Flinke stijging zorgpremie onnodig

Zorgverzekeraars zouden over nog genoeg reserves beschikken om de stijging van de zorgverzekeringspremie in de hand te houden. Dat vindt minister Schippers van Volksgezondheid, welzijn en sport.
Minister Schippers vindt forse stijging zorgpremie onnodig

Minister Schippers vindt forse stijging zorgpremie onnodig

Schippers reageert op de signalen vanuit de markt dat er voor volgend jaar wederom forse premiestijgingen aan zitten te komen. Zorgverzekeraar CZ heeft al eerder aangegeven dat het verwacht een premiestijging door te moeten voeren van zo’n 8 procent. Vorig jaar leed CZ een verlies van zo’n 15 miljoen euro. Ook Achmea heeft al laten weten dat premiestijgingen onvermijdelijk zullen zijn.

Reserves inzetten

Ieder jaar weer zetten de zorgverzekeraars hun reserves in om de premies zo min mogelijk te laten stijgen. De minister erkent dan ook dat de verzekeraars de premies de afgelopen jaren iets onder kostendekkend niveau hebben vastgesteld.

“Tegelijkertijd hebben we de zorgverzekeraars ook voorzieningen aangehouden voor tegenvallers. En we zien ieder jaar weer dat die voorzieningen vrijvallen en dat er onder de streep een positief resultaat is.”

Aldus Schippers die bestrijdt dat de verzekeraars hebben ingeteerd op hun reserves. Volgens haar zijn de reserves alleen maar gegroeid en stijgen ze boven het Europees vastgesteld niveau uit. Daarmee probeert de minister de rode cijfers van de zorgverzekeraars te nuanceren.

Gepubliceerd op 3 mei 2017 om 10:22 uur in de categorie zorgverzekering.