Kwakzalverij door verzekeraars?

Jaarlijks reikt de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) de Meester Kackadorisprijs uit. Dit jaar gaat de prijs naar een samenwerkingsverband van enkele zorgverzekeraars. Het gaat om de volgende (zorg)verzekeraars: VGZ, ONVZ, Achmea, Menzis en CZ.

De vereniging verzet zich tegen alternatieve geneeswijzen. Indien een behandeling niet wetenschappelijk onderbouwd is, valt de behandeling volgens de vereniging onder de noemer kwakzalverij. Zij hebben de vijf verzekeraars de Meester Kackadorisprijs 2013 gegeven omdat ze voor alternatieve genezers en therapeuten een opleiding verzorgen aan de universiteit van Leiden. De opleiding moet inzicht geven in een ‘pluis-niet-pluis' gevoel van de betreffende zorgverleners. De therapeuten en alternatieve genezers moeten medische en psychosociale kennis hebben om in te kunnen schatten wanneer ze een patiënt door moeten sturen naar een reguliere arts.

De verzekeraars hebben de prijs gekregen omdat de Vereniging tegen de Kwakzalverij de boodschap die verzekeraars hiermee afgeven afkeuren. Volgens de vereniging moet de nadruk liggen op veiligheid. Er moet in eerste instantie al gekozen worden voor de reguliere medische zorg. De verzekeraars geven op deze manier bij het grote publiek aan dat alternatieve geneeswijze gezien wordt als erkend en wetenschappelijk onderbouwde zorg.

In hoeverre patiënten een goede medische behandeling krijgen wordt vastgesteld door de NVAO. Dit is een wettelijk instituut dat de kwaliteit van medisch onderwijs bewaakt en instituten accrediteert. De door de verzekeraars aangeboden opleidingen worden geaccrediteerd door het CPION. Het CPION is een onderneming die erkenning afgeeft voor alternatieve geneeswijze. De erkenning heeft volgens de VtdK geen wettelijke betekenis, vandaar de prijs.

Gepubliceerd op 9 oktober 2013 om 9:21 uur.