Huisraad vernield door ex, wat nu?

Vorige week gooide een vrouw in Rotterdam de volledige inboedel van haar ex uit het raam, nadat deze de relatie had verbroken. Onder de vernielde spullen bevonden zich allerhande voorwerpen. Ook voertuigen die nabij de woning geparkeerd waren raakte beschadigd. Hoe zit het met de verzekering van de schade van al deze voorwerpen?
In Rotterdam werd de huisraad van een man vernield door diens ex, net nadat de relatie was verbroken.

In Rotterdam werd de huisraad van een man vernield door diens ex, net nadat de relatie was verbroken.

Inboedelverzekering

De man uit Rotterdam kan in dit geval geen aanspraak maken op zijn inboedelverzekering. Een inboedelverzekering biedt namelijk geen dekking voor schade die met opzet is veroorzaakt. Zelfs als de vrouw niet woonachtig was in hetzelfde huis gaat de inboedelverzekering niets uitkeren. De schade is en blijft immers met opzet veroorzaakt. Schade door inbraak, vandalisme is wel gedekt, maar dan moet de ex-vriendin door het maken van braakschade zich onrechtmatig toegang tot de woning hebben verschaft.

Aansprakelijkheidsverzekering (AVP)

Omdat de man niet zelf de schade heeft veroorzaakt, maar diens ex-vriendin zou je kunnen zeggen dat hij haar aansprakelijk kan stellen voor de geleden schade. Normaliter zou een AVP hier dan ook uitkeren, maar omdat in dit geval de schade met opzet is veroorzaakt vangt ook hier de man bot en keert de verzekeraar van de ex-vriendin niet uit.

Autoverzekering

In de omgeving stonden diverse auto’s geparkeerd die door de actie van de vrouw schade hebben geleden. De vrouw is aansprakelijk voor de schade, echter omdat er sprake is van opzet wordt de schade niet door een verzekeraar vergoedt. Ook niet door de WA-verzekering van de vrouw, de schade is immers niet met haar voertuig veroorzaakt. Tenzij je auto WA-Casco (allrisk) is verzekerd zou je de schade ook kunnen laten vergoeden door jouw eigen autoverzekering. Dit gaat (meestal) ten koste van jouw no-claim en zal gevolgen hebben voor je schadevrije jaren en/of premie. Dat is natuurlijk niet wenselijk. Wanneer verhaal van de schade op de vrouw mogelijk is, heeft het geen concequenties voor jouw autoverzekering.

Wat kan je wel doen?

In een dergelijk geval is het kan het handig zijn om je rechtsbijstandverzekering in te schakelen. De veroorzaker van de schade is immers aansprakelijk, maar het kan, zeker in geval van een ex, lastig zijn om deze schade te verhalen. Je rechtsbijstandverzekeraar kan je in veel gevallen adviseren wat je zou moeten doen.

Gepubliceerd op 10 juli 2017 om 8:00 uur.