‘Hondenbezitters moeten verplicht aansprakelijkheidsverzekering afsluiten’

Bezitters van honden zouden verplicht een aansprakelijkheidsverzekering moeten afsluiten. Daar pleit Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht voor. Ongeveer de helft van de hondenbezitters zijn niet verzekerd, waardoor slachtoffers met de schade blijven zitten.
Veel hondenbezitters niet verzekerd voor schade aan anderen

Veel hondenbezitters niet verzekerd voor schade aan anderen

Regelmatig komt het voor dat hondenbezitters schade veroorzaken aan anderen, maar zelf niet verzekerd zijn. Uiteindelijk blijft het slachtoffer dan met de schade zitten. De overheid zou daarom hondenbezitters moeten verplichten een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, daarvoor pleit Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht. De letselschadejuristen zouden in de helft van de gevallen te maken hebben met hondenbezitters die niet verzekerd zijn. Vervolgens is letselschade bij onverzekerde hondeneigenaren moeilijk te verhalen.

In Nederland vinden jaarlijks zo’n 150.000 bijtincidenten plaats. In een derde van die gevallen is er medische zorg nodig. Daarnaast zijn er ook voorbeelden waarbij psychische hulp nodig is. Bijna dagelijks krijgt Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht te maken met iemand die verwond is door toedoen van een hond van een ander. “Een WA-verzekering kost bijna niets en als de hondenbezitter deze niet heeft afgesloten, blijven de slachtoffers met de schade zitten,” aldus Steffy Roos du Maine, eigenaar van JBL&G.

Het probleem zou relatief eenvoudig worden verholpen door hondenbezitters te verplichten een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Deze is volgens het bureau bij vrijwel alle verzekeraars voor ‘nog geen 4 euro per maand’ af te sluiten. Een dergelijke verzekering zou dan ook helemaal niet kostbaar hoeven zijn. De juristen vergelijken hondenbezitters met auto rijden. Voor die laatste groep is een WA-autoverzekering al wel verplicht. In de praktijk zou een hond net zo gevaarlijk kunnen zijn als een auto. JBL&G vindt het dan ook tijd dat de overheid ingrijpt.

Gepubliceerd op 4 maart 2016 om 11:52 uur in de categorie aansprakelijkheidsverzekering.