Premie dure auto's omhoog?

Het ene automerk is populairder dan het andere. Dat is natuurlijk te zien aan het aantal exemplaren dat op de weg rondrijdt. Helaas heeft ook het dievengilde duidelijke voorkeuren: sommige merken worden vaker gestolen dan andere. En dat gaan we merken in de premie van de autoverzekering.
Hogere premie autoverzekering voor duurdere automerken

Hogere premie autoverzekering voor duurdere automerken

Er zijn verschillende organisaties die zich bezighouden met de zogeheten 'voertuigcriminaliteit'. Zo is er de stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) en het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV). Deze clubs houden zich onder andere bezig met het analyseren van cijfers over autodiefstal. Een duidelijke conclusie die zij kunnen trekken is dat bepaalde merken auto's behoorlijk populairders zijn bij autodieven, dan andere.

Populaire automerken zijn BMW, Volkswagen, Mercedes, Audi, Seat en Honda. Koplopers bij de autodiefstallen zijn de Volkswagen Golf en de Volkswagen Polo. Dat is al jaren zo, en 2012 leverde geen ander beeld op.

Tot nu toe is dit diefstalrisico naar merk niet terug te zien in de premie van de autoverzekering. Daar zou volgens de AVc wel eens verandering in kunnen komen. Deze stichting verwacht dat verzekeraars de premie gaan koppelen aan de diefstalgegevens, waardoor de autopolis voor de populaire automerken duurder zou worden.

Het Verbond van Verzekeraars wil dit graag nuanceren. Het is niet te verwachten dat premies hierdoor een grote vlucht gaan nemen, aangezien verzekeraars graag hun klanten willen behouden. Wanneer de autoverzekering van diefstalgevoelige merken opeens veel duurder gaat worden, zal dat klanten wegjagen. Aan de andere kant geeft de brancheorganisatie van verzekeringsmaatschappijen wel aan dat verzekeraars natuurlijk rekening houden met verschillende risicofactoren, bij het bepalen van de premie. Daarmee is het meenemen van het diefstalrisico zeker niet uitgesloten.

Gepubliceerd op 5 februari 2013 om 9:23 uur in de categorie autoverzekering.