Steeds meer Griekse automobilisten rijden onverzekerd rond

Door de vele bezuinigingen hebben veel Grieken moeite om rond te komen. Dat leidt er ook toe dat het aantal onverzekerde voertuigen in het land met de dag stijgt. Verzekeraars proberen zelfs met een autoverzekering voor een aantal dagen nog wat inkomsten te genereren.
Aantal onverzekerde Griekse automobilisten stijgt per dag

Aantal onverzekerde Griekse automobilisten stijgt per dag

Hoewel de Griekse regering inmiddels bereid is om water bij de wijn te doen om tot een akkoord te komen met de schuldeisers, wordt de financiële situatie voor veel Grieken steeds penibeler. Ook de verzekeringssector heeft leidt hieronder. Volgens het Europees Waarnemingscentrum voor de Verkeersveiligheid zijn er inmiddels ruim één miljoen onverzekerde voertuigen op de Griekse wegen te vinden. Dat komt neer op ongeveer 15 procent van de voertuigen, het hoogste niveau in Europa. Doordat veel Grieken moeten bezuinigen neemt het aantal onverzekerde voertuigen met de dag verder toe.

Vorige week werd door het Griekse parlement een verhoging van de belasting op de autoverzekering doorgevoerd van 10 tot 15 procent. Dit leidt er toe dat Griekse automobilisten steeds vaker onverzekerd rond rijden. Loannis Votsaridis, algemeen directeur bij Interlife Insurance, liet weten dat de bezuinigingsplannen er voor zorgen dat steeds minder automobilisten een autoverzekering afsluiten. De Griekse verzekeringsbranche leidt volgens hem dan ook zwaar onder de financiële crisis.

Verzekeringsbranche leidt onder crisis

Verzekeraars proberen dan ook een breder en gevarieerder verzekeringsaanbod aan te bieden, bijvoorbeeld met een autoverzekering voor de duur van een aantal dagen. Toch lijkt ook dit nauwelijks aan te slaan. De verzekeringssector in Griekenland heeft inmiddels meer dan 1 miljard euro aan omzet verloren in afgelopen jaren. Volgens meest recente cijfers van branchevereniging Insurance Europe, zijn de premies van autoverzekeringen in Griekenland gedaald met 13,3 procent tussen 2012 en 2013.

Schade claimen

Dat Griekse verzekeraars zich bevinden in financieel zwaar weer blijkt ook uit het feit dat verzekerden minstens een jaar tot anderhalf jaar moeten wachten om hun schadeclaim vergoed te krijgen. Het ontbreekt daarnaast ook aan de mogelijkheid om motorvoertuiggegevens en verzekeringsdata met elkaar te vergelijken. Onverzekerde automobilisten zouden dan namelijk al veel eerder tegen de lamp lopen. Het probleem is alleen dat een dergelijke wetgeving of constructie nog niet in geïmplementeerd. Het zou de Griekse schatkist naar verwachting ruim 100 miljoen euro kunnen opleveren.

Gepubliceerd op 23 juli 2015 om 12:41 uur in de categorie autoverzekering.