Schorsing van verzekeringsplicht voor onbepaalde tijd ziet Blok niet zitten.

Een schorsing van de verzekeringsplicht voor auto’s, maar dan voor onbepaalde tijd dat ziet minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie niet zitten. De minister vreest dat wanneer de verzekeringsplicht voor onbepaalde tijd wordt geschorst het aantal wrakken op eigen terrein fors zal toenemen.
Blok ziet niets in een schorsing van de verzekeringsplicht voor onbepaalde tijd

Blok ziet niets in een schorsing van de verzekeringsplicht voor onbepaalde tijd

Dat laat de minister weten in antwoord op vragen van PvdA-kamerlid Kuiken. Kuiken vroeg zich af hoe vaak consumenten vergeten om de schorsing te verlengen. Dit deed zij naar aanleiding van een artikel over onverzekerde auto’s die in de garage staat dat onlangs werd gepubliceerd in De Correspondent. Kuiken vroeg zich verder af of de minister haar mening deelde dat een schorsing voor onbepaalde tijd mogelijk zou moeten worden met daartegenover een forse sanctie voor het geval dat iemand toch onverzekerd rond ging rijden.

Tijdelijke maatregel

Volgens van Kuiken zou het schorsen voor onbepaalde tijd interessant zijn voor onder meer bezitters van oldtimers die niet meer met hun voertuig op de openbare weg komen. Volgens Blok is deze maatregel echter onnodig: “Indien een voertuig permanent niet meer op de openbare weg wordt gebruikt, kan de voertuighouder het voertuig ‘buiten registratie plaatsen’. Gevolg daarvan is dat de voertuiggebonden verplichtingen definitief eindigen”. Bovendien is Blok van mening dat schorsen slechts een tijdelijke maatregel is.

Verzuiming verzekeringsplicht

De minister geeft verder aan niet te weten hoeveel autobezitters hun verzekeringsplicht verzuimen en vergeten om de schorsing te verlengen. Het RDW heeft vorig jaar 13.335 overtredingen doorgegeven aan het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) waarbij de totale som aan opgelegde beschikkingen ruim 4,8 miljoen euro bedroeg. 

Gepubliceerd op 6 juli 2017 om 15:00 uur in de categorie autoverzekering.