Fraude met autoruitschade

Het Verbond van Verzekeraars waarschuwt het Nederlandse publiek voor fraude met autoruitschade. Sommige herstelbedrijven blijken te rekeningen dubbel te declareren: bij de verzekeraar en vervolgens óók bij de klant.
Sterretjes in de ruit zijn vaak gratis te repareren.

Sterretjes in de ruit zijn vaak gratis te repareren.

Het Verbond trekt aan de bel omdat verschillende verzekeraars een hele serie meldingen hebben binnengekregen over nota's voor autoruitschade. Het gaat daarbij om kosten die ook al door de verzekeraars zijn vergoed.

Op parkeerplaatsen van grote supermarkten, woonboulevards of bouwmarkten verschijnen weleens bedrijven die aanbieden om sterretjes in autoruiten te repareren. Ze zetten een tent neer en vragen aandacht met spandoeken en foldertjes. Automobilisten die een autoverzekering hebben met meer dan een WA-dekking, kunnen een sterretje meestal gratis laten repareren. Er moet alleen een machtiging getekend worden waarmee het herstelbedrijf de kosten bij de verzekeraar kan declareren.

Tot zover niets aan de hand. Nu blijkt echter dat er herstelbedrijven zijn die vervolgens alsnog proberen ook nog geld bij de klant los te peuteren. Die krijgt een brief met de mededeling dat de verzekeraar niet heeft uitbetaald, omdat de kosten toch niet gedekt zouden zijn. Met een nota en het verzoek deze heel snel te voldoen.

Het Verbond van Verzekeraars vreest dat veel mensen de nota maar gewoon betalen, omdat ze het verhaal geloven. De uitgevoerde reparatie van het sterretje is vaak al een tijd geleden, soms zelfs twee tot drie jaar.

Het advies van de verzekeraars is om kritisch te kijken naar deze brieven. Om eerst contact op te nemen met de verzekeraar, die kan aangeven of de kosten wel of niet al vergoed zijn. Of om het herstelbedrijf te vragen om de afwijzing van de verzekeraar te laten zien.

Gepubliceerd op 25 juli 2013 om 9:15 uur.