30 miljard euro uitgekeerd door verzekeraars vorig jaar

Verzekeraars keerden vorig jaar ruim 30 miljard euro uit (exclusief zorg) en herstelde nog eens voor 1,5 miljoen euro aan schades. Dat stelt het Verbond van Verzekeraars in het financieel jaarverslag over 2016.
Het Verbond van Verzekeraars heeft het financiële jaarverslag 2016 van de verzekeringsmarkt gepresenteert.

Het Verbond van Verzekeraars heeft het financiële jaarverslag 2016 van de verzekeringsmarkt gepresenteert.

In het jaarverslag is te lezen dat de gunstige ontwikkeling van de economie zich nog niet vertaald heeft in het herstel van de verzekeringsmarkt. Sterker nog, het Verbond stelt dat de assurantiemarkt een lastig jaar achter de rug heeft. Desondanks beschikken de verzekeraars over ruim voldoende vermogen om aan hun toekomstige verplichtingen te kunnen blijven voldoen.

“Het is nu zaak om als solide sector nieuwe marktkansen te benutten en te blijven doen waarvoor we in het leven zijn geroepen: klanten helpen omgaan met onzekerheden in een risicovolle wereld.” aldus algemeen directeur Richard Weurding.

Hagelschade drukt resultaat

Schadeverzekeraars zagen het premievolume voor het eerst in jaren weer stijgen en wel met bijna 3 procent. Door de extreme hagelbui vorig jaar juni kwam het resultaat van de schadetak toch onder nul uit. In slechts een paar minuten tijd zorgde deze hagelbui voor een schadepost van circa een half miljard euro.

Rode cijfers autoverzekering

De autoverzekeringen laten nog steeds rode cijfers zien. Oorzaken zijn onder meer het toenemend aantal aanrijdingen en de steeds duurder wordende reparaties. Ook maken (auto)verzekeraars zich zorgen over de almaar oplopende letselschadekosten die het gevolg zijn van overheidsbeleid. Ook de fors stijgende kosten van externe belangenbehartigers spelen een cruciale rol.

In totaal hielpen schadeverzekeraars schade te herstellen of te vergoeden bij zo’n 40.000 inbraken, 100.000 brandschades, 300.000 waterschades en maar liefst een miljoenschades aan voertuigen. Het volledige verslag is te lezen op de website van het Verbond van Verzekeraars.

Gepubliceerd op 15 juni 2017 om 15:00 uur.