Opstalverzekering mogelijk duurder door ‘piekbuien’

Het KNMI voorspelt steeds hevigere, korte regenbuien die extreme schade kunnen veroorzaken, ook wel ‘piekbuien’ genoemd. Verzekeraars verwachten hierdoor sterk stijgende schadelasten. De premie van de opstalverzekering zal daardoor in de toekomst mogelijk tientallen euro’s per jaar hoger zijn.
Hevige regenval zorgt voor hogere premie opstalverzekering

Hevige regenval zorgt voor hogere premie opstalverzekering

Volgens het AD moeten gemeenten maatregelen nemen om schade door extreme regenbuien terug te dringen. Verzekeraars verwachten anders dat de premie van de opstalverzekering tientallen euro’s per jaar hoger zal zijn. Nederlander krijgt volgens het KNMI steeds vaker te maken met zogeheten ‘piekbuien’. De schadelasten zouden daardoor komende jaren flink gaan stijgen. Verzekeraars proberen de verwachte schade van de steedse extremere regenbuien op dit moment te voorspellen.

Mogelijk zou de schadelast aan woningen tot 2050 flink gaan stijgen, tot 25 procent. Dit zal tot gevolg hebben dat de premie van de opstalverzekering sterk gaat stijgen. Het Verbond van Verzekeraars zinspeelt al langer op maatregelen van de overheid: meer groen, bredere rioolbuizen en andere ingrepen zouden het overtollig regenwater moeten verdrijven. Maar lang niet elke gemeente kan of wil geld uitgeven aan dergelijke maatregelen.

Klimaatdeskundige Pier Vellinga liet tegenover het AD weten dat verzekeraars graag de gevolgen willen weten van de extreme schade die ‘piekbuien’ veroorzaken. Vellinga speculeert ook over mogelijke premiedifferentiatie. Mensen die in een gemeente wonen die veel doet om schade te voorkomen, betalen dan minder premie. Hoe groter de kans op schade in een regio, hoe hoger de premie.

Verzekeraars verwachten wel degelijk dat de premies van de opstalverzekering gaan stijgen. Maar een onderscheid in premie is een brug te ver, stelt Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars. Volgens Buis zou het niet eerlijk zijn dat particulieren moeten betalen wanneer een gemeente te weinig doet om schade te voorkomen. De kans dat het veranderende klimaat ook invloed gaat hebben op de premies van andere verzekeringen is aanwezig. Maar vooralsnog werd alleen over de opstalverzekering gesproken.

Gepubliceerd op 19 augustus 2014 om 9:33 uur in de categorie opstalverzekering.