De huisdierenverzekering: onzinverzekering nummer 9

In de special over ‘onzinverzekeringen’, vandaag de huisdierenverzekering. Voor de huisdierverzekering betaal je een fikse premie, terwijl deze verzekering een hoog eigen risico heeft. Daarnaast worden veel voorkomende klachten bij huisdieren niet vergoed. Lees waarom deze verzekering in onze ogen 'onzinnig' is.
Vaak is de huisdierverzekering niet rendabel

Vaak is de huisdierverzekering niet rendabel

Veel mensen vragen zich af of ze er goed aan doen om een huisdierverzekering af te sluiten. Je wilt natuurlijk de beste zorg voor je hond of kat. Maar is de huisdierverzekering dan wel een goede optie? Naar onze mening is deze verzekering slechts in een enkel geval interessant, bijvoorbeeld wanneer je moet besluiten om je huisdier vanwege financiële redenen te laten inslapen na een ongeval. Het is verder een onzinnige verzekering met een hoog eigen risico voor medische kosten en een forse premie.

Wat kost de huisdierverzekering?

Oke, een forse premie voor de huisdierverzekering maar wat betaal ik dan? De premie van de huisdierverzekering is afhankelijk van het type huisdier, de leeftijd en in sommige gevallen het ras. Vervolgens wordt de premie na elke contractperiode opnieuw vastgelegd op basis van de leeftijd van jouw huisdier. Doorgaans betaal je voor een hond rond de 20 euro per maand, voor een kat iets minder.

Beperkte dekking

Natuurlijk is dit bedrag nog te overzien, maar de huisdierverzekering kent een hoog eigen risico voor medische kosten. Bij een chronische aandoening lopen de kosten voor medicatie al gauw hoog op. Daarnaast geldt een beperkte dekking, veel voorkomende behandelingen zoals aan de heupgewrichten worden niet vergoed. Daarbij keert de verzekering maximaal enkele duizenden euro’s per jaar uit.

Schade aan jouw hond of kat wordt in veel gevallen ook vergoed via de inboedelverzekering. Ziekte valt daar echter niet onder. Wat dat betreft kun je de maandelijkse premie voor een huisdierverzekering beter opzij zetten. De kans is groot dat je de kosten voor je hond of kat gewoon zelf kunt betalen.

Nadelen huisdierenverzekering op een rijtje

Het is inmiddels duidelijk dat de maandelijkse premie hoog is, de huisdierverzekering een hoog eigen risico heeft en een rij van uitsluitingen kent. We zetten ze nogmaals voor je op een rij:

  • Hoge premie: voor een hond betaal je al gauw 300 euro per jaar aan premie;
  • Hoog eigen risico: in veel gevallen betaal je een groot deel van de schade aan je huisdier zelf;
  • Veel voorkomende behandelingen worden niet standaard vergoed. Bijvoorbeeld bij een heupoperatie, vaccinaties en gebitsverzorging. Voor deze behandelingen moet een aanvullende verzekering worden afgesloten;
  • Ook voor dierenartskosten in het buitenland moet een aanvullende verzekering worden afgesloten;
  • Vaak lange contractperiode: je zit vaak voor een aantal jaren aan de verzekering vast.

Mocht je toch overwegen een huisdierverzekering af te sluiten, lees dan vooraf goed de uitsluitingen door. Wie de voorwaarden goed doorneemt, ziet dat de huisdierverzekering in veel gevallen niet rendabel is. Je doet er daarom beter aan het premiebedrag elke maand op een spaarrekening te zetten; grote kans dat de ziektekosten van je huisdier daarmee ruim zijn gedekt.

Dit artikel is gebaseerd op een eerder onderzoek van de Consumentenbond naar ‘De top-10 Zinloze verzekeringen’ uit de Consumentengids van maart 2014.

Gepubliceerd op 22 juli 2014 om 11:20 uur.