgekomen uit vakanties naar Spanje. De schadeclaims voor verloren geraakte of beschadigde bagage staat op een tweede plaats, het meeste geclaimde voorwerp is de smartphone.

 • Koffers op 1 bij vakantieclaims (16-07-2013)

  Gespecialiseerde reisverzekeraars zitten in de drukste tijd van het jaar. Inmiddels zijn sommige mensen alweer terug van hun zomervakantie. Anderen staan op het punt om te vertrekken. Op al die reizen zal ook weer regelmatig schade geleden worden.

 • Verloren spullen vaak niet geclaimd (02-07-2013)

  De meeste vakantiegangers gaan verzekerd op reis. Toch blijkt dat velen de verzekering niet aanspreken als ze tijdens de vakantie spullen kwijtraken. Terwijl er vaak wel degelijk dekking is.

 • Minder doorlopende reisverzekeringen (21-06-2013)

  Uit onderzoek blijkt dat er veel minder mensen met een doorlopende reisverzekering zijn dan vorig jaar. Het opzeggen van de reisverzekering is logisch voor wie niet op vakantie gaat. Er blijken echter ook meer mensen juist onverzekerd op reist te gaan.

 • Europeesche introduceert vernieuwde doorlopende reisverzekering (05-06-2013)

  Vanaf 6 juni zal Europeesche Verzekeringen een vernieuwde doorlopende reis- en annuleringsverzekering introduceren. De verzekeraar concludeerde op basis van uitgebreid klantonderzoek dat men het product moest aanpassen aan de veranderende markt.

2012
 • Wintersport goed genoeg verzekerd? (27-12-2012)

  Van alle Nederlanders gaat meer dan een kwart op vakantie deze winter. De bestemming is voor ongeveer de helft van deze vakantiegangers: sneeuw. Lekker op wintersport! Alleen... hoe zit het met de verzekering?