De gevolgen van de kredietcrisis op een levensverzekering

Het gros van de mensen heeft een levens- of kapitaalverzekering. Doorgaans wordt zo’n verzekering afgesloten als onderdeel van een hypotheek of om nabestaanden verzorgd achter te laten blijven. Na het aflopen van de hypotheek of bij overlijden, wordt er dan een vast bedrag uitgekeerd.
Het gros van de mensen heeft een levens- of kapitaalverzekering.

Het gros van de mensen heeft een levens- of kapitaalverzekering.

Met de huidige crisis vragen steeds meer mensen zich af of het wel zeker is dat dit bedrag nog in zijn geheel wordt uitgekeerd. Vooral wanneer u de premie belegd, via een beleggingsverzekering, dan kan de waarde van het opgebouwde kapitaal zijn gedaald. Dit geldt ook voor lijfrentepolissen en pensioenaanvullingen. Als u een spaarpolis heeft afgesloten, dan is dit niet het geval. De waarde is dan niet gedaald, omdat u het bedrag immers zelf heeft gespaard.

Gevolgen beleggingsverzekering

Als u de premie heeft belegd via een beleggingsverzekering, dan is het ook weer afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij of de waarde is gedaald. Als de kredietcrisis een negatieve invloed heeft op de verzekeringsmaatschappij dan kan uw opgebouwde kapitaal gedaald zijn. Vooral als u een verzekering heeft afgesloten als onderdeel van een leefhypotheek kan dit veel gevolgen hebben. Het kan zelfs zo zijn dat u dan niet meer het bedrag bereikt dat u nodig heeft om de hypotheek af te betalen.

Failliet

Als een verzekeraar failliet gaat, dan doet de Nederlandsche Bank er zoveel mogelijk aan om uw verzekering en het opgebouwde kapitaal over te sluiten naar een andere maatschappij. Het is dus niet zo dat u dan alles verliest.

Gepubliceerd op 9 september 2013 om 11:53 uur. Geactualiseerd op 17 maart 2015 om 16:57 uur.