Tandartsverzekering in 2016: heb je die wel nodig?

De tandartsverzekering is de meest gekozen aanvullende zorgverzekering, maar heb je deze eigenlijk wel nodig? Veel Nederlanders verzekeren hun gebit omdat men bang is dat er onverwachts iets mee gebeurd. Stel je verliest een aantal tanden, dan keert deze aanvullende verzekering ook maar uit tot een bepaald bedrag. Waar doe je goed aan?
Tandartsverzekering voor veel Nederlanders niet altijd nodig

Tandartsverzekering voor veel Nederlanders niet altijd nodig

Vaak wordt de tandartsverzekering als aanvullend meeverzekerd bij de zorgverzekering. Toch staan maar weinig mensen stil bij de vraag: heb ik deze aanvullende tandartsverzekering nodig? In veel gevallen kun je beter zelf sparen voor de tandarts, in plaats van iedere maand extra premie te betalen voor deze aanvullende verzekering. Natuurlijk gaat dit niet voor iedereen op, maar kun je door een simpele rekensom al gauw uitrekenen wat voor jou voordeliger is. Het bizarre is namelijk, wanneer je van je fiets valt en al je voortanden verliest, dat je eigenlijk nog steeds weinig hebt aan een aanvullende tandartsverzekering. De zorgverzekeraar keert namelijk maar voor een bepaald bedrag uit.

Meest voorkomend tandartskosten
In de meeste gevallen valt tandartszorg buiten de basisverzekering. Je kunt er dan voor kiezen om tandartskosten zelf te bepalen of een aanvullende verzekering af te sluiten die deze kosten dekt. Alleen wanneer er sprake is van zeer ernstige aandoeningen aan je mond of gebit, vergoedt de basisverzekering dit. Om te bepalen of je een tandartsverzekering nodig hebt, is het goed te kijken naar tandartskosten die regelmatig voorkomen. De tandartstarieven in 2016 zijn als volgt:

  • Periodieke controle €20,08
  • Trekken van een tand of kies €39,64
  • Wortelkanaalbehandeling per element met 1 kanaal €95,13
  • Kleine röntgenfoto €14,80

Deze tarieven worden niet door zorgverzekeraars bepaalt, maar door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Je betaalt dus bij iedere tandarts hetzelfde. Heb je een goed gebit, dan kun je eenvoudig uitrekenen wat je per jaar zelf zou moeten betalen. Op Tandarts.nl staan alle tandartstarieven, deze kun je dan meenemen in onderstaand rekenvoorbeeld.

Voorbeeld: Twee keer per jaar ga je naar de tandarts voor een periodieke controle. Tijdens een van de controles blijkt dat je een gaatje hebt en deze moet gevuld worden. De kosten in dat jaar komen dan uit op ongeveer 100 euro. Een gemiddelde tandartsverzekering kost 24 euro per maand, dat is 288 euro per jaar. In bovenstaande situatie zou je dus ruim 150 euro besparen!

Nadelen
Wanneer je zelf spaart voor de tandarts, kan dat tot een besparing leiden als de tandartsverzekering lager is dan de te betalen jaarpremie voor een tandartsverzekering. Het nadeel van het niet afsluiten van een tandartsverzekering, is dat je geen verzekering hebt als er onverhoopt toch iets gebeurt. De verzekeraar dekt dan weliswaar niet alle kosten, je bent in ieder geval wel al voor een deel verzekerd. Verwacht je dus hoge tandartskosten in 2016, dan is het wellicht interessanter om wel een tandartsverzekering af te sluiten. Natuurlijk hoef je dan niet meteen te kiezen voor een verzekering waarbij het maximale bedrag wordt vergoed. Je betaalt in dat geval namelijk ook meer premie.

Of je een tandartsverzekering nodig hebt, ligt dus ook aan je persoonlijke situatie. Voor de gemiddelde Nederlander die 2 tot 3 keer per jaar naar de tandarts gaat en een goed gebit heeft, is een tandartsverzekering wellicht zonde van het geld. Omdat een tandartsverzekering geen verplichte verzekering is, kun je dit geheel zelf bepalen.

Gepubliceerd op 10 december 2015 om 17:19 uur in de categorie zorgverzekering. Geactualiseerd op 29 juni 2016 om 10:09 uur.