Consumenten geven voorkeur aan online verzekering afsluiten

De jaarlijkse cijfers van de online bestedingen door consumenten zijn bekendgemaakt. Daaruit blijkt onder meer dat in 2014 de helft van de online uitgaven aan diensten is besteed, zoals aan het afsluiten van verzekeringen.
Online afsluiten van verzekeringen snel en gemakkelijk te realiseren

Online afsluiten van verzekeringen snel en gemakkelijk te realiseren

In het afgelopen jaar hebben de consumenten in Nederland voor een bedrag van 13,96 miljard euro online besteed aan producten en diensten. Dat is ruim 8 procent meer in vergelijking met een jaar eerder. Het onderzoek is door de Thuiswinkel Markt Monitor uitgevoerd. Uit de cijfers komt naar voren dat de bestedingen aan producten en aan diensten ongeveer gelijk zijn. Opvallend met betrekking tot de online diensten die zijn afgenomen, is wel dat verzekeringen en reizen daar in totaal ongeveer tweederde van uitmaken. Consumenten in Nederland maken dan ook steeds vaker gebruik van de mogelijkheid om online verzekeringen af te sluiten.

Online verzekeringen vergelijken

Een van de voordelen waar consumenten van kunnen profiteren, is het online vergelijken van verzekeringen. Daarbij kan er gebruik worden gemaakt van een vergelijkingssite, waarbij producten van meerdere verzekeraars worden aangeboden. Dat is een efficiënte manier om in ieder geval een eerste vergelijking te maken om zo tot een bepaalde selectie te komen. Daarna kan de consument naar de websites van de geselecteerde verzekeraars toegaan om nog meer te weten te komen over de inhoud van de dekking.

Het online afsluiten van verzekeringen is onder meer populair doordat eenvoudig een vergelijking gemaakt kan worden. Dat is echter niet de enige reden, want er wordt nog meer gemak geboden. Bijvoorbeeld het online berekenen van de premie van een autoverzekering, reisverzekering of inboedelverzekering. Dat geeft direct inzicht in de kosten van de verzekering zonder dat eerst een tussenpersoon moet worden ingeschakeld die een passende offerte opstelt. Naast het vergelijken en het online berekenen van de premies geldt dat ook het gemak en de snelheid waarmee verzekeringen online geregeld kunnen worden belangrijk zijn.

Online verzekeraars

Er zijn in Nederland diverse online verzekeraars die zelf niet over fysieke vestigingen beschikken en waar uitsluitend online een verzekering kan worden afgesloten. Deze online verzekeraars hebben als voordeel dat er minder overheadkosten zijn vanwege het ontbreken van diverse vestigingen. Dat voordeel wordt voor een deel doorgespeeld naar de consument, want de premie voor de verzekering die online wordt afgesloten, kan lager uitvallen.

Er zijn zoals gezegd meerdere voordelen verbonden aan het online afsluiten van verzekeringen. Zo is er ook het voordeel dat de verzekering direct kan worden afgesloten en gelijk kan ingaan. Het is wel van belang dat de voorwaarden daarvoor worden doorgenomen, want er is in dat geval uiteraard wel sprake van een voorlopige dekking.

Overstappen

Door het gemak van het online afsluiten van verzekeringen wordt het ook gemakkelijker en eenvoudiger gemaakt om vaker over te stappen. Er zijn consumenten die elk jaar weer op zoek gaan naar de beste of voordeligste verzekering en overstappen naar een andere verzekeraar. Er kan daarbij doorgaans zelfs gebruik worden gemaakt van de overstapservice die de nieuwe verzekeraar aanbiedt. Overstappen van verzekering kan geld besparen en is online zo geregeld.

Gepubliceerd op 17 maart 2015 om 11:23 uur.