NZa ontvangt fors meer meldingen over zorg 2016

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft in 2016 bijna zeventig procent meer meldingen ontvangen dan het jaar ervoor. Verreweg de meeste meldingen ging over ziekenhuizen en zorgverzekeraars.
De Nederlandse Zorgautoriteit ontving in 2016 circa 70% meer meldingen dan in 2015.

De Nederlandse Zorgautoriteit ontving in 2016 circa 70% meer meldingen dan in 2015.

De NZa verwelkomde in totaal zo’n 2156 meldingen over diverse misstanden in de zorg. Dat zijn er fors meer dan het jaar ervoor. Vooral in het vierde kwartaal van 2016 wist men de NZa te vinden met bijna 700 meldingen, zo’n 200 meldingen meer als een kwartaal ervoor. Veel van deze meldingen betrof een klacht over de zorgverzekeraar. Volgens de NZa is dit makkelijk te verklaren doordat in dit kwartaal het contracteringsproces tussen zorgverlener en verzekeraar in gang is gezet.

Naast meldingen over zorgverzekeraars of instanties ontvingen zij ook veel vragen van consumenten over vergoedingen vanuit een basispakket of aanvullende verzekering. Naast consumenten melden ook diverse zorgverleners zich bij de NZa in verband met zaken die in hun ogen niet goed verlopen.

Snelle Interventieteam

De Nederlandse Zorgautoriteit beschikt sinds 2016 over een speciaal team voor snelle interventies (SI-team). Waar nodig is pakken zij de NZa meldingen op en gaan de dialoog aan met zorgverzekeraars of –verleners. In zo’n 400 gevallen kwam het SI-team in actie

Gepubliceerd op 22 februari 2017 om 9:00 uur in de categorie zorgverzekering.