Nederlander bespaart fors door vergelijken en overstappen verzekeringen

Verzekeringen vergelijken is ‘hot’ in Nederland. Meer dan de helft van Nederland heeft afgelopen jaar zijn energieleverancier en zorgverzekeraar vergeleken. Een kwart van de Nederlanders vergeleek zijn autoverzekering. Door het vergelijken en overstappen hebben we tussen januari 2014 en maart 2015 gezamenlijk €327 miljoen bespaard.
Prijs veruit belangrijkste beweegreden voor het vergelijken

Prijs veruit belangrijkste beweegreden voor het vergelijken

Nederlanders die geregeld vergelijken en overstappen van energieleverancier, zorgverzekeraar of autoverzekeraar kunnen fors besparen. Dat blijkt ook uit de Nationale Vergelijkingsmonitor 2014-2015 van Pricewise. Van januari 2014 tot en met maart 2015 is door Nederlanders die vergelijken en vervolgens overstappen, gezamenlijk €327 miljoen bespaard. Een groot gedeelte van dit geld (28,5%) ging naar de spaarrekening. Uit het onderzoek blijkt tevens dat relatief vaker hogeropgeleiden vergelijken en overstappen dan lageropgeleiden.

Besparing gaat naar spaarrekening

Bij veel Nederlanders gaat het bedrag dat bespaart wordt naar de spaarrekening. Daarnaast gebruiken consumenten het geld voor investeringen in onderhoud (11,7%) en het aflossen van schulden (10,9%). Op het gebied van energie was in 2014 de gemiddelde besparing €183,53. Gemiddeld leverde de zorgverzekering nog een grotere besparing op, namelijk €239,31. De autoverzekeringen leverde gemiddeld een besparing op van €128,56. Daarbij komt volgens het onderzoek de totale besparing uit op €327 miljoen.

Uit eerdere onderzoeken bleek al dat Nederlanders na het afsluiten van hun autoverzekering nauwelijks nog omkijken naar de verzekering. Het jaarlijks vergelijken van autoverzekeringen kan echter wel forse besparingen opleveren. Bij energie en autoverzekeringen is de prijs veruit de belangrijkste beweegreden om te vergelijken. Bij zorgverzekeringen zijn het veranderen van de persoonlijke zorgbehoefte en dekking ook belangrijke beweegredenen.

Verzekeringen vergelijken zorgt voor forse besparing

Grootverdieners vergelijken vaker

Onder grootverdieners met een bruto jaarsalaris van €60.000 of meer is vergelijken het populairst. Ook wordt relatief iets vaker door hogeropgeleiden dan door lageropgeleiden vergeleken en overgestapt. Uit de cijfers van het onderzoek bleek dat 1 op de 5 Nederlanders nog nooit heeft vergeleken. Het overgrote deel van de consumenten die wel vergelijken, doet dit via een vergelijkingssite. Bij energie en zorgverzekeringen ligt dit percentage op 80 procent. Bij autoverzekeringen ligt dit anders. Ongeveer 20 procent schakelt een tussenpersoon in, 28 procent doet zelf de vergelijking en het overstappen en 55 procent gebruikt een vergelijkingssite.

Het vergelijken van verzekeringen en energiecontracten is doorgedrongen in heel Nederland. Zowel in de Randstad als in de provincies daarbuiten wordt veelvuldig vergeleken. Daarbij vergelijken mannen vaker hun energienota en autoverzekering dan vrouwen. Op het gebied van zorgverzekeringen is de vrouw actiever in het vergelijken en overstappen.

Vergelijkingssites populair

Consumenten kiezen voor het vergelijken vaak voor een vergelijkingssite, vooral vanwege het gemak en de tijdsbesparing. Het vergelijken van verzekeringen kan al gauw enkele tientallen euro’s per maand besparen, hiermee kan men vervolgens de vaste lasten relatief eenvoudig omlaag brengen. Verwacht wordt dat de nationale besparing komende jaren verder zal toenemen. Wil jij ook besparen op je verzekeringen? Vergelijk dan eens je autoverzekering of zorgverzekering en start met besparen.

Gepubliceerd op 6 mei 2015 om 11:17 uur.