Kinderen zouden het liefst hun familie verzekeren

Op jonge leeftijd zijn kinderen vaak nog helemaal niet bezig met verzekeringen. Toch vindt het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) dat kinderen al vroeg moeten nadenken over financiële risico’s en gevolgen. Uit een onderzoek van NovioData blijkt dat kinderen het liefst hun familie verzekeren.
Familie, huisdieren en de laptop/pc voor kinderen het belangrijkst op het gebied van verzekeren

Familie, huisdieren en de laptop/pc voor kinderen het belangrijkst op het gebied van verzekeren

Het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) van het Verbond van Verzekeraars heeft NovioData gevraagd onderzoek te doen naar wat kinderen belangrijk vinden op het gebieden van verzekeren. Van de kinderen uit groep 7 en 8 zet 74 procent hun ouders en eventuele broertjes en zusjes in de top drie. Naast familie hechten de kinderen veel waarde aan hun huisdieren. De resultaten van het onderzoek moeten volgens het Verbond bijdragen bij aan bewustwording over risico’s, financiële gevolgen van risico’s en wanneer verzekeren wel of geen zin heeft.

Wat verzekeren kinderen het liefst?

In totaal werden 562 basisschoolkinderen gevraagd wat zij belangrijk vinden op het gebied van verzekeren. Voor het verzekeren van de familie hebben kinderen 100 euro per maand over. Ook de hond, poes of konijn zijn voor kinderen belangrijk (56%). Daarnaast vindt bijna de helft (46%) van de kinderen het van belang om de laptop of pc te verzekeren. Buiten de top 3 vallen voornamelijk materiële zaken, zoals telefoon (38 procent), fiets (35 procent), tablet (35 procent) spelcomputer (34 procent), kleding/schoenen (16 procent) en sieraden (13 procent).

Verbond van Verzekeraars met onderzoek 'Kinderen en Verzekeren'

Bron: Verbond van Verzekeraars - 'Kinderen en Verzekeren'

Moeten kinderen op jonge leeftijd al met geldzaken worden opgezadeld? Verzekeraars en ook het Verbond vinden dat kinderen hier al vroeg over na moeten denken. Financiële educatie en geletterdheid is voor hen dan ook een van de speerpunten. Ook het Nibud vindt dat kinderen al op jonge leeftijd moeten leren hoe ze met geld om moeten gaan. Volgens het instituut komen kinderen daardoor later minder vaak in de financiële problemen.

Fix je Risk

In maart, tijdens de Week van het geld, verzorgden verzekeraars ruim 300 gastlessen voor in totaal 8.000 leerlingen. Kinderen kregen tijdens deze gastlessen te maken met onderwerpen rond het thema ‘Fix je Risk’. Tijdens dit spel doorlopen kinderen een schooljaar waarbij ze allerlei risico’s tegenkomen met financiële gevolgen.

Gepubliceerd op 7 mei 2015 om 11:43 uur.