‘Afro-Amerikanen betalen meer voor autoverzekering’

In Amerika moeten Afro-Amerikanen veel meer betalen voor hun autoverzekering. De premies liggen in sommige gevallen zelfs 70% hoger. Dat blijkt uit onderzoek door de Consumer Federation of America.
Amerikaans onderzoek: opvallende verschillen in premie autoverzekering

Amerikaans onderzoek: opvallende verschillen in premie autoverzekering

Onderzoek door de Amerikaanse consumentenbond, Consumer Federation of America (CFA), heeft aangetoond dat Afro-Amerikanen veel meer betalen voor hun autoverzekering. De sociaaleconomische status heeft volgens de CFA grote invloed op de premie. In het onderzoek heeft men gekeken naar automobilisten met veel schadevrije jaren die in postcodes wonen waar veel Afro-Amerikanen zijn gehuisvest. In vergelijking met grotendeels ‘white areas’ zouden de premies in deze wijken tot wel 70% hoger liggen. De CFA spreekt dan ook van een verontrustend patroon.

Verschillen per postcode

Het gaat er volgens hen niet zozeer om wie er schuldig is aan dit patroon, maar meer hoe dit kan worden verholpen. Op dit moment zijn er sterke verschillen in verzekeringspremie per etnische achtergrond. De CFA heeft postcodes vergeleken van een aantal grote autoverzekeraars in Amerika. De premies van inwoners in Afro-Amerikaanse gebieden lagen daarbij een stuk hoger. In het onderzoek werden onder meer inkomenscijfers meegenomen. Zonder deze cijfers waren er alsnog grote prijsverschillen, aldus de CFA.

Oneerlijke discriminatie

Toch is een echte verklaring voor het verschil in premie van de autoverzekering per etnische achtergrond nog niet vast te stellen. De verschillen kunnen namelijk ook liggen in het aantal verkeersovertredingen binnen een bepaalde postcode of sociaal economische status. Daarnaast gebruiken verzekeraars ook andere factoren om de premie te bepalen. Ondanks deze gegevens liggen de premies voor mensen met een vergelijkbaar inkomen op gemiddeld $622 ten opzichte van $1060 voor automobilisten uit Afro-Amerikaanse gebieden. Volgens Robert Hunter, director of insurance CFA, lijkt het er op dat er sprake is van oneerlijke discriminatie. De CFA wil dan ook dat de premieverschillen verder worden onderzocht.

Gepubliceerd op 25 november 2015 om 17:20 uur in de categorie autoverzekering.