Peer to peer verzekeren, nieuwe trend?

Via het Duitse Friendsurance kan men een verzekering afsluiten waar geen verzekeraar achter zit. Het risico wordt namelijk gedragen door je vrienden, maar ook andersom. Hoe meer vrienden je hebt, des te beter het risico is afgedekt. Het peer-to-peer verzekeringsconcept groeit hard en zoekt daarom uitbreiding naar andere landen.
Mogelijk binnen afzienbare tijd ook peer-to-peer verzekeren in Nederland

Mogelijk binnen afzienbare tijd ook peer-to-peer verzekeren in Nederland

In Duitsland is een nieuwe trend ontstaan binnen de financiële sector. Het bedrijf Friendsurance in Berlijn heeft een verzekeringsplatform ontwikkeld waarbij je vrienden of andere relaties kunt vragen een deel van een risico te dragen. Het zogeheten peer-to-peer verzekeren groeit hard. Volgens oprichter en CEO Sebastian Herfurth gisteren op Emerce eFinancials in Bussum. Het grote voordeel van het concept is dat de premie niet opgaat aan administratieve- en marketingkosten. Ook zou fraude beperkt blijven doordat je je vrienden niet zo snel oplicht.

Bij Friendsurance kan men een aansprakelijkheids-, inboedel-, rechtsbijstand- en fietsverzekering afsluiten, waar geen verzekeraar achter staat. Het risico wordt namelijk gedragen door vrienden of andere relaties. Des te meer vrienden en bekenden je hebt, des te beter het risico is afgedekt. Als er geen schade wordt uitgekeerd dan wordt de helft van de premie terugbetaald.

Door de groei van het peer-to-peer verzekeringsconcept wil Friendsurance het platform uitbreiden naar andere landen. “Ik ga niet vertellen van welke toezichthouders we het groene licht hebben gekregen, want dan weet de concurrentie meteen waar we actief gaan worden”, aldus Herfurth.

Dat het peer-to-peer verzekeringsconcept naar Nederland komt staat vast. Het concept werkt voor geringe risico’s, maar bij grotere bedragen wordt het risico alsnog herverzekerd bij grote verzekeraars. Het aantal verzekeringen wordt volgens Friendsurance nog verder uitgebreid, al moest Herfurth toegeven dat autoschadeverzekeringen ‘erg lastig’ zijn. Voorlopig is het nog afwachten wanneer deze trend van peer-to-peer verzekeren in Nederland wordt gelanceerd.

Gepubliceerd op 1 november 2013 om 11:41 uur.