Schade door vuurwerk geschat op circa 13 miljoen

Het Verbond van Verzekeraars geeft in een eerste schatting aan dat er afgelopen jaarwisseling voor circa 13 miljoen euro aan schade is aangericht. Eerder al gaf Verzekeraar Achmea aan te verwachten dat dit bedrag zou liggen tussen de 10 en 15 miljoen.
Eerste raming schade door vuurwerk tijdens de jaarwisseling komt uit op 13 miljoen

Eerste raming schade door vuurwerk tijdens de jaarwisseling komt uit op 13 miljoen

Uit de eerste gegevens van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) blijkt dat er rond de jaarwisseling voor zeker 13 miljoen euro aan schade is veroorzaakt aan particuliere woningen en auto’s. Ten opzichte van de vorige jaarwisseling (14 miljoen euro schade) lijkt daarmee de schade lager uit te vallen. Het werkelijke schadecijfer wordt vaak pas veel later bekend gemaakt. Zo werd vorige week pas duidelijk dat de schade van de jaarwisseling 2015/2016 vele malen hoger was uitgevallen dan geraamd.

Minder meldingen brandweer

Brandweer Nederland heeft deze jaarwisseling minder meldingen ontvangen dan voorgaande jaren. Het Verbond reageert dan ook positief op deze ontwikkeling. Wel geven zij aan het bijzonder verontrustend te vinden dat er op veel plaatsen zwaar en veelal illegaal vuurwerk naar hulpverleners is gegooid. “Een harde aanpak van dit zware illegale vuurwerk en relschoppers kan mag niet alleen bij woorden blijven.” aldus Verbondsdirecteur Weurding.

Verbod op consumentenvuurwerk

Naast schade aan gebouwen en voertuigen zijn er ieder jaar ook vele lichamelijke letsels dankzij legaal en illegaal vuurwerk. Toch daalt dit aantal ieder jaar. Iets minder dan de helft van alle vuurwerkslachtoffers zijn omstanders. Vlak voor de jaarwisseling maakte Verzekeraar Achmea nog bekend dat zij het nationaal vuurwerkmanifest steunen. Dit manifest pleit voor een algeheel verbod op vuurwerk voor consumenten.

“Bij elke jaarwisseling worden vele van onze klanten getroffen door vuurwerk. Wij zijn er om onze klanten te helpen, maar willen schade en persoonlijke leed liever voorkomen” verklaarde bestuursvoorzitter Willem van Duin tegen RTL Nieuws afgelopen December.

Volgens het Verbond van Verzekeraars is er, buiten Achmea, nog weinig draagvlak onder de leden voor een vuurwerkverbod. 

Dit vind je misschien ook interessant:

Gepubliceerd op 2 januari 2017 om 11:00 uur. Geactualiseerd op 4 januari 2017 om 9:36 uur.