Probleem met schadevrije leasejaren

De premie die in rekening gebracht wordt voor een autoverzekering is sterk afhankelijk van het aantal schadevrije jaren. Verzekeraars kijken daarbij in eerste instantie alleen naar de schadevrije jaren in de eigen auto. Ex-leaserijders moeten meer moeite doen. Oók in het nieuwe systeem dat in aantocht is.
Schadevrije jaren van autoverzekering nog altijd probleem

Schadevrije jaren van autoverzekering nog altijd probleem

Dat het met de schadevrije jaren niet altijd helemaal naar wens gaat, bleek vorige maand wel uit berichtgeving van Verzekeringsklachten.nl. Het Verbond van Verzekeraars gaf in een item in Vara's Kassa hierover aan dat er een nieuw systeem komt, waarmee verzekeraars de schadevrije jaren uniform gaan registreren. Verzekerden krijgen daarmee vanaf 1 januari ieder jaar een opgave van het aantal schadevrije jaren dat op hun naam staat.

Er speelt echter nog een ander probleem rondom de schadevrije jaren van de autoverzekering. Talloze mensen rijden jarenlang in een leaseauto van de zaak. Na het inleveren van de leaseauto gaan ze weer in een privé-auto rijden. Die moeten ze dan ook privé verzekeren. Officiële schadevrije jaren hebben ze echter niet, ook al hebben ze heel lang zonder een schrammetje in de leaseauto gereden. Sommige verzekeraars zijn wel bereid iets met deze leasejaren te doen. De leasemaatschappij moet dan wel een verklaring afleggen over het schadeverleden van de klant. Er is alleen geen standaard systeem waarmee de verzekeraars op dit gebied werken. Wat ze doen is puur afhankelijk van de eigen soepelheid.

Het nieuwe systeem voor schadevrije jaren geeft een mooie kans om ook leaserijders officiële schadevrije jaren te laten opbouwen. Helaas: volgens het Verbond kunnen de systemen van de leasemaatschappijen niet aansluiten. Hun systemen voor het registreren van schades wijken teveel af van die van verzekeraars. Om schadevrije leasejaren te gebruiken voor korting op de autoverzekering voor de vervangende privé-auto blijven ex-leaserijders dus afhankelijk van de coulance van de verzekeraar.

Gepubliceerd op 23 april 2013 om 9:30 uur in de categorie autoverzekering.