Betalingsregeling

De kosten voor een verzekering vormen voor velen een struikelblok. Een aantal verzekeraars bieden daarom een betalingsregeling aan verzekerden die hun kosten niet meer kunnen betalen.

Moeite met het betalen van de premie van bijvoorbeeld je autoverzekering of zorgverzekering? Vraag dan aan je verzekeraar of je de verzekeringskosten in termijnen kunt betalen. Vraag in dat geval een betalingsregeling aan. Door de kosten in termijnen te voldoen, voorkom je een grote betalingsachterstand.

Betalen in termijnen
Het is bij de meeste verzekeraars mogelijk om een betalingsregeling aan te vragen voor premie, eigen risico en eigen bijdrage. Het is meestal niet mogelijk om een regeling aan te vragen voor deze drie samen. Wil je dit toch? Vraag dan drie aparte regelingen aan. Iedereen kan een betalingsregeling aanvragen. Kies je voor het betalen in termijnen, dan ga je akkoord met een automatische incasso van de maandelijkse termijnen. Vaak is het zo dat verzekeraars de aanvraag beoordelen en vervolgens per brief of e-mail goed- of afkeuren. Hierin wordt onder andere afgesproken in welke termijnen je betaalt en welk bedrag.

Informeer verzekeraar tijdig
Mocht je toch niet kunnen voldoen aan de betaling, ondanks verschillende herinneringen. Dan wordt meestal het openstaande bedrag overgedragen aan een incassobureau. Je betaalt dan vaak zelf de bijkomende incassokosten en de verschuldigde wettelijke rente hiervoor. Voorkom dit door de verzekeraar tijdig in te lichten over eventuele betalingsproblemen, meestal krijg je dan extra tijd om alsnog de rekening te betalen.

Begrip omschreven in februari 2015. Laatst gewijzigd op 17 maart 2015.