Mogelijk recordaantal overstappers van zorgverzekeraar

Dit jaar stappen ongeveer 1,2 miljoen verzekerden over van zorgverzekeraar. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van informatiecentrum Vektis. In de voorgaande jaren kwam het definitieve overstapcijfer gemiddeld 0,3 procent hoger uit. Mocht dit het geval zijn, dan kan dit leiden tot een recordaantal overstappers.
Meer verzekerden wisselen van zorgverzekeraar in 2016

Meer verzekerden wisselen van zorgverzekeraar in 2016

Meer Nederlanders zouden dit jaar overstappen van zorgverzekeraar. Ongeveer 7 procent van de verzekerden wisselt: dat komt neer op 1,2 miljoen verzekerden. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van informatiecentrum voor de zorg Vektis. Uit eerdere onderzoeken blijkt dat afgelopen jaren het definitieve cijfer gemiddeld genomen hoger uitkomt dan het voorlopige percentage. Mocht dit ook dit jaar van toepassing zijn, dan kat leiden tot een recordaantal overstappers voor zorgverzekeraars. Begin april worden door Vektis de definitieve cijfers bekendgemaakt.

Mogelijk recordaantal

Vorig jaar maakten nog 1,1 miljoen verzekerden de overstap naar een andere zorgverzekeraar. Het voorlopige overstappercentage lag in dat jaar op 6,5 procent. Het definitieve overstappercentage kwam toen uit op 6,8 procent. In 2016 ligt het voorlopige overstappercentage hoger, mogelijk dus ook het definitief overstappercentage. Begin april komen de definitieve cijfers over dit jaar. Voorgaande jaren lag het definitieve cijfer gemiddeld 0,3 procent hoger dan het voorlopige. Mocht deze trend voortzetten, dan zou dat betekenen dat in 2016 een recordaantal overstappers kan worden genoteerd.

Minder aandacht

De voorlopige cijfers zijn wel opvallend te noemen. Afgelopen jaar waren er namelijk beduidend minder marketingactiviteiten van verzekeraars. Mogelijk zouden overstappers vooral gestimuleerd zijn door vergelijkingssites. “Waar zorgverzekeraars hun reclameactiviteiten matigden, had ik de indruk dat vergelijkingssites het omgekeerde deden”, aldus André Rouvoet, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Vergelijkingssites zouden volgens Rouvoet in een aantal gevallen zorgen voor verwarring en onrust, in plaats van helderheid te bieden. Daarnaast was er ook minder aandacht omdat de overheid weinig heeft gewijzigd aan het basispakket. Verzekerden konden tot 1 januari 2016 hun zorgverzekering opzeggen. Tot uiterlijk 1 februari kunnen overstappers een nieuwe zorgverzekering afsluiten.

Gepubliceerd op 5 januari 2016 om 17:23 uur in de categorie zorgverzekering.