Ruim 40 procent consumenten kiest bij complexe producten voor adviseur

Bij het afsluiten van verzekeringen en aanschaf van andere financiële producten wordt door bijna de helft van de consumenten een vergelijking gemaakt tussen aanbieders en 44 procent schakelt een adviseur in bij complexe producten.
Adviseur wordt nog vaak geraadpleegd bij financiële producten

Adviseur wordt nog vaak geraadpleegd bij financiële producten

Uit de gegevens van het onderzoek van Publieksmonitor 2013 van Wijzer in Geldzaken is gebleken dat 44 procent van de consumenten een adviseur inschakelt bij het maken van een keuze uit complexe financiële producten, zoals verzekeringen.

Het onderzoek is gehouden onder duizend consumenten in Nederland. Ook blijkt dat ongeveer de helft van alle particulieren een vergelijking maakt tussen verzekeringen van verschillende aanbieders voordat er een keuze wordt gemaakt.

Zes procent van de consumenten in Nederland maakt geen vergelijking tussen verzekeringen, spaarrekeningen en andere financiële producten. Als er een keuze wordt gemaakt voor het afsluiten van een eenvoudige verzekering, schakelt volgens het onderzoek 15 procent van de consumenten een adviseur in.

In de situatie dat er al sprake is van een bestaande verzekering wordt er door de helft van de consumenten kritisch gekeken naar de informatie die door de verzekeraar wordt verstrekt. Van de respondenten heeft 10 procent laten weten nooit naar de eigen verzekeringen of andere financiële producten te kijken.

Meer dan een derde van de consumenten onderzoekt regelmatig of de bestaande verzekering of ander financieel product nog aansluit op de concrete situatie, maar slechts 25 procent besluit om over te stappen naar een andere aanbieder als daar betere voorwaarden worden geboden. Het overstappen naar een andere verzekeraar kan echter wel tot een betere dekking of lagere premie leiden.

Gepubliceerd op 22 november 2013 om 10:03 uur.