Aansprakelijkheidsverzekering

Met een aansprakelijkheidsverzekering (AVP) ben je verzekerd voor de financiële gevolgen wanneer je per ongeluk schade veroorzaakt aan een ander. Vergelijk en kies de aansprakelijkheidsverzekering die het best bij jouw situatie past.

Aansprakelijkheidsverzekering vergelijken

Verzekeringen vergelijken

Een aansprakelijkheidsverzekering (AVP) sluit je af om jezelf en jouw gezinsleden te verzekeren tegen de financiële gevolgen die voortvloeien uit schades waarvoor jij wettelijk aansprakelijk bent. Een ongeluk zit vaak maar in een klein hoekje, maar de schade kan in veel gevallen hoger oplopen dan jij ooit zal kunnen vergoeden. Een aansprakelijkheidsverzekering beschermd je hiertegen.

Het zijn soms maar kleine ongelukjes zoals een botsing bij het inparkeren, de bal die door een ruit vliegt, je hond die de dure vaas bij een tante omver loopt of je kind dat met zijn fiets tegen de nieuwe BMW van de buurman valt… Allemaal onbewuste acties, maar desondanks ben jij wel aansprakelijk voor de kosten die voortvloeien uit de schade. Heb je een AVP afgesloten dan neemt de verzekeraar deze kosten op zich. Voorwaarde is dan wel dat er geen sprake mag zijn van opzet of andere factoren die het normale beoordelingsvermogen beïnvloeden zoals alcohol of drugs.

Aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Een aansprakelijkheidsverzekering is in Nederland niet verplicht om te hebben. Wel is het verstandig om een AVP af te sluiten. Vooral met kinderen of huisdieren is een ongeluk zo gebeurd. Omdat kleine ongelukjes dus grote gevolgen kunnen hebben is het wel zo fijn om ergens op terug te kunnen vallen indien nodig.

Dekking AVP

De dekking van de AVP geldt vrijwel altijd voor het hele gezin. Onder het hele gezin wordt verstaan de verzekerde, zijn of haar partner en de kinderen. Huisdieren zijn in veel gevallen ook meeverzekerd op de aansprakelijkheidsverzekering, al dan niet tegen een maximumbedrag. In een aantal gevallen zijn ook voor studie uitwonende kinderen meeverzekerd op de AVP van de ouders. Elke verzekeraar biedt polisvoorwaarden aan waarin de precieze dekking staat omschreven. In een aantal gevallen kan er ook gekozen worden de volgende afwijkende dekkingen:

  • Dekking voor alleenstaanden
  • Gezin zonder kinderen
  • Gezin met, voor studie, uitwonende kinderen

Veranderd je gezinssituatie, bijvoorbeeld omdat je een kind verwacht, gaat samenwonen of scheiden is het altijd belangrijk om je polis opnieuw te bekijken. Past de huidige dekking nog wel bij jouw situatie?

Verricht je regelmatig vriendendiensten of pas je regelmatig op? Dan is het verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering te kiezen die hiervoor ook een dekking biedt. Niet alle verzekeraars verlenen hier dekking voor en bij sommige is deze dekking beperkt.

Verzekerd bedrag

De verzekerde bedragen van een aansprakelijkheidsverzekering liggen vaak erg hoog. Verzekeraars bieden meestal een keuze tussen € 1.000.000 en € 2.500.000. Een ongelukje kan nog zo klein en onschuldig lijken, de gevolgen ervan kunnen in bepaalde gevallen vergaand zijn. De kosten voor operaties, het revalideren etc. lopen vaak enorm op zeker wanneer iemand ook nog eens blijvend arbeidsongeschikt raakt. In zulke gevallen ben je blij dat je goed verzekerd bent.

WA-verzekering

De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren dekt dus onze wettelijke aansprakelijkheid en wordt vaak verward met een WA-verzekering voor de auto. Deze Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering is verplicht voor iedere autobezitter, maar heeft dus niets met de AVP te maken. De WA-verzekering van je auto dekt alleen de schade die jij met jouw voertuig hebt veroorzaakt aan derden. Een ander groot verschil is dat de WA-verzekering, zoals de naam als zegt, wettelijk verplicht is, de AVP is dit niet.

Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven

Naast een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren kennen we ook een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB). Een bedrijf kan natuurlijk ook aansprakelijk gesteld worden voor schade die aan anderen is veroorzaakt.

Gewoon duidelijk, snel en geen overbodig gedoe!

L. de Vos uit Volendam op woensdag 2 juli 2014

2017
  • Aansprakelijkheidsverzekeraars zien niets in E-card (31-05-2017)

    Aansprakelijkheidsverzekeraars zien niets in de plannen van de Europese Commissie om voortaan gestandaardiseerde verzekeringscertificaten of verklaringen over het schadeverleden te geven aan hun klant. Ook het Verbond van Verzekeraars noemt het “geen goed idee”.

  • Verbond van Verzekeraars: Aansprakelijkheidsverzekeraars speel beter in op innovaties. (11-01-2017)

    Aansprakelijkheidsverzekeraars moeten een oplossing vinden voor het gat dat is ontstaan tussen de behoefte van de klant en de aansprakelijkheidsverzekering in zijn huidige vorm. Dat is de belangrijkste conclusie naar aanleiding van een paper van het Verbond van Verzekeraars.

2016
2014