Impact van telematica op autoverzekering en verzekeraars

De toenemende telematica in de auto gaat straks veel impact hebben op de autoverzekering en hoe verzekeraars risico’s inschatten. Daarnaast zullen nieuwe technologieën het frauderen met verzekeringen lastiger maken. De BBC heeft een aantal gevolgen van telematica op een rijtje gezet.
Telematica en de verandering op de verzekeringsmarkt in kaart gebracht

Telematica en de verandering op de verzekeringsmarkt in kaart gebracht

Volgens berichtgeving van de BBC kan telematica het aantal gevallen met ‘crash for cash’ en valse letselschade claims flink verlagen. Verzekeraars kunnen door telematica in de auto steeds beter de oorzaak van het ongeval achterhalen, ook wanneer er slechts sprake is van één betrokken voertuig. Telematica zorgt er namelijk voor dat er veel meer gedetailleerde data beschikbaar komt voor verzekeraars. De zogeheten ‘zwarte doos’ in een auto zorgt er tevens voor dat frauduleuze schadeclaims eerder in kaart kunnen worden gebracht en wereldwijd miljarden euro’s kunnen worden bespaard. Automobilisten kunnen door het gebruik van telematica, zoals een stekker in de OBD-poort die het rijgedrag monitort, flink besparen op de autoverzekering.

Frauduleuze claims

Jonathan Hewett van Octo Telematics, een van de grootste leveranciers van de ‘zwarte dozen’ in auto’s, laat weten dat verzekeraars hierdoor meer inzicht krijgen in de oorzaak van een auto-ongeluk. “Telematica biedt veel meer gedetailleerde gegevens ... dat maakt het voor verzekeraars mogelijk risico’s beter in te schatten en hun werk beter kunnen doen”. Door deze nieuwe ontwikkelingen zouden verzekeraars huidige kosten flink kunnen verlagen. Verzekeraars zouden door telematica direct op de hoogte zijn van het ongeluk. Wanneer de zwarte doos een G-kracht signaleert, zou boven een bepaalt niveau direct de bestuurder en mogelijke passagiers kunnen worden gevraagd of alles in orde is en kunnen waar nodig direct hulpdiensten worden opgeroepen.

Veilig rijgedrag stimuleren

Automobilisten kunnen door een zogeheten telematica-autoverzekering flink besparen op de autoverzekering wanneer zij veilig rijden. Daarnaast zou telematica volgens Michael Lee, van de Britse verzekeraar Hastings Directs, er toe kunnen leiden dat ‘slechte chauffeurs’ veiliger gaan rijden. “Wij gebruiken de gegevens die worden gegenereerd door onze telematica producten ook om pro-actief contact met jonge bestuurders te hebben over slechte rij-scores”, aldus Lee. Dit wordt door het bedrijf gedaan bij automobilisten die lager dan 50 scoren, waarbij 100 het hoogste is. Ondanks dat het volgens Lee een intensief proces is, zouden bestuurders hun scores met 60% verbeteren.

Betalen per rit

Volgens Ofir Eyal van Boston Consulting Group gaat de autoverzekeringsmarkt voor jonge bestuurders al snel een omslagpunt bereiken. Telematica zou er namelijk voor zorgen dat bestuurders kunnen bewijzen veilige rijders te zijn en hierdoor aanzienlijk minder premie voor de autoverzekering betalen. Eyal is dan ook van mening dat de telematica penetratie komende jaren zal blijven toenemen en verzekeraars eerder naar een beleid gaan van ‘pay-per-trip’. Dat willen zeggen dat je alleen voor de autoverzekering betaalt, wanneer je ook daadwerkelijk rijdt. “Het gaat erom dat de juiste technologie wordt toegepast op de juiste klant; het is geen one-size-fits-all,” aldus Eyal. Verzekeraars zouden dan ook nog meer moeten focussen op het standaardiseren van beschikbare data.

Gepubliceerd op 22 maart 2016 om 12:35 uur in de categorie autoverzekering.