Studenten betalen zorgverzekering vaak op tijd

Steeds vaker komen mensen in de problemen door het niet of te laat betalen van hun zorgverzekering. Van de Nederlandse bevolking staat gemiddeld 2,1% als wanbetaler geclassificeerd. Toch betaalt de meerderheid van de studenten de zorgverzekering netjes op tijd, zo blijkt uit onderzoek.
Studenten staan minst vaak bekend als wanbetaler zorgverzekering

Studenten staan minst vaak bekend als wanbetaler zorgverzekering

Jaarlijks staat 2,1% van de Nederlandse bevolking vermeld als wanbetaler als het gaat om het tijdig betalen van de zorgverzekering. Uit onderzoek van Zorgverzekering.net blijkt dat studenten met 0,2% het minst vaak wanbetaler zijn. De absolute meerderheid van de studenten zou de zorgverzekering dan ook netjes op tijd betalen. Dat kan gerust opvallend genoemd worden, aangezien studenten vaak niet bekend staan als heel rijke mensen. Goedkopere zorgverzekeringen specifiek voor studenten en lagere zorgkosten zouden er aan bijdragen dat studenten de zorgverzekering op tijd kunnen betalen.

Dat onderstreept ook Tom Hoven, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond. “Dat speelt mee. Het zijn namelijk vaak de kosten van ingrepen die tot wanbetaling leiden en minder vaak de maandpremie”, aldus Hoven. Daarnaast zouden studenten vaak goed voorbereid aan hun studie beginnen. Omdat studenten vaak minder geld hebben, maken zij vooraf vaak een begroting. Hierdoor zouden studenten mogelijk bewuster een keuze maken voor een bepaalde zorgverzekering.

Opvallende uitkomst

De uitkomsten van het onderzoek door Zorgverzekering.net zijn opvallend te noemen. Zeker wanneer men kijkt naar eerder onderzoek van het Nibud in september 2014. Toen bleek namelijk nog dat 1 op de 5 jongeren tussen 18 en 24 jaar betalingsproblemen heeft. Het ging daarbij voornamelijk om openstaande rekeningen bij de zorgverzekeraar, onbetaalde boetes of achterstanden bij de Belastingdienst.

Gepubliceerd op 13 mei 2015 om 16:50 uur in de categorie zorgverzekering.