Automobilisten maar weinig vertrouwen in ‘zwarte doos’

Ondanks het feit dat veel jongeren wel interesse hebben in het delen van gegevens over hun rijgedrag in ruil voor korting op de premie van de autoverzekering, zijn veel automobilisten nog wantrouwend. De zogeheten ‘zwarte doos’ zou namelijk niet per definitie bewijzen dat men ook echt een betere rijder is.
Meerderheid bestuurders zou 'black box' technologie niet vertrouwen

Meerderheid bestuurders zou 'black box' technologie niet vertrouwen

Onderzoek door Whatcar.com, een groot auto portaal in het Verenigd Koninkrijk, laat zien dat de meerderheid van de automobilisten alleen kiest voor een ‘zwarte doos’ in de auto om geld te kunnen besparen, in plaats van de veiligheid te willen verbeteren. Bijna 7 op 10 bestuurders laat weten weinig vertrouwen te hebben in de ‘black box’ technologie die korting op de autoverzekering biedt bij veilig rijgedrag. Vooral jongeren vinden het aantrekkelijk om gegevens te delen over hun rijgedrag, in ruil voor een premiekorting op hun autoverzekering. Volgens Whatcar? zou de enige reden zijn om hierdoor geld te kunnen besparen.

Premiekorting leidend

Bestuurders zijn ook niet happig op het ‘Big Brother’ element. De zwarte doos houdt namelijk constant bij waar en wanneer de bestuurder rijdt. Daarnaast zou 67% van de automobilisten de telematica-apparatuur, die bewijst of men wel of geen goede chauffeur is, niet vertrouwen. Ruim 89% van de bestuurders zou alleen dergelijke telematica in de auto installeren om korting te krijgen op de autoverzekering, terwijl maar 39% dit altijd zou doen, zo blijkt uit het onderzoek van Whatcar.

Resultaten lang niet altijd nauwkeurig

Paul O’Dowd, head of sales bij In-Car Cleverness, begrijpt het wantrouwen van bestuurders in telematica- of rijgedragverzekeringen wel. Veel verzekeraars zouden voornamelijk gebruik maken van hardware die uitsluitend werkt op basis van GPS-systemen, in tegenstelling tot OBD-systemen die gegevens direct uit de auto halen. Ook de scoring systemen houden geen rekening met geavanceerde rijmethoden, evenals andere factoren zoals het weer en wegomstandigheden, dat zou betekenen dat resultaten niet altijd nauwkeurig zijn. Volgens O’Dowd zijn de GPS-systemen die verzekeraars gebruiken gebrekkig. Verzekeraars die OBD-systemen gebruiken zouden daarentegen data aanleveren die veel betrouwbaarder is.

Het Engelse auto portaal geeft aan dat er wel degelijk veel kan worden bespaard, met name voor jonge bestuurders. Maar Whatcar wijst ook op het feit dat hoe hard de premie kan dalen door veilig rijgedrag, deze net zo hard weer omhoog kan gaan door minder veilig of zelfs onveilig rijgedrag. Meer ervaren bestuurders met veel schadevrije jaren, zouden volgens het onderzoek zelfs beter af zijn met een conventionele autoverzekering.

Gepubliceerd op 11 mei 2016 om 16:05 uur in de categorie autoverzekering.