ADHD'ers gediscrimineerd?

De vereniging voor volwassenen met ADHD/ADD, Impuls, beschuldigt verzekeraars van discriminatie. Tientallen mensen met een gedragsstoornis hebben hiervan bij Impuls melding gedaan.
Tientallen ADHD'ers worden niet geaccepteerd door verzekeraars

Tientallen ADHD'ers worden niet geaccepteerd door verzekeraars

Mensen met ADHD, ADD of een stoornis die daarop lijkt, blijken regelmatig problemen te hebben bij het afsluiten van een verzekering. Het gaat bijvoorbeeld om uitvaartverzekeringen, arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en zorgverzekeringen. In sommige gevallen werden ze niet geaccepteerd, in andere situaties werd de premie fors hoger.

Impuls kaartte dit probleem aan in het televisieprogramma Hollandse Zaken van Omroep Max. De verzekeraars schijnen tegen de mensen te zeggen dat ze spanningszoekers zijn, en daardoor risicovoller gedrag vertonen. Terwijl dat volgens de vertegenwoordiger van Impuls onzin is: het gaat om volwassenen die gewoon werken en normaal functioneren.

Achmea kwam ook aan het woord en gaf toe dat er situaties zijn waarin iemand met bijvoorbeeld ADHD een hogere premie berekend krijgt. Daarbij is er dan volgens Achmea wel meestal veel meer aan de hand. 

Eerder dit jaar schrapte minister Schultz al de herkeuring voor ADHD'ers bij vernieuwing van hun rijbewijs. De keuring voor de eerste afgifte blijft wel staan, omdat ADHD de rijvaardigheid negatief kan beïnvloeden. Daardoor kan de kans op ongelukken hoger zijn. Dit verschilt echter duidelijk van persoon tot persoon.

Gepubliceerd op 23 augustus 2013 om 10:13 uur.