Afsluiten vliegticketverzekering niet altijd nodig

Bij het boeken van een vliegticket wordt steeds vaker de gelegenheid gegeven om een vliegticketverzekering af te sluiten. In de praktijk blijkt echter dat het vaak overbodig is om een vliegticketverzekering te nemen.
Verzekeren van vliegtickets is volgens de Consumentenbond vaak niet nodig

Verzekeren van vliegtickets is volgens de Consumentenbond vaak niet nodig

Wie online een ticket boekt bij een van de vele aanbieders van vliegtickets wordt steeds vaker de mogelijkheid geboden om daarbij een vliegticketverzekering af te sluiten. Daarmee wordt garantie geboden op een vergoeding indien de luchtvaartmaatschappij failliet mocht gaan.

Failliete luchtvaartmaatschappij
Als een luchtvaartmaatschappij failliet gaat, dan hebben de reizigers die een ticket hebben geboekt pech. Er zal namelijk geen vergoeding worden verstrekt tenzij er een vliegticketverzekering is afgesloten. Het is zeker een nachtmerrie om vlak voor vertrek erachter te komen dat een luchtvaartmaatschappij waarbij een ticket is geboekt failliet is gegaan, maar in werkelijkheid zal dat niet vaak gebeuren.

Wie een vliegticketverzekering afsluiten krijgt maximaal een bedrag als vergoeding dat gelegen is tussen 1.500 euro en 2.000 euro. Doorgaans wordt er voor het afsluiten van een vliegticketverzekering een bedrag van 6 euro tot 7 euro in rekening gebracht. Deze mogelijkheid wordt door verschillende partijen aangeboden die losse vliegtickets verkopen aan consumenten.

Vliegticketverzekering is populair
Het afsluiten van een verzekering voor vliegtickets blijkt populair te zijn. Bij een aantal grote aanbieders blijkt ongeveer twintig procent van de reizigers voor een dergelijke garantie te kiezen. Zo is het aantal verzekeringen voor vliegtickets bij CheapTickets.nl toegenomen met vijfentwintig procent in een jaar tijd. Het zijn vooral jongeren die de keuze voor een vliegticketverzekering maken, waarbij er naar verre bestemmingen wordt gevlogen. Het grootste deel van de ticketgaranties werd afgesloten voor vliegreizen naar Sri Lanka, Filipijnen en Nepal.

Er is nog geen wettelijke bescherming die van toepassing is op het moment dat een luchtvaartmaatschappij failliet gaat. Het kan nuttig zijn in voorkomende gevallen, maar de Consumentenbond is van mening dat de keuze voor een ticketgarantie vaak overbodig is. De Consumentenbond onderschrijft de mening door te stellen dat het niet vaak voorkomt dat er luchtvaartmaatschappijen failliet gaan.

Bepaal het risico van faillissement
Nederlandse consumenten willen vaak zoveel mogelijk risico’s afdekken en verzekeren zich voor van alles en nog wat. Het is echter altijd belangrijk om het risico te bepalen en je af te vragen of het nu echt nodig is om voor een vliegticketgarantie te kiezen. Grote bekende luchtvaartmaatschappijen gaan niet snel failliet en wie twijfelt over een onbekende vliegtuigmaatschappij heeft altijd de gelegenheid om naar berichten over de financiële situatie te zoeken.

Consumenten krijgen bij het boeken van een vliegticket de optie voorgelegd om te kiezen voor de vliegticketgarantie. Het gaat om een bedrag beneden de 10 euro en veel consumenten kiezen automatisch voor de optie met de gedachte dat de vliegticketverzekering niet voor niets wordt aangeboden. Overigens is het voor het boeken van een pakketreis of chartervlucht verstandig om na te kijken of de aanbieder bij de Stichting Garantiefonds Reisgelden is aangesloten. In dat geval krijgt de consument namelijk een vergoeding mocht de reisaanbieder failliet gaan voordat de vakantie heeft plaatsgevonden. Voor het boeken van losse tickets geldt deze mogelijkheid niet.

Gepubliceerd op 14 juli 2014 om 10:49 uur. Geactualiseerd op 29 juni 2016 om 11:22 uur.