Huisdierenverzekering

Met een jaarlijks bezoek aan de dierenarts houd je vast wel rekening. Is er niets ergs aan de hand met je huisdier dan zijn de kosten wel te overzien. Mocht er wel iets ergs aan de hand zijn dan is het handig om een huisdierenverzekering te hebben.

Met een huisdierenverzekering ben je verzekerd tegen de kosten van een medische behandeling, hulpmiddelen of andere voorzieningen bij huisdieren. Sinds 1998 is het mogelijk een huisdierenverzekering af te sluiten. Het is sinds 2013 zelfs mogelijk een huisdierenverzekering af te sluiten voor honden, katten, konijnen en papegaaien. Een huisdierenverzekering afsluiten is niet verplicht, maar in sommige gevallen wel handig.

De huisdierverzekering is een zogenaamde risicoverzekering. Dat betekent dat de verzekering uitgaat van een risico, ‘een onvoorzien en onzeker voorval’. Als vooraf al zeker is dat een verzekeraar uit moet betalen, dan is dat geen risico maar een zekerheid. Een voorbeeld hiervan zijn de jaarlijkse entingen voor jouw hond of kat. Bij een aantal huisdierverzekeraars kan dit echter aanvullend meeverzekerd worden.

Geen financiële verrassingen
Een huisdierenverzekering is handig wanneer je huisdier een ongeval krijgt of levensbedreigend ziek is. Dure medicatie en operaties zijn vaak nodig om je huisdier er weer bovenop te helpen. Door een huisdierenverzekering af te sluiten, kom je niet voor onaangename verassingen te staan. Want er is tegenwoordig medisch veel mogelijk. Huisdieren kunnen bijvoorbeeld een MRI, een CT-scan of een echo krijgen. Maar ook uitgebreide operaties, behandeling van tumorziekten, suikerziekte of hartlijden. Deze behandelingen kosten natuurlijk wel geld, soms zelfs veel geld. Zorg er in ieder geval voor dat je hier financieel goed op voorbereid bent.

Premie huisdierenverzekering verschillend
De premie van de huisdierenverzekering is afhankelijk van het type huisdier. Verzekeraars mogen de hoogte van de premie zelf bepalen. Meestal baseren verzekeraars de premiehoogte op cijfers uit het verleden, de verwachtingen voor de toekomst en de eigen kostenstructuur. Vaak wordt de premie bepaalt aan de hand van de volgende criteria:

  • Diersoort
  • Leeftijd
  • Geslacht
  • Ras of gewicht

Of je wel of geen huisdierverzekering afsluit is voor iedere eigenaar een persoonlijke afweging. De vraag die eigenlijk altijd centraal staat: “Als mijn hond of kat vandaag een ongeluk krijgt of ziek wordt en de operatie gaat 700 à 800 euro kosten, kan ik dat dan op dat moment betalen?”.

Begrip omschreven in maart 2015. Laatst gewijzigd op 3 maart 2015.