Premies autoverzekeringen stijgen door smartphone

Nationale Nederlanden gaat per oktober 2017 de premies van haar autoverzekeringen verhogen. De verhoging zou voortvloeien uit de stijging van de letselschadekosten en meerdere verzekeraars slaan hierover alarm.
Het gebruik van de mobiele telefoon in het verkeer zou steeds meer ongevallen veroorzaken. Verzekeraars slaan daarom alarm.

Het gebruik van de mobiele telefoon in het verkeer zou steeds meer ongevallen veroorzaken. Verzekeraars slaan daarom alarm.

Dat valt te lezen in de Telegraaf. Het aantal verkeersongevallen door het gebruik van smartphones tijdens het rijden neemt toe. Hierdoor zou onder meer Nationale Nederlanden (NN) de verzekeringspremies gaan verhogen. Ook verzekeraar Achmea geeft aan zich ernstig zorgen te maken over het stijgen aantal ongelukken waarbij een mobiele telefoon is betrokken.

Een aantal weken geleden schreef ook Veilig Verkeer Nederland een brandbrief aan Minister Blok van Justitie over het toenemend gebruik van de smartphone in het verkeer. Hoewel beide verzekeraars de claims van blik- en letselschade zien oplopen, ontbreken exacte gegevens over het aantal ongelukken in relatie tot gebruik van een smartphone.

Rode cijfers

Het schadebedrijf van NN schreef in het tweede kwartaal van dit jaar rode cijfers. Het verlies bedroeg maar liefst 27 miljoen euro. Dat moet ergens gecompenseerd worden. Desondanks weet NN nog niet met hoeveel de premies gaan stijgen. Achmea geeft geen cijfers, maar zag wel een stijgende lijn in het aantal nieuwe letselschades. “Gebruik van smartphones en andere apparaten in het verkeer leidt tot een aanzienlijke toename van de kans op een ernstig ongeval.” Achmea ziet daarnaast ook de leeftijd van een bestuurder als belangrijke factor voor de toename. “Uit onderzoek blijkt dat de oudste en jongste verkeersdeelnemers de meeste verkeersongevallen veroorzaken.” Maar ook bijvoorbeeld nieuwe wet- en regelgeving is debet aan de ontwikkelingen volgens Achmea.

Gepubliceerd op 21 augustus 2017 om 10:00 uur in de categorie autoverzekering.