DSW pleit voor afschaffen eigen risico zorg

DSW topman, Chris Oomen, pleit voor het afschaffen van het vrijwillige eigen risico. De topman van DSW vindt deze vrijwillige verhoging van het eigen risico niet solidair, omdat dit gezonde mensen financieel zou bevoordelen.

Dat meldt EenVandaag dinsdag. Het kiezen voor een vrijwillig hoger eigen risico kan voor consumenten een flink premievoordeel opleveren. De totale premiekorting op jaarbasis kan bij de keuze voor het hoogste vrijwillige eigen risico van 885 euro oplopen tot bijna 300 euro. Wie zorgtoeslag ontvangt en heeft gekozen voor het maximale eigen risico, zonder aanvullende verzekering zou zelfs kunnen verdienen op de zorgpremie.

Chronisch zieken

Personen welke chronisch ziek zijn, kiezen niet vaak voor een vrijwillig hoger risico. Door niet te kiezen voor een vrijwillig eigen risico, ontvangen deze personen geen korting op de premie. Een gezond persoon zal sneller kiezen voor een vrijwillig eigen risico en dus korting ontvangen op de premie. Iemand kiest er niet voor om ziek te worden, dat is al erg genoeg en dan moet die persoon ook niet nog eens met hoge kosten geconfronteerd worden vindt Oomen.  

Solidair zorgverzekeringsstelsel

Oomen is bovendien van mening dat iedere Nederlander hetzelfde zou moeten betalen voor zijn basisverzekering en dat collectieve verzekeringen zouden moeten verdwijnen. De kortingen die de diverse manieren kunnen worden verkregen passen niet binnen een solidair zorgverzekeringsstelsel. Uiteindelijk zou Oomen graag zien dat het volledig eigen risico voor de consument verdwijnt.  

Gepubliceerd op 1 juni 2017 om 13:00 uur.