CPB: zorgkosten meer voor de zieken

Het Centraal Planbureau (CPB) heeft een rapport gepubliceerd over de zorg, en dan met name over de kosten van de zorg. Die rijzen immers de pan uit. Om dat een halt toe te roepen moet er iets gebeuren. Het CPB wil terug naar een verschil in de kwaliteit van de zorg - afhankelijk van de dikte van de portemonnee.
Minder standaard verzekerd in basisverzekering

Minder standaard verzekerd in basisverzekering

Het rapport heet 'Gezondheid loont - tussen keuze en solidariteit', het gaat over de toekomst van de zorg. Er wordt gefocust op de kosten, niet op benodigde hervormingen in de gezondheidszorg.

De kosten zijn dan ook een grote zorg. In een gemiddeld huishouden gaat maar liefst 23 procent van het inkomen op aan zorguitgaven. Dat zou volgens de onderzoekers gaan oplopen naar 28 procent. Zorgwekkend is vooral de constatering dat er vooral een sterke stijging van de zorgkosten bij lagere inkomens ligt.

Daar gaat een probleem met de solidariteit ontstaan, stelt het CPB. De hoge inkomens betalen relatief veel meer aan premies, maar hun gebruik van zorg neemt minder toe. Het CPB stelt daarom voor dat we toegaan naar meer differentiatie. Minder standaard verzekerd in de basis zorgverzekering, meer keuze in de aanvullende verzekeringen.

Minder standaard, meer keuze, dat gaat toe naar het herleven van klassenverschillen. Hogere inkomens hebben meer financiële ruimte om te kiezen voor duurdere verzekeringspakketten. Voor luxere zorg, voor kortere wachtlijsten, voor vrije artsenkeuze.

De minder kapitaalkrachtige mens moet het dan doen met een sobere basispolis, zoals dat in bijvoorbeeld Australië ook geregeld is.

Gepubliceerd op 22 maart 2013 om 9:33 uur in de categorie zorgverzekering.