Betch opent aanval op "onafhankelijke" Independer

De nieuwe online verzekeringsvergelijker Betch heeft de aanval geopend op marktleider Independer. Independer zou volgens de nieuwkomer klanten werven met nepkortingen en consumenten misleiden bij het kiezen van de goedkoopste verzekeraar. In een ludieke TV Reclame wordt het ‘vergelijkingsoog’ van Independer door Betch zelf onderzocht.
Zijn vergelijkingssites wel zo onafhankelijk?

Zijn vergelijkingssites wel zo onafhankelijk?

Vandaag heeft Betch, een nieuwe prijsvergelijker voor verzekeringen, een aanval geopend op Independer. Met een ludieke TV-reclame ‘Wie ziet het nou scherper?’ wordt de ‘onafhankelijkheid’ van Independer betwist. In eerder onderzoek van de Volkskrant en NRC werd ook al getwijfeld aan de onafhankelijkheid van de marktleider. Betch stelt dat consumenten worden misleid bij het kiezen van de goedkoopste verzekeraar. Daarnaast zou Independer volgens Betch klanten werven met nepkortingen.

Beeldverstorende prijsafspraken
Ook de online vergelijkers Verzekeringssite en Zorgkiezer zouden zich bezig houden met ‘beeldverstorende prijsafspraken’. Nieuwkomer Betch biedt consumenten een compleet overzicht van de verschillende verzekeringen, inclusief die van alle vergelijkingssites. Vervolgens worden consumenten doorverwezen naar de goedkoopste verzekeraar, ook als daar geen contract mee bestaat.

Nepkortingen
Anderhalf jaar deed Elzard van der Peet met Roderik Hageman onderzoek naar de verzekeringsvergelijkers. ‘Kortingen’ waar online vergelijkers mee adverteren, zijn volgens hen vrijwel overal en voor iedereen te krijgen. “Bovendien laten zij zich bij het presenteren van hun ranglijsten leiden door de betalingen van verzekeraars die de zorgpolissen aanbieden”, stelt Van der Peet van Betch.

Gepubliceerd op 19 november 2013 om 16:36 uur.