Premie zorgverzekering veel te hoog

Nederlanders betalen jaarlijks tot 300 euro te veel aan premie voor de zorgverzekering. Deze te hoge premie wordt veroorzaakt door slim declarerende zorginstellingen en fraude in de zorg.
Premie jaarlijks 300 euro te hoog door fraude

Premie jaarlijks 300 euro te hoog door fraude

De premie die wordt betaald voor de zorgverzekering kan jaarlijks tot 300 euro goedkoper. Fraude in de zorg en slim declaratiegedrag zorgen ervoor dat instellingen jaarlijks zeker 3 à 4 miljard euro te veel bij zorgverzekeraars declareren. Dat stelt Wim Groot, hoogleraar gezondheidseconomie aan de Universiteit van Maastricht in de Telegraaf.

In ons land betalen ongeveer 13 miljoen mensen premie. Wordt uitgegaan van 4 miljard euro per jaar, dan is elke premiebetaler jaarlijks 300 euro teveel kwijt. „We zijn jarenlang te naïef geweest”, zegt hoogleraar Groot. „Er komt langzamerhand meer aandacht voor fraude, maar het is heel lang taboe geweest. In Nederland werd de integriteit van een zorgprofessional nooit in twijfel getrokken. Dat wordt hier gezien als onbeschaamd gedrag. Maar in Duitsland worden jaarlijks enkele honderden artsen veroordeeld voor fraude.”

Niet alleen in de zorg wordt gefraudeerd, maar ook op het gebied van schadeverzekeringen. Op 13 mei 2013 heeft TROS Radar een uitzending gewijd aan schadeverzekeraar Orion Direct. Waar klanten en andere verzekeraars voor miljoenen euro’s benadeeld zouden zijn. De Europese Rechtsbijstand Stichting heeft vrijwel nooit de wettelijke rente uitbetaald, waar tienduizenden klanten van Orion Direct recht op hadden op het moment dat hen een schadebedrag is uitgekeerd.

Gepubliceerd op 15 mei 2013 om 8:03 uur in de categorie zorgverzekering.