Schadevrije jaren autoverzekering vervallen na autoloze periode

Er is een groot aantal verzekeraars dat het aantal schadevrije jaren dat door een verzekerde is opgebouwd laat vervallen indien er sprake is geweest van een autoloze periode.
Let op verval van schadevrije jaren bij autoverzekering

Let op verval van schadevrije jaren bij autoverzekering

Bij meerdere verzekeraars wordt het aantal schadevrije jaren van de autoverzekering na een jaar op nul gezet als er in die periode geen sprake is geweest van autobezit. Consumenten die tijdelijk geen auto in het bezit hebben gehad, kunnen daarna geconfronteerd worden met een hogere premie. Er wordt in dat geval niet door alle verzekeraars meer rekening gehouden met het aantal eerder opgebouwde jaren waarin schadevrij is gereden.

Saldo schadevrije jaren

Het saldo aan schadevrije jaren dat is opgebouwd moet sinds de start van dit jaar verplicht door de verzekeraars op het polisblad worden vermeld. Tussen de verzekeraars is er sprake van grote verschillen ten aanzien van de schadevrije jaren. Zo is er onder meer verschil tussen de maximale trede die kan worden bereikt. Zo kan het voorkomen dat iemand 25 jaar zonder schade heeft gereden, maar dat de registratie bij een verzekeraar niet verder gaat dan 16 jaar.

Dat kan bij het overstappen van de autoverzekering voor een situatie zorgen dat er een lagere korting wordt gegeven op de premie van de autoverzekering doordat de andere verzekeraar weer een hoger maximaal aantal treden kent op de bonus/malus. Deze kwestie is onder meer aan de orde gesteld tijdens de uitzending van TROS Radar op 7 april, waarin ook het verval van schadevrije jaren werd besproken.

Verval schadevrije jaren

Het Verbond van Verzekeraars heeft tijdens de uitzending van Tros Radar laten weten dat het verzekeraars vrijstaat om schadevrije jaren te laten vervallen. Tweederde van de verzekeraars houdt rekening met een periode zonder autobezit van een jaar, waarna het aantal schadevrije jaren op nul komt en er geen no-claimkorting meer wordt verstrekt.

De vergelijkingssite Independer pleit nu voor een systeem waarbij er geen sprake meer is van een volledig verval van schadevrije jaren indien er gedurende een periode niets is opgebouwd. Het voorstel is om het aantal schadevrije jaren met maximaal een jaar per jaar af te bouwen bij het tijdelijk niet in het bezit hebben van een auto

Overstappen van autoverzekering

Wie een periode geen auto heeft gehad en nu wel weer in het bezit is van een auto, kan overstappen van autoverzekering als er bij de huidige verzekeraar geen rekening wordt gehouden met het aantal schadevrije jaren. Er is namelijk een aantal verzekeraars dat nog wel rekening houdt met de opgebouwde schadevrije jaren in het verleden.

Een van de verzekeraars die daar nog wel rekening mee houdt is Centraal Beheer. Deze verzekeraar accepteert bijvoorbeeld nog de opgebouwde schadevrije jaren tot een periode van drie jaar terug. Het is zeker aan te raden om na te gaan of het voordeliger is om over te stappen als er op dit moment geen rekening wordt gehouden met het aantal opgebouwde schadevrije jaren, zodat er alsnog van een premiekorting bij een andere verzekeraar geprofiteerd kan worden.

Gepubliceerd op 8 april 2014 om 12:17 uur in de categorie autoverzekering. Geactualiseerd op 2 juli 2014 om 12:25 uur.