Misschien boete voor zorgverzekeraars

Bij het controleren van de jaarcijfers van zorgverzekeraars heeft de Nederlandse Zorgautoriteit flinke fouten gevonden. Vijf van de maatschappijen zouden zelfs een boete kunnen krijgen.
Flinke fouten bij controle jaarcijfers van zorgverzekeraars

Flinke fouten bij controle jaarcijfers van zorgverzekeraars

De fouten die gevonden zijn hebben niet direct met klantdeclaraties te maken. Het gaat juist om de declaraties die de verzekeraars zelf doen. De zorgverzekeraars kunnen voor bepaalde (hele dure) verzekerden een beroep doen op zogenaamde 'vereveningsfondsen'. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om ouderen, waarvoor veel meer en duurdere behandelingen vergoed moeten worden dan gemiddeld.

De vergoedingen die de verzekeraars uitbetalen worden gerubriceerd, zodat duidelijk is tot welke categorie ze behoren. Zo wordt uiteindelijk bepaald welke bedragen ze ontvangen uit die vereveningsfondsen. Met die rubricering is het vaak fout gegaan.

Die fouten zouden ervoor zorgen dat de zorgverzekeraars ofwel te veel, ofwel te weinig geld uit de fondsen krijgen. Niet alle fouten zijn hier dus in het voordeel van de verzekeraar, ze hebben zichzelf ook regelmatig benadeeld.

Dat de NZa overweegt de zorgverzekeraars te beboeten, heeft veel te maken met het feit dat de controle van de NZa nodig was om de fouten te ontdekken. Ze zijn intern niet opgevallen bij de verzekeraars, en ook de accountant heeft ze niet gezien. Bovendien waren de zorgverzekeraars vorig jaar al voor dit soort problemen gewaarschuwd door de NZa.

Gepubliceerd op 8 maart 2013 om 10:02 uur in de categorie zorgverzekering.