Belastinginspecteur is geen verzekeringsadviseur

Bij de rechtbank in Breda is een zaak behandeld waarin een vrouw de Belastingdienst aanklaagde over het feit dat hij haar niet goed geadviseerd had over een levensverzekering. De rechtbank was duidelijk in haar antwoord: een belastinginspecteur is géén verzekeringsadviseur.

Het ging hier om een heel specifieke situatie waarin de dame na het overlijden van haar man een kapitaal uitgekeerd kreeg van een Belgische levensverzekeraar. Voor de Nederlandse inkomstenbelasting werd deze uitkering als inkomen belast in box 1. Dat had de vrouw vooraf nagevraagd bij de belastinginspecteur.

Wat de belastinginspecteur er niet bij had verteld, was dat ze die belastingheffing in één keer had kunnen voorkomen door het geld in een stamrecht-BV te storten. Dan zou het bedrag niet in één keer belast zijn geweest, maar in de delen waarin het uitgekeerd zou worden.

De vrouw kaartte dit aan bij de rechtbank, omdat ze vond dat de belastinginspecteur haar hierop had moeten wijzen toen ze hem sprak. De rechter was het niet met haar eens. De inspecteur heeft de belastingtechnische vraag correct beantwoord, en meer mag niet verwacht worden.

Kortom: een belastinginspecteur is geen verzekeringsadviseur. Wie vragen heeft over de fiscale gevolgen kan wel terecht bij de belastingdienst, maar over verdere mogelijkheden en aspecten van een levensverzekering is een adviseur het juiste loket.

Gepubliceerd op 15 maart 2013 om 9:32 uur.