China gaat dekking zorgverzekering verder uitbreiden

De Chinese regering heeft plannen bekendgemaakt waarbij de dekking van de zorgverzekering verder wordt uitgebreid. Medische kosten voor levensbedreigende ziekten als diabetes of kanker worden straks voor de helft vergoed.
Chinese regering maakt plannen voor betere zorgverzekering bekend

Chinese regering maakt plannen voor betere zorgverzekering bekend

De uitbreiding van de dekking van de zorgverzekering komt voor de Chinese bevolking niet als een verrassing. President Xi Jinping heeft namelijk eerder in zijn presidentscampagne belooft toegang tot betaalbare gezondheidszorg te willen bieden. De Chinese bevolking klaagt al langer over de hoge kosten die zij moeten betalen, als gevolg van de beperkte dekking. Nog dit jaar zouden de Chinezen een beter zorgverzekering krijgen. Straks worden de helft van de medische kosten gedekt. Dit zorgt er voor dat de financiële druk van medische kosten op huishoudens wordt verlicht. Het komt nu nog voor dat Chinese huishoudens, met het huidige zorgstelstel, financieel ten onder gaan aan hoge medische kosten.

Hervorming gezondheidszorg

Afgelopen zondag heeft de Chinese regering de plannen voor uitbreiding van de zorgverzekering bekendgemaakt. Dit zou één van de recente maatregelen zijn die de overheid neemt om de problemen binnen de gezondheidszorg op te lossen. In de afgelopen zes jaar heeft China al een hoop geld uitgegeven aan de hervorming van de gezondheidszorg. Sinds 2009 heeft het land al zeker 480 miljard dollar aan de hervorming besteed. Ondanks deze investeringen zijn er nog veel problemen binnen de Chinese gezondheidszorg. Medische personeel wordt geregeld door patiënten aangevallen en er is een tekort aan artsen.

Flinke investeringen zorgstelsel

Sommige economen hebben gezegd dat als China zijn economie verder wil stimuleren, de kwaliteit van de gezondheidszorg omhoog moet. Als de Chinese bevolking minder hoeft te besteden aan medische kosten, dan kunnen zij het geld aan andere zaken besteden. Voorlopig blijft China nog investeren in een beter zorgstelsel. Volgens Reuters wordt in een rapport van McKinsey geschat dat de Chinese uitgaven aan gezondheidszorg in 2020 oplopen tot meer dan 900 miljard euro.

Gepubliceerd op 3 augustus 2015 om 11:49 uur in de categorie zorgverzekering.