Uitvaartverzekering

Als een dierbare komt te overlijden willen we hem graag een waardig afscheid geven. Een begrafenis of crematie kost al gauw veel geld. Wat als dat geld er niet is? Moeten de nabestaanden er dan voor opdraaien? Gelukkig kun je dat voorkomen door het afsluiten van een uitvaartverzekering.

Uitvaartverzekering vergelijken

Je kunt je uitvaartverzekering vergelijken vanaf eind april 2024.

Op een begrafenis of crematie willen de meeste nabestaanden niet beknibbelen. In zo'n verdrietige periode moeten geldzorgen de achterblijvende familie niet nog meer ellende bezorgen. Als er geen geld is voor een redelijke uitvaart, is de kans groot dat die zorgen wel opspelen.

Door een goede uitvaartverzekering af te sluiten hoef je daar niet meer over na te denken. Een uitvaartverzekering is een levensverzekering: de polis keert immers uit bij overlijden. Het is een levenslange verzekering, er is geen einddatum. Zolang de verzekering niet wordt opgezegd, blijft deze doorlopen tot het moment dat de verzekerde overlijdt. Dat betekent gelukkig niet dat iemand die heel oud wordt ook heel lang premie moet betalen voor de uitvaartverzekering. Aan het betalen van de premie zit wél een einddatum. Daarna blijft de dekking gewoon bestaan: het is dan een premievrije verzekering.

Uitvaartverzekeringen zijn er in twee varianten:

  • uitvaartverzekering in geld
  • natura-uitvaartverzekering

Uitvaartverzekering in geld

Een uitvaartverzekering in geld is een polis die een afgesproken bedrag uitbetaalt na het overlijden van de verzekerde. Niets meer, niets minder. Van dat bedrag kunnen de nabestaanden de kosten van de begrafenis of crematie dan betalen.

Ze schakelen zelf een uitvaartondernemer in, die de begrafenis of crematie verzorgt zoals dat door de nabestaanden wordt aangegeven. Of volgens de wensen van de overledene, als die deze wensen vooraf heeft vastgelegd. Dat is wel aan te raden - het is erg prettig voor nabestaanden om zeker te weten dat het afscheid zo wordt vormgegeven als de overledene zelf wenste.


Uitvaartverzekering in natura

Met een uitvaartverzekering in natura verzeker je geen bedrag, maar een uitvaart. Of beter gezegd: een pakket aan uitvaartzaken. Vooraf leg je vast hoe de uitvaart er ongeveer uit moet komen te zien. Hoeveel kaarten moeten er verstuurd worden? Moet er een advertentie in de krant komen? Hoeveel volgauto's zijn er nodig? Wordt het een begrafenis of een crematie? Hoe moet de dag eruit komen te zien? De invulling van deze wensen bepaalt de prijs van de verzekering.

Op het moment van overlijden schakelt de verzekeraar een uitvaartondernemer in, die vervolgens alles regelt dat in het pakket is opgenomen. Willen de nabestaanden dan toch nog wat extra zaken regelen? Dat wordt natuurlijk verzorgd - alleen krijgen ze daarvoor dan achteraf nog wel een rekening.

Vergelijken en afsluiten ging allemaal goed.

D. de Ruijter uit Veendam op woensdag 2 juli 2014

2016
  • Allianz en Yarden bieden gezamenlijke verzekeringsoplossing (03-06-2016)

    Verzekeraars Allianz en Yarden hebben samen een nieuwe verzekeringsoplossing gelanceerd. Een verzekeringspakket rondom overlijden, welke bestaat uit een overlijdensrisicoverzekering (ORV) en een uitvaartverzekering. Het pakket heeft als doel Nederlanders bewust te maken van mogelijke risico’s na het overlijden van hun partner.

2014
  • Uitvaartverzekeringen in opspraak (16-09-2014)

    In de uitzending van TROS Radar op 15 september werd de werkwijze van Thanatos uitvaartdiensten al bestempeld als misleidend, ook de Autoriteit Financiële Markten (AFM) wil nu bijzondere aandacht voor de uitvaartverzekering. Er zijn blijkbaar nogal wat partijen die consumenten op misleidende wijze benaderen.

  • 70 procent Nederlanders heeft een uitvaartverzekering (04-09-2014)

    De ruime meerderheid van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering, maar niet iedereen weet exact om welk type het gaat. Niet iedereen is op de hoogte van de kosten van de uitvaart, die overigens per regio verschillen.

2013
  • Verschillen in premie uitvaartverzekeringen zijn groot (17-09-2013)

    Uit een onderzoeksanalyse van Independer is gebleken, dat de verschillen in premie van de uitvaartverzekeringen groot zijn. De duurste uitvaartverzekering kent een ruim twee keer zo hoge premie dan de goedkoopste uitvaartverzekering.

  • Uitvaartverzekeraars doen het goed op het web (03-09-2013)

    In de verzekeringsbranche scoren vooral uitvaartverzekeraars goed, blijkt uit de WUA! Top 100 websites van dit jaar. Verzekeraar Monuta staat als hoogste genoteerd, vorig jaar was DELA nog het beste in de categorie verzekeraars. Vooral een duidelijke verzekeringspremie is voor de consument doorslaggevend.

  • Waakhond onderzoekt uitvaartverzekeringen (14-06-2013)

    Bij de AFM zijn veel klachten binnengekomen over adviseurs van uitvaartverzekeringen. Het lijkt er sterk op dat een aantal advieskantoren het niet zo nauw neemt met de regels. Enkele daarvan worden nu nader onderzocht, twee zelfs met naam genoemd.

  • Consumentenbond klaagt over uitvaartverzekeringen (24-05-2013)

    In haar nieuwste Geldgids heeft de Consumentenbond zich gestort op de wereld van de uitvaartverzekeringen. Specifiek draait het om de kosten die uitvaartverzekeraars in rekening brengen bij hun klanten. Die blijken totaal onduidelijk.

  • Tot 100 jaar verzekerd (05-04-2013)

    Het afsluiten van een levensverzekering wordt moeilijker en duurder naarmate de verzekerde ouder is. Dat is niet vreemd: het risico van overlijden groeit ieder levensjaar. Een nieuwe polis voor ouderen is daardoor vaak een probleem. Nu niet meer: er is een nieuwe overlijdensverzekering, speciaal voor 50-plussers.